KezdőlapAgrárvilágNövényA csáfordi erdő rejtélyei

A csáfordi erdő rejtélyei

Ha az mondjuk Csáfordjánosfa mindenki meglepetten néz ránk, pedig nem kisebb látványosságot rejt a község, mint a tavasz első hírnökeként is ismert tőzike mezőt. 15 évvel korábban senki sem gondolta volna, hogy a kis Győr-Moson-Sopron megyei településre ilyen nagy tömegeket fog vonzani az erődben megbújó 13-17 millió virág.

Egy tanösvényen keresztül vezet az utunk a Répce folyó partjára, ahonnan egy kis hídon átkelve csodálhatjuk meg a csáfordi erdőt és benne a szemet gyönyörködtető tőzike mezőt.

Sok emberben felmerülhet most már a kérdés, hogy valójában mi is lehet az a tőzike?

Első ránézésre sokunknak a hóvirág jut róla eszébe, de ez egy merőben más növény. A tőzike egy 15-35 cm magas hagymás évelő növény, amely keskenyebb szirmú, mint egy hóvirág és sárgászöld foltok találhatóak a csúcsa alatt. A képekért kattints a virág nevére!

Több százéves fák rejtekében

Különleges része ez a hely Magyarországnak. Ezen a fokozottan védett természetvédelmi területen gyönyörű kép tárul elénk, amikor a már több éve kidőlt fák körül a tőzikék egy új élet kezdetét mutatják számunkra. A területnek ezek a korhadt fák igen vadregényes külsőt kölcsönöznek, melyek sok-sok védett rovarnak, emlősnek, és csúszómászónak biztosítanak megfelelő élő- és búvóhelyet.

Az erdőben álló fák korát olyan 200-300 évre becsülik, melyek közül némelyik törzsén nevek olvashatóak, amelyek az erdő egykori tulajdonosának a családtagjait jelölik.

Az erdő végén a tanösvény egy mezőn jobbra kanyarodva folytatódik, ahol már nagy óvatossággal akár testközelből is meglehet csodálni a gyönyörű virágokat. Sajnos az elmúlt években rengeteg kárt okoztak a látogatók a tőzike mezőn a felelőtlen és meggondolatlan cselekedeteikkel.

fotó: pixabay.com

Az emberi károkozás megfékezése

Az emberek károkozásának visszaszorítása érdekében a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak idén már szigorítania kellett a látogatásra vonatkozó feltételeken. A tanösvény időjárástól függetlenül (szeles időben nem ajánlott csak a látogatás az ágtörések veszélye miatt) a megfelelő lábbeli használatával látogatható, ahova kerékpárral szigorúan tilos behajtani. Az erdőben a kijelölt útról letérni szintén szigorúan tilos, aki még is letér, azt a vonatkozó jogszabályok szerint szigorúan megbüntetik.

Az erdőben a tőzikék elvirázása után más tavaszi növények is színesítik a területet. Megtalálható itt például a bogláros szellőrózsa, az erdei szellőrózsa, a ligeti csillagvirág, az odvas keltike és a salátaboglárka is.

Kikapcsolódás a természetben

Abban az esetben, ha a hosszú sötét téli éjszakák után egy kis feltöltődésre vágyik az ember a gyönyörű tavaszi napsütésben érdemes ellátogatni a csáfordi erdőbe, megpihenni egy út menti farönkön és magunkba szívni a csodás tavaszi erdő ébredő hangjait.

szeretemamezogazdasagot.hu

Ajánló