KezdőlapAgrárvilágNövényA Nagy Zöld Fal dzsungelterve elbukott

A Nagy Zöld Fal dzsungelterve elbukott

A Nagy Zöld Fal- már a nevében is a monumentalitásra törekvő projekt nem véletlenül kapott akkora érdeklődést: tulajdonképpen megtudhatjuk általa, hogy van-e értelme az erdősítésnek, van-e gyakorlati haszna annak, ha igyekszünk növények telepítésével megállítani a klímaváltozást. Nos, a projekt nem valósul meg, inverz módon ez mégis fantasztikus hír. 

Nem lesz Fal 

Az Afrikai Unió országai egy 8 ezek kilométeres, 18 millió hektáros sávot akartak dzsungellé tenni a Száhel-övezetben. Ez a régió is, mint sok másik, elsivatagosodik, és a folyamat vége, hogy az emberi életre alkalmatlanná válik, ez pedig sok millió embert érintene, vagyis igyekeznek tenni valamit ellene. 

A területen csemetéket kezdtek ültetni, elképesztő mennyiségben. Ehhez kutakat kellett ásni, hogy az öntözés is megoldható legyen, és a talaj erózióját is meg kellett akadályozni – lassítani, hogy a fák képesek legyenek megkapaszkodni. Elképesztően sok munka, rengeteg pénz, de a dzsungel nincsen sehol – a projekt elbukott. Pontosabban a Nagy Zöld Fal dzsungelterve bukott el, mert már most, mikor igazából szavannás területek, fákkal tarkított részek jöttek csak létre, fantasztikus változásokat lehet tapasztalni. 

Változó világ 

A dzsungel feladata lett volna, hogy a növények a párologtatás révén sokkal több esőt hozzanak a területre, mely megállítaná, sőt, visszafordítaná a sivatag terjedését. Az erdők foltokban sem igazán jelentek meg, a változás azonban igen. Az ültetett növények közül szép számmal maradtak életben a fák, és ez már most, kicsit több, mint 10 év távlatából is megváltoztatta a helyi mikroklímát. A földre több csapadék érkezik, a terméshozam már most jelentősen növekszik, vagyis a projekt annak ellenére elképesztően sikeres, hogy elbukott. 

Az afrikai országok ezért továbbra is minden erejükkel azon lesznek, hogy a fásítás folytatódjon, csupán a dzsungel lehetőségét vetették el. A cél most már egy sokkal reálisabb, szárazságtűrő fákkal és cserjékkel gazdagon meghintett sáv létrehozása, mely az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig tart, és amely megmutatja az egész világnak: a természettel összhangban az élet nem csak fenntartható, de sokkal kellemesebb is. 

szeretemamezogazdasagot.hu / koponyeg.hu

Ajánló