KezdőlapAgrárvilágHírekLendületesen bővül a robotfűnyírók hazai piaca

Lendületesen bővül a robotfűnyírók hazai piaca

A robotfűnyírók világszerte több, mint 20 éves múltra tekintenek vissza, a magyar piacra 2004-ben érkeztek meg. Megjelenésük óta a robotfűnyírók piaca dinamikusan nő, a termékek a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően újabb felhasználóbarát funkciókkal bővülnek. Az MTD Robomow robotfűnyíró termékcsaládja jelentős újításokat kínál a tavaszi szezonra.

Magyarországon 2004-ben jelent meg az MTD Products Inc. vállalat Robomow márkájú robotfűnyíró termékcsaládja. A piacra lépés óta a termékek jelentős fejlődésen mentek keresztül: eleinte nagyobb testű és nehezebben szervizelhető gépeket kínáltak, a távirányító funkció sem volt még elérhető. A fejlesztések irányát meghatározza az a szemlélet, hogy a fűnyírókat könnyű legyen használni, minőségi munkát végezzen, és ezzel a kert az otthon legszebb részévé váljon. A piac értékeli ezeket az erőfeszítéseket: a robotfűnyírók népszerűsége robbanásszerűen növekszik, a piaci potenciál óriási, hazánkban évente 60%-os bővüléssel lehet számolni.

„Bár az elmúlt években is folyamatos volt a termékfejlesztés, idén tavasszal – sok év tapasztalatát felhasználva – megjelent az új Robomow RT és a Robomow RK család. Mindkét termékcsalád esetében stabilabb dokkolást, megbízhatóbb navigálást eredményezett a fejlesztés. Emellett nagyobb lejtőkön is biztonsággal és precízen működtethetők, miközben egy szezont tekintve gyakorlatilag nincs szükség karbantartásra sem.” – mondta el Hodács László, az MTD Hungária Kft. ügyvezetője. Kiemelte, hogy „a versenytársakhoz képest a Robomow RK és RS termékcsaládok további előnye a szegélyvágási üzemmód is.”

A Robomow RT sorozat (RT300 és RT700 modellek)

Mind az első telepítés, mind a működtetés, mind pedig a karbantartás során az RT sorozatú modelleket a különösen egyszerű kezelhetőség jellemzi. A szabadalmaztatott mulcstisztítónak köszönhetően a fűnyíró megtisztítja önmagát. A lebegő vágószerkezet kiváló végeredményt biztosít, alkalmazkodik a talaj egyenetlenségeihez, és az első naptól kezdve szép, egyenletes zöld gyepet biztosít. A 18 cm vágási szélességű RT modell tökéletesen alkalmas közepes méretű kertek ápolására, akár 700 négyzetméter gyep nagyságig. Minden RT modell könnyedén megbirkózik a területen belüli 30%-os lejtőkkel is, és könnyen kezeli a magas füvet. A vágási magasság 15 és 60 mm között változtatható. Minden Robomow RT robotfűnyíró egy mobiltelefonos applikáción keresztül programozható, de a felhasználói kezelő felületén keresztül is utasítható. Az RT modell nem akad el, a biztonságos tapadást és legjobb manőverezhetőséget a szabadalmaztatott speciális meghajtó kerék profilja biztosítja. A profil elrendezése minimalizálja az érintkezési felületet a gyepen, így megóvja annak gyökereit, és megakadályozza a keréknyomok kialakulását. A Robomow RT alkatrészei a moduláris felépítésnek köszönhetően könnyen cserélhetők.

A Robomow RK sorozat (RK1000 és RK2000 modellek)

A Robomow RK modellek további intelligens funkciókat, extrákat és nagyobb teljesítményt kínálnak. Ilyen funkció például az „innovatív szegélymód”, amely biztosítja, hogy az RK modellek automatikusan nyírjanak a nyomtávon túl, és hibátlan felületet hozzanak létre. A 21 cm vágási szélesség, a 10 cm-es vágási magasság és a 120 perc maximális üzemidő jellemzi az RK modellek teljesítményét és megbízhatóságát, amelyek akár 2000 négyzetméteres gyepekre is ideális megoldást jelentenek.

Emellett az RK sorozat a lejtők kezelésénél is kiválóan teljesít: tökéletesen kezeli a gyepet akár 45%-os lejtőn is. A kefe nélküli egyenáramú motorokkal felszerelt RK modellek kifejezetten csendesek (kevesebb, mint 60 dB), így éjjel-nappal használhatók. Az 4,3 colos LED LCD érintőképernyő multifunkciós, vagyis az összes RK modell beállítása közvetlenül a készülékről is elvégezhető. A 360 fokos érzékelési tartomány biztosítja, hogy az RK modell mindig ügyesen elkerülje az akadályokat.

Az MTD Hungária Kft. központi disztribútoron, az ICTS Hungary Kft.-n keresztül értékesíti a Robomow modelleket. A két cég együttműködése 15 éves múltra tekint vissza. A cég ügyvezetője, Kiss Tibor elmondta: „A robotfűnyírók piaca dinamikusan nő, de a nyugat-európai országokhoz képest a termék elfogadottsága jelenleg még alacsonyabb. Azt tapasztaljuk, hogy akik viszont vásárlásra szánják magukat, hamarosan rájönnek arra, hogy a rendszeres nyírástól a gyep besűrűsödik, selymesebb és szebb lesz. Mindemellett időt és pénzt takarítanak meg, azt mondhatjuk, 1-2 éven belül megtérül a fűnyíró ára, amely a kertész helyett végzi el a gyep rendszeres gondozását.”  Az ICTS Hungary Kft. 2004 óta működteti a termékek központi szervizét is, amely a még a nyugat-európai piacokhoz képest is kiemelkedő minőséget szolgáltat a 3 év garanciát kínáló termékekhez, hiszen a javítandó fűnyírók néhány nap alatt készülnek el, köszönhetően a sok éves tapasztalatnak és a megfelelő mennyiségben raktáron lévő alkatrészeknek is.

További információ: http://mtdhungaria.hu/ és https://robotfunyiro.hu/

Ajánló