KezdőlapAgrárvilágKertCsigainvázió a kertben? Természetes védekezés 5 lépésben!

Csigainvázió a kertben? Természetes védekezés 5 lépésben!

Akár mennyire is hihetetlennek tűnik, a csigák/meztelencsigák és az emberek jobban hasonlítunk egymásra, mint gondolnánk. A csigák ugyan is legalább annyira kedvelik a friss és zamatos zöldségeket és salátaféléket, mint mi. A probléma ezzel csak annyi, hogy bármilyen aranyosak, nem értük görnyedezünk a kerti munkák során, hanem magunkért és a családunkért. Felmerül tehát a kérdés, hogyan szabaduljunk meg tőlük anélkül, hogy vegyszerekkel károsítanánk a növényeket?

Szerencsére számos egyszerű és olcsó módszer létezik a csigák távoltartására.

Íme 5 módszer, hogyan védekezzünk a kertben a csigák ellen! 

Adj textúrát a kertedhez

A csigák nem rajonganak a rögös utakért. Ezt a gyengeségüket nyugodtan felhasználhatjuk ellenük, ha például a selymes gyepet vagy az ágyásokat megtörjük egy durvább talajtakaróval. Pompásan mutathat egy mulcsal borított zegzugos utakkal tarkított kert,

ami megakadályozza, hogy a nyálkás apróságok közel kerüljenek a növényekhez. Adj a mulcshoz kavicsot, durva homokot, fadarabokat, és figyeld, milyen messze elkerülik a csigák a kertedet! 

Kávéztasd meg az ágyásokat

Egy hobbikertész komposztjába rengetegféle szerves anyag kerül, így nagy eséllyel a kávézacc és a tojáshéj is belekerül. Ez a két konyhai hulladék azonban kiváló fegyver a csigákkal szembeni harcban. A tojáshéj és a kávézacc a kövekhez és az ágakhoz hasonlóan durvább textúrájúak, ezért bátran belekeverheted ezeket is a kerti mulcsba. A csigák nem fognak versenyt futni azon a pályán, amit így borítasz be, az fix. A finomra tört tojáshéjat az ágyások mellé vagy a növények köré is szórhatod, ezzel könnyen megakadályozod, hogy a közelükbe merészkedjenek a kert apró ínyencei.  

fotó: pixabay.com

A fokhagyma nem csak a vámpírokra veszélyes

A fokhagyma egy másik természetes alternatíva a meztelen csigák elriasztására. A karakteres fokhagymás vízzel lespriccelt növényeket messze elkerülik a csigák. A módszer alkalmazásakor azonban legyél nagyon körültekintő, és mielőtt az egész ágyást lepermeteznéd fokhagymás vízzel, próbáld ki egy kisebb tesztterületen. Egyes finom levelek könnyen megéghetnek ugyan is, ha túl erős az oldat.

Vess be illatarzenált

Ha kertészkedsz, vagy csak szimplán ínyenc vagy, akkor bizonyára ismered a fűszernövények jótékony hatásait az egészségünkre, a társnövényekre és a kerti kártevőkre vonatkozóan. Ha nem szeretnél a csigátlanítással bíbelődni, eggyel több okod van arra, hogy a kertedbe olyan gyógynövényeket ültess, mint a menta, a levendula, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű vagy a petrezselyem. Ültess az ágyások mellé fűszernövényeket, és meglátod, hogy ezeken az illatos kerítéseken nem akarnak majd átmászni a csigák.

Add nekik, amiért rajonganak

Tudtad, hogy a csigák rajonganak a citrusfélékért? Úgy ám! Annyira kedvelik a jellegzetes aromájukat, hogy nem tudnak ellenállni nekik. Ha te is kedveled a citromot, narancsot, limeot, tartsd meg a héjukat, és a bőrükkel lefelé helyezd el őket a kert különböző pontjain. Ahogy a citrus illat belengi a kertet, úgy indul el a csigapopuláció a finom csapdák irányába. Ha van hozzá gusztusod, összegyűjtheted és elküldheted őket meleg vidékre, ha nincs, akkor valószínűleg a madarak prédáivá válnak. 

Ha egyszer a kertészkedésre adtad a fejed, ne hagyd, hogy a csigák tönkretegyék akár több hónap munkáját. Tervezz és védekezz ellenük okosan és természetes módon.

Hadarik Rita

Ajánló