KezdőlapAgrárélményVideón a látványos Vöröskő-forrás

Videón a látványos Vöröskő-forrás

Újra aktív a Bükk egyik legismertebb időszakos karsztforrása. Az erdei szökőkútként feltörő forrást most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság videóján is megcsodálhatjuk.

nemzetipark-igazgatóság a videó mellett érdekes tudnivalókat is megoszt ezzel a látványos természeti jelenséggel kapcsolatban. Megtudhatjuk például, hogy ha hirtelen olvad el a hó, az olvadék legnagyobb része gyorsan lefolyik, így a felszín alatt áramló karsztvíz szintje sem emelkedik meg jelentősen és ilyenkor az időszakos karsztforrások is szárazak maradnak – írja a Turista Magazin cikke alapján az agrotrend.hu.

Amikor azonban jelentős mennyiségű hó olvad el lassú felmelegedés hatására, mint ahogy az most is történik, az 500 méteres magasságban található Vörös-kő-völgyi forrás felszín alatti barlangjárata is megtelik, és a forrás akár másfél méteres magasságú vízsugarat is kilövellhet.

A forrás egyébként azért is lövell ilyen magasra, mert a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években kiépítették, és a víz attól kezdve csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át tud távozni.

agrotrend.hu

Ajánló