KezdőlapAgrárvilágÁllatVadmacskákat engedtek szabadon – Videó

Vadmacskákat engedtek szabadon – Videó

A tavalyi évben Szikszó közelében egy telektulajdonos két eltévedt kiscicára lett figyelmes a telkén, nem sokkal ezután egy közeli romos házból is hangos nyávogást hallott. A kölykök első pillantásra házimacskának tűntek, leszámítva azt, hogy szokatlanul vadak voltak.

A három testvér történetét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság írta meg oldalán. A két hím és egy nőstény macska először a Mályi Madármentő Állomásra került, ahol megállapították, hogy valószínűleg nem házi-, hanem fokozottan védett vadmacskákról van szó.

Később a Budapest Állatkert természetvédelmi mentőhelyén elvégzett genetikai vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kölykök valóban vadmacskák. Az állatkert munkatársai közel egy évig gondoskodtak róluk, odafigyelve arra, hogy az állatok kellően vadak maradjanak, és később egyedül is boldogulhassanak a természetben.

A vadmacskákat február végén engedték szabadon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Az egyik hím a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, a nőstény a Heves-Borsodi-dombságban, a másik hím pedig a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben talált új otthonra.

A vadmacska hazánkban 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozónk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 000 Ft.

Turista Magazin

Ajánló