KezdőlapAgrárvilágKertTavaszi teendők a kertben a zöldebb fűért

Tavaszi teendők a kertben a zöldebb fűért

Az egyre javuló időjárás miatt több időt tudunk a szabadban tölteni és kertészkedni. A tavaszi munkálatok megfelelő elvégzése hosszútávon kifizetődő lehet, hogy egy szép és gondozott kertben tudjunk mindennap gyönyörködni, ehhez azonban szükséges az, hogy tudjuk milyen munkálatokat mikor szükséges elvégezni a szemet gyönyörködtető zöld gyep érdekében.

A kert állapota és az előkészületek

Elsőként fontos, hogy a kertben korábban elültetett évelő növények állapotát ellenőrizzük, hogy a téli esetleges hideg időjárást átvészelték-e. Ilyenkor eltávolíthatjuk az elszáradt leveleket ágakat és kiszedhetjük a gazt.

A virágágyásokban lévő földet lazítsuk fel és minden olyan elemet távolítsunk, ami nem oda illő. Fontos azonban, hogy ne ássunk túl mélyre, mert ez csak egy talajszellőztetés nem pedig ágyás forgatás. A növényeink elültetése előtt fontos, hogy hagyjunk egy kis időt arra, hogy a talaj pihenjen, annak érdekében, hogy a növények számára létfontosságú mikroorganizmusok a felszín felé tudjanak törni.

A gyep állapota

A gyep vizsgálatakor elsődlegesen a betegségekre kell odafigyelni, melyek közül elsősorban a gombabetegségek azok, amelyek nagy kárt tudnak tenni a fűben. Ezek a gombabetegségek nagy része nem gyógyul magától így fontos szakember véleményét kikérni annak érdekében, hogy a gyepünk nehogy a betegség áldozatául essen.

fotó: pixabay.com

Gyepápolás folyamata

Abban az esetben, ha a füvet levelek fedik azokat össze kell seperni onnan, mert alattuk akár komoly betegséget okozó gombatelepek is kialakulhatnak, illetve alattuk a fű ki is rohadhat. A hőmérséklet emelkedése nagy mértékben befolyásolja azt, hogy a gyeplazító, illetve a gyepgyógyító folyamatokat mikor végezzük el.

Az első fűnyírás fontossága

A szép zöld és dús gyep érdekében fontos, hogy kora tavasszal nyírjuk le azt, ennek időpontját nagy mértékben befolyásolja a hőmérséklet, a tél időtartama és a fű nagysága. Az első fűnyírást akkor érdemes elvégezni, amikor a fűszálak kb. 7 cm nagyságúak. Abban az esetben, ha az időjárási körülmények kedvezőek fontos, hogy az első nyírást lehetőleg még márciusban végezzük el és csak keveset nyírjunk le belőle a szép gyep érdekében. Ha ideje korán nyírjuk a füvet sárgulás jelenhet meg, ha fű beteg a levágott részeket soha nem szabad a komposztba rakni.

Gyeplazítás és a tápanyagpótlás

A fűnyírás után rendszeresen a talajon maradó fűzúzalék és a különböző elhalt növényi részek gátolják azt, hogy a fejlődő fűszálak megfelelően lélegezzenek és tápanyaghoz jussanak a miattuk kialakuló alacsony pH filcréteg miatt. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a gyepünk egészséges, dús és szép zöld legyen meg kell azt szabadítani a felhalmozódott filctől gyepszellőztetéssel vagy pedig gyeplazítással. Nem szabad azonban megfeledkeznünk ezek után a megfelelő tápanyag- és vízellátásról sem, ugyanis ha nem tápláljuk a talajt a fű nem fog nőni és ki is sárgulhat. A dús zöld gyep érdekében fontos a megfelelő mennyiségű nitrogén a növekedés érdekében, a foszfor az erős gyökeresedést, a kálium pedig az erős leveleket biztosítja a pázsit számára, illetve a mikroelemek pedig mohagyérítő hatásuk miatt fontosak a gyepgondozásban.

Ajánló