KezdőlapAgrárvilágHírekA takarmány árak emelkedése miatt emelkedni fog a tejtermékek és a húsok...

A takarmány árak emelkedése miatt emelkedni fog a tejtermékek és a húsok ára is

Az állattartás számára komoly problémát jelent a világszerte tapasztalható 30-50%-os takarmány drágulás. Az áremelkedés a haza állattenyésztőket, vágóhidakat és feldolgozó üzemeket is sújtja, véleményük szerint a következő időszakban a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedni fognak. Súlyosbító tényező az üzemanyag, energiahordozó és árfolyam miatti költség növekedés, amely a feldolgozó szektort érinti.

A takarmányok ára mintegy 30-50%-kal emelkedett meg az elmúlt hónapokban, a hozzájuk szükséges alapanyagok, mint például a gabona, a fehérjenövények, az aminosavak világpiaci árugrása nyomán.  A globális áremelkedés miatt jelentősen megnőtt az állattenyésztők önköltsége, ugyanis a takarmány az állattartás során a legnagyobb költség. – jelent meg a NAK oldalán.

A takarmány ár növekedés hatása tej- és húsfeldolgozó szektorban

A vágó állatok és az állatti termékek ár emelkedése hatással van a hús- és tejfeldolgozásra is. Az ágazatok meghatározó szakmai szervezetei szerint a közeljövőben a világszerte tapasztalható áremelkedések alól Magyarország sem lesz kivétel. A hús-, és tejtermékek kiskereskedelmi fogyasztói árának fokozatos emelkedés és ezen magas árak tartós fenn maradása lesz tapasztalható. A feldolgozók számára az üzemanyag, az energiahordozók, illetve az árfolyam növekedése miatt tapasztalható költség növekedés tovább nehezíti a helyzetüket. 

A koronavírus járvány hatásai

A hazai állattenyésztést, hús-és tejfeldolgozó ágazatokat sem kímélte az elmúlt egy évben a koronavírus járvány. A HoReCa (szállodák, éttermek, kávéházak) bezárása is nehezen érintette a húságazatot, hiszen ezeket a szektorokat és a közétkeztetést is leginkább a kis-és közepes üzemek látják el termékekkel. A tavaly márciusban, illetve novembertől kezdődő bezárások hatására ezek az üzemek a piacuk jelentős részét elvesztették. Vannak olyan beszállítók, akik viszont egyelőre képesek voltak forgalmuk jelentős részét fenntartani, de a korlátozások esetleges időtartamának a növekedésével nő annak az esélye is, hogy ezen piaci szereplőknek sem sikerül a járványt átvészelni.  

A betegségek, mint nehezítő körülmény

A hús ágazatokban további nehézséget okoz az afrikai sertéspestis jelenléte, illetve a baromfiinfluenza váratlan fellángolása az ország bármely pontján. A takarmányok árának folyamatos emelkedése komoly nehézségek elé állítja az állattartókat, a vágóhidakat és a tejfeldolgozó üzemeket is. Ez a folyamat nem csak hazánkban megfigyelhető, hanem például a sertéstenyésztésben elsők között járó Németországban is, ahol az elmúlt hónapokban az élő állat árakban drasztikus emelkedés volt tapasztalható.

Ajánló