KezdőlapGasztronómiaHogyan tartsuk frissen az avokádót?

Hogyan tartsuk frissen az avokádót?

A friss avokádó halványzöld, krémes, pont úgy néz ki, ahogy a tankönyvi példa mutatja. Igen ám, csakhogy az avokádó kiválasztásánál könnyű félrenyúlni, és még éretlen vagy épp ellenkezőleg, már túlérett avokádót választani. A paradicsomhoz és a banánhoz hasonlóan az avokádó is érik még, miután leszedték. De hogyan lehet megállapítani, mikor jó az avokádó? És ha kiválasztottuk, mit kell tennünk otthon? Hogyan tároljuk?

Hogyan lehet megmondani, hogy érett-e az avokádó?

Valójában nagyon egyszerűen. Vegyük kézbe, és óvatosan nyomjuk meg. Szilárdnak kell lennie, ám gyengéd nyomás hatására érezzük, hogy belül puha. Pont, mint az érett őszibarack esetében.

HA KEMÉNYNEK TŰNIK, AKKOR MÉG NEM ÉRETT MEG, ÁM 4-5 NAP MÚLVA MÁR JÓ LESZ.

A túlérett avokádó már nem szilárd, túl puha, benyomódások vannak a külső felületén. Még nem rossz, de nem kellemes fogyasztani.

Az avokádó tárolásának legjobb módja

A tárolás módja az érettségtől függően változik. Az avokádót csak akkor tegyük a hűtőbe, ha le akarjuk lassítani az érési folyamatot. Ugyanakkor, ha barna papírzacskóba tesszük, akkor pedig felgyorsíthatjuk az érését – főleg, ha almát is rakunk mellé.

Érett avokádó: ne tároljuk, rögtön együk meg! Ha mégsem szeretnénk még aznap elfogyasztani, tegyük a hűtőbe, így még 2-3 napig eláll.

Félbevágott avokádó: az oxigén az avokádó ellensége. A húsa barnás, feketés és pépes lesz tőle. Érdemes bekenni a felületét citrom- vagy limelével, esetleg folpackkal utána jó szorosan becsomagolni, hogy ne érintkezzen levegővel.

Éretlen avokádó: 4-5 nap múlva beérik, mindössze hagyjuk a pulton és várjunk. Ha hűtőbe tesszük, akkor két hétig is eláll. Az érés folytatódik, csak lassabb ütemben.

Halves of avocado on a white plate (Food and Drink) breakfast,table,traditional,snack,meal,bread,blur

Le lehet fagyasztani az avokádót?

Igen, le lehet. Vágjuk félbe, szedjük ki a magját, hámozzuk meg és kenjük be a felületét citromlével. Egyesével csomagoljuk be folpackba,

TEGYÜK EGY FAGYASZTÓTASAKBA, NYOMJUK KI BELŐLE A LEHETŐ LEGTÖBB LEVEGŐT, ÉS UTÁNA MEHET A FAGYASZTÓBA.

Az avokádót lefagyaszthatjuk pépesítve is, ebben az esetben se felejtsük ki belőle a citromlevet, hiszen nélküle megbarnul. A pép mehet a fagyasztótasakba, jól nyomjuk ki belőle a levegőt és már be is tehetjük a fagyasztóba.

Felolvasztásnál csak tegyük a hűtőbe, és hagyjuk kiengedni.

szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu

Ajánló