KezdőlapAgrárvilágHírekA termőföld árának alakulása 2020-ban

A termőföld árának alakulása 2020-ban

A járvány hatására sem állt le a 30 éve tartó termőföld áremelkedés, a tavalyi évben a föld piaci átlagára 1,727 millió forint volt, amely érték 7,3%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A termőföld vásárlási ára mellett a földek haszonbérleti díjaiban is emelkedés volt tapasztalható- mondta Sáhó Ákos az online sajtótájékoztatóján. A szántó esetében az éves átlagos hektáronkénti bérleti díj 75.003.- forint volt, amely érték 4 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Megjegyezte, hogy csak egy-két művelési ág esetében lehet azt kijelenti, hogy lassult a drágulás üteme.

Fotó: Törös Ramóna

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása

A 2021 január 1-jén életbe lépett  osztatlan közöstulajdon felszámolásáról szóló törvény miatt a következő időszakban olyan mértékű földmozgást lehet majd tapasztalni, amelyre az elmúlt 30 évben nem volt példa. Az új törvény mintegy 3-3,5 millió embert érint, valamint több mint egy millió ingatlant és megközelítőleg 2,4 millió hektár termőföldet. Sáhó Ákos megjegyezte,  hogy a törvényi szabályozásban olyan ellentmondásokat lehet tapasztalni, amelyek nehezítik majd a konfliktusmentes és gyors tulajdonos cseréjét a termőföldeknek. A jogszabály leginkább a keresleti oldalt fogja előreláthatólag megerősíteni.

A vásárlási átlagárak növekedése:

Kovács Norbert közgazdász a Széchenyi István Egyetem docense kifejtette, hogy Észak-Magyarország kivételével az ország minden pontján a termőföldek átlagárát az 1,5 millió forint feletti értékek jellemezték. A legdrágább Hajdú-Bihar megyében volt, 2,35 millió forint a legalacsonyabb pedig Zala megyében, ahol egy hektár termőföldért 1,194 millió forintot kellett fizetni a vásárlónak.

Az áremelkedés nem csak a termőföldeket érintette, a gyepterületek ára is 8,2 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, így Közép – Magyarországon a hektáronkénti átlagár 2,175 millió forint a legalacsonyabb pedig a Dél – Alföldön volt tapasztalható ,mely területen 1,206 millió forint volt egy hektár gyep vásárlási értéke. 

A 2020-as árakhoz viszonyítva 9,8 százalékkal emelkedett egy hektár erdős terület értéke. A legtöbbet az ország „legértékesebb” részén Közép – Magyarországon fizettek az erdőt vásárolni kívánók, hiszen hektáronként 1,172 millió forintot kellett erre áldozniuk , a legkevesebbet pedig az Észak–Magyarországi régióban fizettek az új tulajdonosok, melynek összege  hektáronként 871.000.- forint kiadást jelentett.

A bérleti díjak változása:

A szántó területek esetében nem csak a vásárlási ár emelkedett, hanem a haszonbérleti díjak is. A Dél -Alföldi régióban volt a legmagasabb, hektáronként nyolcvanezer forint, ezzel szemben az Észak – Magyarországi területeken átlagban több mint hatvankétezer forint volt a bérleti díj összege.

Ajánló