KezdőlapAgrárvilágNövényGyomnövényt a tányérunkra? Miért ne!

Gyomnövényt a tányérunkra? Miért ne!

Erre a növényre eddig a percig egy szükséges rosszként, gazolnivalóként gondoltál, szinte biztosan. Eddig!  Ez a cikk után bizonyára másként fogsz vélekedni róla!

A kövér porcsin, latin nevén Portulaca oleracea, egy igen ellenálló növény, mely kertekben, a falak tövében, a járdák réseiben nő. Főként a homokos talajt kedveli. Dél-Oroszország és Görögország térségéből származik.

Hogyan képzeld el a növényt?

A kövér porcsin egynyári gyomnövény. 15-30 cm magasságú zöld, sima élű, húsos levelű, vörösesbarna, lágyszárú, sárga virágú, pozsgás növény. Nyáron virágzik, ősszel sok apró, fekete, csillogó és kemény magvat termel. Elég invazívan, masszívan terjed, ahol felüti egyszer a fejét, nehéz kiirtani.

A kövér porcsin nem mindenhol gazszámba megy. Máshol évelő növényként termeszthető zöldségfajta, amit már több mint 4000 éve termesztenek világszerte.

Jelenleg erre használják a porcsint

A kövér porcsin virága értékes az élelmiszeripar számára. A kínaiak, az angolok, a franciák és az olaszok előszeretettel használják élelmiszerként. Téli zöldség Észak-Indiában, de a mexikói kultúra is felhasználja ételeiben.

De az orvoslásban is jótékony hatásai vannak. Jelenleg azt vizsgálják, hogy mennyire hasznos abnormális méhvérzés, asztma, és 2-es típusú cukorbetegségre.

Korábban erre használták

A rómaiak például a vérhasra, a bélférgek ellen és még a fejfájás és a gyomorfájás kezelésére is előszeretettel használták a növényt.

A hagyományos kínai orvoslás is arról ismert, hogy rengeteg növényt használ gyógyításra. A kövér porcsin is az egyik előszeretettel alkalmazott gyógyszerük. Kiszárítva, lázra és hasmenés ellen, karbunkulus, ekcéma kezelésére. Mindezek mellett cukorbetegség, érszűkület és vesekő ellen is hatásos szerintük.

Ezeket az összetevőket tartalmazza

Rengeteg vitamin található a növényben. Többek között C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, béta-karotin is van benne, de kalciumot, magnézium, káliumot, folsavat is tartalmaz. Rengeteg esszenciális zsírsavat, azaz Omega-3 zsírsavat is találhatunk benne. Ásványi anyagokban, flavonoidokban, lipidekben is gazdag.

A kövér porcsin jótékony hatásai

Erős antioxidáns, ezért szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, érelmeszesedés ellen, reumatikus megbetegedések megelőzéseként, különféle gyulladások kezelésére, húgyúti betegségek ellen és bőrbajok, mint ekcéma, bőrgyulladás, de még égési sebekre is kiváló.

Glutation tartalma miatt még az őszülés ellen is véd. Ez egy olyan vegyület, ami lebontja a hidrogén-peroxidot a szervezetben, ezáltal véd az őszülés ellen.

Mi készíthető belőle?

Citrusos íze van, így ehhez mérten saláták, szószok, főzelékek ízesítője főként, de levesbe, pörköltekhez.

Ha kedved támad egy kiadós salátát készíteni belőle ezek után, leveleit, lágy szárát alaposan mosd meg és mehet is a finomságba.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló