KezdőlapAgrárvilágÁllatVigyázzunk a rejtőzködő sündisznókra a tavasszal is!

Vigyázzunk a rejtőzködő sündisznókra a tavasszal is!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a tavaszi kert rendezések idején is szeretné felhívni a figyelmet a lombhalmok alatt meghúzódó sündisznók védelmére mely természetvédelmi értéke 25000 Ft.

A sünök általában éjszaki életmódot folytató emlősök, aki előszeretettel választják telelő és nappali búvóhelyként is a kertekben és a parkokban felelehető lom-és rőzserakásokat. A nőstény sündisznók pedig előszeretettel választják ezeket a helyeket utódaik világra hozatalához, így előfordulhatnak olyan esetek amikor egy teljes süncsalád pusztulását okozhatja a tavaszi kert rendezés.

Sün védelem

Az MME ezért arra kéri a kert tulajdonosokat, hogy a lomb-és rőzserakásokat a villanyelével kezdjük el óvatosan forgatni majd pedig kesztyűs kézzel kezdjük el fentről lefelé óvatosan átforgatni a halmot, hogy megbizonyosodjuk róla, hogy kupac egyetlen süncsaládot sem rejt. Fontos, hogy az esetleg kertünkben meghúzódó kupacokat átvizsgálás nélkül soha ne gyújtsuk fel, különösen igaz ez a május-júniusi időszakban amikor a menedékekben a szinte teljesen vak és maga tehetetlen sün kölykök ott lehetnek.

Mi a teendő, ha sünökre bukkanunk?

Amennyiben a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk semmiképpen nem szabad háborgatni azokat, hanem óvatosan visszakell pakolni a megfelelő vastagságú rétegben az ágakat és a leveleket, hogy a nőstény tovább tudja nevelgetni a kicsinyeit. A zajhatásokra a sünök összegömbölyödnek a tüskéikre pedig levelek szúródhatnak amely által az állat teljesen láthatatlan lesz, ezért kell nagyon alaposán átvizsgálni a kupacok alapi részét, mert az állat gyakran az emelés következtében kigurul a gallyak közül.

A rakások megszüntetésével a természetvédők ajánlása szerint meg kellene várni amíg a sünök elérik a 4-5 hetes kort amikor már éjszaka az anyjukkal tartanak a vadászatra. Abban az esetben pedig mikor erre nincs lehetőségünk fontos lenne a kupac közelében egy alternatív búvóhelyet kialakítani vagy pedig egy mesterséges „süngarázst” beszerezni, amely akár a magányosan pihenő felnőtt sündisznó számára is kitűnő élőhely lehet.

fotó: pixabay.com

A sünök a barátaink

Sok ember, ha esetleg talál egy süncsaládot, vagy csak átvonuló sünt lát a kertjében egyáltalán nem örül neki, sőt megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy eltávolítsa őt onnan, pedig egy nagyon hasznos emlős, sőt a hagyományok szerint szerencsét és jólétet hoz a kerthez tartozó ház lakói számára. Ezen ismeret birtokában, ha sündisznót találunk a kertünkben tartsuk őt tiszteletben ne zavarjuk el, hiszen csak pozitív tulajdonságokkal lehet őt felruházni.

További hasznos információkért kattints ide!

Ajánló