Zsebőzike született egy angol állatkertben

0
213

A hampshire-i Marwell Zoo személyzete örömmel fogadta az aranyos, apró állatka világrajövetelét. A kicsi igencsak furcsán néz ki, mintha egy rágcsáló és egy őz kereszteződése lenne.

Ez a ritka faj az indonéziai Jáva szigetéről származik. Magyar neve jávai kancsil (Tragulus javanicus). A világ legkisebb ismert párosujjú patás állatfaja, felnőtt korban ritkán éri el az 50 centiméter testhosszat, a súlya általában 2 kg körül mozog. Az angliai állatkertben született példány mindössze 370 grammot nyom a patikamérlegen, a testmérete pedig egy rágcsálóéhoz hasonlítható.

Az újszülött jávai kancsil borjúról a Marwell Zoo tett közzé egy rövid videót, amit a BBC is megosztott.

Az Afrikában, Indiában, Srí Lankán és Délkelet-Ázsiában élő kancsilféléket titokzatos állatoknak tartják a helyiek. Fura kinézete miatt Indiában „Jarini Pandi”-nak nevezik, ami annyit tesz: „egy őz és egy egér”. Az indiai és a maláj folklórban, népmesékben a Sang Kancil néven szereplő figura a gyenge és fizikailag elesett hős, aki trükkös észjárásával minden bajból kivágja magát, és intelligenciájának köszönhetően mindig győzedelmeskedik az ármány felett.

szeretemamezogazdasagot.hu / turistamagazin.hu