KezdőlapAgrárvilágNövényHúsevő növények: a kobraliliom nemcsak szép, hanem hasznos is a kertben

Húsevő növények: a kobraliliom nemcsak szép, hanem hasznos is a kertben

Furcsának tűnhet számunkra, hogy egy növény húsevő lehet, hiszen megszoktuk, hogy az emberek és az állatok táplálkoznak növényekkel, nem pedig fordítva. A kobraliliom egy Észak-Kaliforniában és Dél-Oregonban őshonos, türelmes és fondorlatos ragadozó növény.

A kobraliliomot sisakos, korsós vagy kürtös növénynek is nevezik. A termesztők olyan elképesztő hibrideket fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a hatalmasra nőtt kürt formájú levelek segítségével óriási mennyiségű állati zsákmányt csaljanak csapdáikba, hogy megöljék és megemésszék azokat.

De vajon mi készteti a kobraliliomot a rovarhús fogyasztására?

A kobraliliom egyik leglátványosabb és legismertebb természetes lelőhelye a Butterfly Valley, a Dralingtonia lápban található. Ez a mocsaras, vizes élőhely ad otthont ennek a nem csak szép, de hasznos őshonos növénynek. A hideg hőmérséklet, a lassan mozgó víz és a tápanyagban szegény talaj együttese tökéletes körülményeket nyújt a kobra liliomok fejlődéséhez.

A tápanyagban szegény talajokban a húsevő növények az ökoszisztéma legjelentősebb ragadozói, és mindent megesznek, amit illatos nektárjukkal csak magukhoz tudnak csábítani.

Így végez a kobraliliom a kerti (kártékony) rovarokkal

A kobraliliom hosszú és ragacsos levelei édes nektárral csalogatják korsó alakú csapdájukba a rovarokat. A növényen landoló rovarok óvatlanul lakmároznak a nektáron, miközben egyre beljebb jutnak a kobraliliom kürtőjének mélyébe vezető nyíláson. 

De ez csak egy része a zsákmányszerzésnek. A növény kamrájának tetején lévő áttetsző ablakokon úgy tűnik, mintha besütne a nap. A rovarokat még jobban vonzza a fény, de a hamis kijárat illúziója csak megzavarja őket. A kobraliliom szájából visszafelé sincs kiút, mert a kancsós virágzat bejárata befelé hajlik, és elzárja az egyetlen lehetséges kiutat.  

A kamra belsejében vergődő rovarok idővel elfáradnak és beleesnek a kancsó ereszkedő csövébe. Ezt a csövet apró, lefelé hajló szőrszálak borítják, hogy a rovarok ne tudjanak kievickélni a csapdából. A kimerült rovarok végül a kancsós üreg aljában lévő folyadékba fulladnak. A tócsában, a növénnyel szimbiózisban élő szúnyoglárvák és egyéb baktériumok segítik a kobraliliomot a rovarok megemésztésében. A növény végül a kancsó belsejét borító sejteken keresztül felszívja a tápanyagot, pont úgy, mint a gyökerek a tápanyagokat és a vizet a talajból.

fotó: pixabay.com

A kobraliliom nemcsak szép, hanem hasznos is a kertben 

A kobraliliom védett és ritka növény, ezért igen költséges a beszerzése. Ráadásul gondos odafigyelést igényel a tartása is, hiszen – mint ahogy fentebb írtuk -, kedveli a hűvös klímát. Néhány szabályt betartva viszont a kiskert egyik legveszélyesebb természetes őrzője lehet a rovarokkal szemben. 

Bizonyos kártevők, mint például a levéltetű, a hernyók és a bogarak óriási pusztítást okozhatnak a kertedben, hiszen mindent megesznek és tönkretesznek, ami az útjukba kerül. Sokszor pedig a növényvédőszerek sem elegendők velük szemben.

Mi történne, ha a kertedben lenne pár növény, amik képesek természetes módon felvenni a harcot ezekkel a kártevőkkel? Itt jön képbe a húsevő kobraliliom, ami megmenthetni kerted gondosan nevelt növényeit.

Hadarik Rita

Ajánló