KezdőlapVidéki sikersztori„Az alkotás, teremtés öröme. Táplálni a világot” - A növénytermesztés csodái

„Az alkotás, teremtés öröme. Táplálni a világot” – A növénytermesztés csodái

Van szerencsém bemutatni nektek egy fiatalt agrárszakembert. Rozsi Liliánnal már volt szerencsém többször is beszélgetni, melyet ITT meg is tudtok nézni, azonban van, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. A mezőgazdaság, az a szakma, ahol valóban az alkotás öröme vesz körül bennünket gazdálkodókat.

Nézzük hogyan is látja ő a mezőgazdaságot, mi az ami erőt ad számára a mindennapokhoz!

Mióta gazdálkodtok?

Édesapám 25 éve gazdálkodik, a családi gazdaság 2013 óta működik.

Mekkora területen gazdálkodtok? Saját vagy bérelt területen? Hogyan áll össze a gazdaságod?

A családi gazdaságban, ahol dolgozom, lassan közel 700 hektár saját területen gazdálkodunk. Elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, egy kis állattenyésztéssel megspékelve.

Hogyan kerültél a gazdaságba?

Gyerekkorunk óta szoros kapcsolatunk van az agrárvilággal édesapám révén. Pályaválasztáskor hezitáltam, hogy merre menjek tovább. Végül a biológus képzést választottam, de miután lediplomáztam realizálódott, hogy itthon nehézkes jövője van egy fiatal kutatónak, ezért folytattam a tanulmányaimat és ekkor indultam el a mezőgazdaság felé. Tanulmányaim végeztével egyértelmű volt, hogy haza jövök és bekapcsolódom a családi gazdaság életébe.

Mi a vezető profil? Szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés mi az, ami igazán közel áll hozzád?

Egyértelműen a szántóföldi növénytermesztés.

Hol végezted a tanulmányaidat? Mit tanultál?

Elsőként a Szegedi Tudományegyetemen végeztem molekuláris biológusként, majd Gödöllőn a Szent István egyetemen agrármérnökként, végül Mosonmagyaróváron a Széchényi István egyetemen növényvédelmi szakmérnökként.

Szerinted számít a végzettség a szakmában?

Véleményem szerint nagyon is számít. Sikeres növénytermesztés csak megfelelő szakmai hozzáértéssel valósulhat meg.

Hogyan veszed ki a részed a családi gazdálkodásban? Kint vagy a szántóföldön vagy csak az adminisztrációt végzed? Kezeled a különböző gépeket, munkaeszközöket?

Ott dolgozom, ahol éppen szükség van rám. Ez az adminisztrációtól egészen a szántóföldi feladatokig terjed. Sőt ha az állatoknál van rám szükség, ott is be szoktam segíteni. A gépeket még nem tudom kezelni, de rövid távú céljaim közé tartozik, hogy megtanuljam!

Könnyen sikerült beilleszkedned a családi gazdaság napi feladatainak elvégzésébe?

Úgy érzem, hogy igen. Az elején egy kis időbe telt, amíg megtaláltuk a helyem a rendszerben, de azt gondolom, hogy ez mindenhol így van.

Hogy érzed tudsz érvényesülni a szakmában, mint nő? Elfogadnak szakmai téren?

Igen, tudok. Nem érzem hátrányát annak, hogy nőként dolgozom az agráriumban. Kollégaként, egyenrangú partnerként kezelnek a szakmában, amiért nagyon hálás vagyok, hiszen én még a pályám elején járok.

Van olyan akire fel tudsz nézni? Esetleg egy mentor? Miért?

Igen, édesapámra. Neki a mezőgazdaság az élete! Ő ezt a hivatást hatalmas lelkesedéssel és szeretettel csinálja nap, mint nap és szakmailag is nagyon felkészült. Nekem ő az etalon!

Hogyan látod a gazdálkodás jövőjét? A mezőgazdaságnak helye van az online világban/facebook, instagram…/? Te használod ezek valamelyikét?

Véleményem szerint a gazdálkodás stabil jövő előtt áll, hiszen az embereknek és az állatoknak mindig szüksége lesz élelmiszerre. Egyértelműen helye van az online világban. Sokban tudja segíteni a munkánkat. Közelebb hozhatja és megismertetheti a mezőgazdaságot az emberekkel, amire szerintem nagy szükség van, hiszen az utóbbi időben elég negatív színben tüntetik fel az agráriumot az emberek szemében. Mindegyik platformot használom.

A generáció váltás okoz e szerinted problémát a mezőgazdaságban? Nálatok okozott e feszültséget a fiatalos gondolkozásmód?

Úgy vélem, hogy mindenki „érzésre” csinálja ezt a generációváltást. Sokban segítené ezt a folyamatot, ha lenne útmutatás, segítség a gazdaságoknak. Nyugat- Európában felkészülten segítik a gazdálkodókat a generációváltásban, én ezt nagyon hiányolom itthon! Vannak dolgok, amelyekkel kapcsolatban máshogy gondolkozunk, általában ezeket akár többszöri nekifutással, de sikerül megbeszélnünk, feszültséget emiatt nem érzékelek.

A gazdaságotokban milyen fejlesztési terveid vannak a közeljövőben?

A precíziós mezőgazdaság irányába indultunk el, ezt a folyamatot szeretném folytatni.

Mi volt a legnagyobb kihívás az életedben szakmai téren?

Mivel még a pályám kezdetén vagyok, ezért ezt kérdezd meg egy 5-10 év múlva újra, akkor lesz ez a kérdés releváns. 🙂

Mi az, ami motiválja a mindennapjaidat?

Szeretném, ha a családi gazdaságunk sikeresen működne még sok generáción keresztül. Ezért dolgozom nap, mint nap.

Mi az az egy dolog amit mondanál a jövő generációjának, miért érdemes ezt a szakmát választani?

Az alkotás, teremtés öröme. Táplálni a világot. Ez lehet kicsit szentimentálisan hangzik.

Mi az, amire igazán büszke vagy?

Ahogy már említettem, még a pályám elején vagyok, ezért a tanulmányaimra, egyelőre.

Tóth Diána

Ajánló