KezdőlapAgrárvilágÁllatTudtad? Tavasszal már nem kell etetni a madarakat!

Tudtad? Tavasszal már nem kell etetni a madarakat!

Az emberek jóhiszeműen és segítőkészen etetik a hosszú, hideg téli napokon a cinkéket, verebeket, fakopáncsokat és a nálunk telelő madarakat. Viszont azt kevesen tudják, hogy akár gondot is okozhatnak ezeknek a szépséges madaraknak azzal, ha nem csak télen tesznek ki nekik eleséget. Te tudtad, hogy tavasszal és nyáron tilos a madáretetés?

Meddig tartson a madáretetés?

A téli madáretetés maximum hat hónapig tarthat zimankósabb, elhúzódó tél esetén is. Az első fagyok érkezésétől számoljuk az etetés megkezdését, ami eltart március vége, április elejéig is akár. Hazánk természeti környezetének, biológiai sokféleségének köszönhetően viszont nem igénylik az egész éves eleség pótlást, az ennél hosszabb etetést.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezt írja a honlapján:

„A szükségtelenül végzett nyári etetés infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre „pumpálhatja fel” a fészkelő állományt.

Mégis mit esznek nyáron a madarak?

Áprilisban a madarak a különböző fák rügyei, a zöld növények és a bogarak felé fordítják a figyelmük, azt eszik leginkább és az aprómagvakat, könnyebb, kevésbé zsíros ételeket. Hamarosan megjelennek az első gyümölcsök, virágok, virágmagok, melyek ellátják természetes táplálékkal őket. Ilyenkor már nem tesz jót nekik a nehezebb, zsírosabb cinkegolyó, a szotyola és a mesterséges táplálás sem. Kevés a vitamin bennünk, mégis laktatóbb, táplálóbb és elnehezülnek, elhíznak a madarak. A frissen született madaraknak sem jó az etetés. Könnyen megszokják, hogy ott a kész eleség, és ha nem teszünk ki nekik egyszer, éhen pusztulnak.

Ha mindenáron etetni szeretnénk őket és azt sem szeretnénk, hogy a fáink friss hajtásait, rügyeit lecsipegessék, zöldeleség felkínálásával kiválthatjuk tavasszal. Csíráztassunk kölest, búzát, illetve almát, reszelt sárgarépát is adhatunk, vagy ha már lehet szedni, tyúkhúrt is tehetünk az etetőkbe. Nyáron már ez sem szükséges.

Viszont vízről gondoskodjunk mindenképp! Addig is kitehetünk fészkeléshez odúkat, költőládákat, ha nem szeretnénk lemondani a madarak társaságáról, a vidám, gyönyörű madárhangokról nyáron sem. Télen, késő ősszel pedig megkezdhetjük újra a madarak etetését a megszokott módon.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló