KezdőlapAgrárvilágÁllatGólya, gólya, gilice

Gólya, gólya, gilice

Hamarosan érkeznek a várva várt gólyáink

Az első tavaszi rügyek pattanásával, nagy izgalommal várjuk sokan vissza a gólyákat. Ők a tavasz következő hírnökei a kinyíló virágok után.

Nagy utat tesznek meg, míg hazánkba visszatérnek, a megszokott fészkükre, településükre. Sajnos sokan odavesznek a hosszú, viszontagsággal teli úton és már hiába várja vissza a kényelmes fészek őket. Más gólyák meglepődve tapasztalhatják, hogy a kényelmes lakóhelyüket megtépázta a tél és a szelek, alapos renoválásra szorul, vagy ha nem elég gyorsak, már elfoglalta valaki.

Sokfelé, főként faluhelyen, szinte minden második lámpaoszlopon fészkek várják a gólyákat haza és nagy becsben tartják őket. Mindig nagy izgalomra ad okot, melyik gólyapár érkezik elsőként. Kérdés, hogy megvan-e a pár mindkét tagja, vannak-e új párok a kicsinyeik közül? Illetve ki bitorolhatja a fészket, a fiatalok, vagy az idős, megszokott gólyacsalád telepedik le újra a szokott rezidenciára?

Megfigyelésük

Nagyban segíti az útjuk figyelemmel kísérését, a pontos útvonalukat, a megtett kilométereket az országos, általában júniusban megtartandó gólyagyűrűzési road show és GPS jeladóval való felszerelés. A gyűrűzés teljesen nyilvános és sok helyen hirdetik, az adott településen mikor kerül rá sor. Az arra illetékesek országszerte mindenhol felkeresik a fészkeket ilyenkor, és megjelölik a fiatal madarakat, nyilvántartásba veszik őket, megvizsgálják az általános állapotukat. Még megsimogatni is lehet a kisgólyákat. Egyre több kutatást végeznek, a madarak vonulási útját, idejét, megtett hosszt nézve. Akár 12 000 km-t is repülhetnek oda, majd vissza ugyan ennyit a fészkükig a gólyák. Gondoltad volna? Kitartásuk, teherbírásuk ámulatba ejtő.

fotó: pixabay.com

A gólya, mint címerállat

Na de mit tudunk erről a nagyszerű madárfajról, mely sok gyermekvers főszereplője és sok város, falu címerállata is? Hogy csak párat felsoroljunk a gólya megtalálható például Kalocsa, Izsák, Nádudvar, Sárosd, Belecska, Nagyiván, Füzesgyarmat címerében is.

Mit tudhatunk róluk?

Számos népies neve van a gólyának, mint a gilice, a cakó, vagy a kevésbé ismert koszta, gagó és eszterág is. Vándorló madarak. Hazánkba, a tavasz elején, március 15. körül érkeznek, a telelőhelyre pedig augusztus 20 körül indulnak útnak. Szívesen szabadítanak meg minket a békáktól, rovaroktól, de kétéltűeket, halakat is fogyasztanak. A gólya monogám típus, együtt építi meg fészkét a pár és együtt nevelik, táplálják utódaikat is.

Egyre fogyatkozik a populációjuk, bár szerencsére még nem kerültek fel arra a bizonyos kihalásra ítélt listára, még megmenthetők. Sok költés nem sikerült túl jól mostanában. Ha az időjárás nem kegyes, a kisgólyák elpusztulnak, ha a táplálék kevés, akkor pedig kilökik a gyengébb, kisebb, betegebb egyedeket a jobb feltételek, az életben maradás miatt. A vándorlások során is rengeteg egyed elpusztul a hosszú út alatt, de gyakran az emberi pusztítás áldozatai lesznek, kilövik őket menet közben, a szennyezett vizekbe ragadnak, vagy a szemét öli meg őket. Oda kell figyelnünk rájuk, hogy a következő években is megörvendeztethessenek minket és elhozzák a tavaszt!

Hozzátok megérkeztek már a gólyák? Vajon melyik településre érkezik meg a legelső gólyapár?

Zelk Zoltán : Gólyamadár, gólyahír

Tudjátok-e, mi a hír?
Kinyílott a gólyahír!
Gólyahír virít a réten,
gólya repül fenn, a légben.

Most jött a tengeren túlról,
Afrikából, messzi útról,
nincs a vállán tarisznyája,
ezért nincs is vacsorája.

No de azért majd csak akad,
hogyha talál egy mocsarat,
szegény békák bánatára
lesz bőséges vacsorája.

Tudjátok-e, mi a hír?
Kinyílott a gólyahír!
A rét mellett, egy kis tóba’
békacombot tart a gólya.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló