KezdőlapAgrárvilágKertMiért használj mindenképp geotextilt?

Miért használj mindenképp geotextilt?

A geotextiliák különleges textilikák, de nem a szó hagyományos értelmében. Nem olyan természetes anyagok, mint például a pamut, a gyapjú vagy akár a selyem. Rugalmas, porózus szintetikus szálakból készülő áteresztő anyagok, amik gyakorlatilag javítják a talaj általános tulajdonságait.

Tudtad? Már az ókorban is használtak geotextilt.

Az ásatások bebizonyították, hogy már az ókori Egyiptomban is használtak geotextilt a piramisok alapjainak megtámasztására. Napjainkban a leggyakrabban az útépítéseken találkozhatunk velük. Ezekkel támasztják alá vagy választják el egymástól a talajrétegeket. Továbbá olyan mélyépítési munkákban is használják, mint az utak, a gátak, a vasutak, a csatornák vagy a házak építése.

Sokoldalúságának köszönhetően a geotextiliát egyre gyakrabban alkalmazzák már kerti utak kialakításához, tereprendezéshez és kertészkedéshez is. Nézzük meg, milyen előnyöket kínál ez az olcsó, egyszerű de nagyszerű alapanyag!

Elválasztás

A geotextiliák megakadályozzák két különböző szemcseméretű talajréteg keveredését egymással. Egy pompás kis kert még meghittebb egy kerti tóval. A kerti tavak készítésekor a geotextilia használata különösen fontos a talaj, és a tó aljának az elválasztásához. 

Vízelvezetés

A geotextíliák hatékonyan összegyűjtik a talajból a felesleges vizet, például az esővizet vagy a felesleges talajvizet. Ezért érdemes olyan növények alá lerakni, amik csak mérsékelt nedvességet igényelnek, vagy a kerti utak alá, hogy a térkövek ne sérüljenek meg a hőingadozás okozta vízkárok miatt. 

Szűrés

A víz minden talajban lehetővé teszi a finom részecskék könnyű mozgását. A geotextilia összetett, tűvel lyukasztott szerkezete lehetővé teszi a finom részecskék visszatartását anélkül, hogy csökkentené a lefolyó áteresztő képességét. Ha például kerti kocsibeállót tervezel, érdemes olyan geotextilit választani, aminek kiváló a szűrőképessége. Ez jelentősen lecsökkenti annak a veszélyét, hogy a kocsiból kicsepegő káros anyagok bekerüljenek a kert talajvizébe.

Erősítés

Nagy szakítószilárdságának köszönhetően a geotextilia különféle földszerkezetek megerősítésére is felhasználható töltőanyagok segítségével. Erősítés céljából helyeznek például geotextiliát kerti utak árkába, hogy megakadályozzák a kavics, a kő, a térkő és az egyéb anyagok süllyedését. 

Védelem

A geotextiliák ideális védelmet nyújtanak a föld természetes eróziójával szemben. Ha például nem szeretnéd a kertedben, hogy a finom szemcséjű anyagot kimossa a víz, mindenképp rakass alá megfelelő minőségű geotextiliát.

A geotextilia egy költséghatékony módszer a talaj, így a kert minőségének a javítására. Egy ilyen kis beruházással hosszú ideig gyönyörködhetsz gondosan kialakított kertedben.

Hadarik Rita

Ajánló