KezdőlapHazai ízekRemek vitaminforrás a savanyú káposzta

Remek vitaminforrás a savanyú káposzta

A savanyú káposzta értékes C-vitamin-forrás, a téli hónapokban érdemes rendszeresen és bőségesen fogyasztani.

A káposztát az ókori görögök, a rómaiak is termesztették, az egyiptomiak orvoslásra használták és szent növénynek tartották. A középkori kolostorokban a szerzetesek foglalkoztak a nemesítésével, hazánkban a 15. században terjedt el – írja cikkében az agrotrend.hu. A skorbut főleg a tengerészek betegsége volt, az egyoldalú, nyers zöldségeket, gyümölcsöket nélkülöző táplálkozás következtében. Ezt felismerve James Cook hajóskapitány hajóútjain az étrendbe rendszeresen savanyú káposztát iktatott be, felvértezve matrózai szervezetét a betegség ellen. Vitamintartalma támogatja az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a fertőző betegségek kialakulását, de ha elkaptuk, gyorsíthatja a felépülést – írja a veol.hu.

Fotó: pixabay.com

Máj János zirci őstermelő szüleitől örökölt hagyományt folytatva, ősi sváb recept szerint savanyítja az öccsével megtermelt káposztát. Nincs olyan nap, hogy ne enne meg egy-egy marékkal, mióta káposztázik, soha nem volt beteg.

A vitaminok mellett ez az ízletes finomság tartalmaz ásványi anyagokat, kalciumot, vasat, fluort, cinket, rezet, káliumot, folsavat. C-vitaminja segít megkötni a szervezetben a kalciumot, hozzájárulva a csontok szilárdságához, stabilitásához. Étvágygerjesztő, kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, az egészséges bélflóra kialakulásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében. A népi bölcselet szerint a belek seprűje, mert magas rosttartalmának köszönhetően megtisztítja a belek falát. Leve enyhén hashajtó hatású. Fogyókúrázók számára is ajánlatos a fogyasztása, mert alacsony az energiatartalma, 10 dkg alig 20 kilokalóriát tartalmaz. Szabályozza a vércukrot, segíti a máj működését, csökkenti a koleszterinszintet.

A népi gyógyászat köszvény esetén savanyúkáposzta-kúrát javasol. Savanyított levelét külső borogatásra is ajánlják, gennyes sebekre, égési sérülésekre, méhcsípésre, fájdalomcsillapításra.

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos így írt 1950-ben íródott versében: „Szörnyű betegség még s örök az isiász. Ellene, testvér, tudod, mit csinálsz? Savanyú káposztát melegíts magadra, huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva”.

A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, de számos ízes téli étel alapanyaga. Fontos azonban tudni, hogy ezeket a káposztás ételeket emésztőrendszeri betegségekben szenvedők, epebetegek, haspuffadásra hajlamosak csak mértékkel fogyasszák.

agrotrend.hu

Ajánló