KezdőlapAgrárvilágÁllatBogárhotel készítése 5 lépésben

Bogárhotel készítése 5 lépésben

Mennyország a bogarak és a rovarok számára!

A bogárhotel, más néven a rovarhotel, egy hasznos és kreatív emberi találmány, ami menedéket és biztonságot nyújt a kertben élő kisebb állatok számára. A bogárhotelek méretüktől függően bármilyen kerti kisállatnak, kezdve a süntől, a varangyon át a méhekig, lepkékig és darazsakig búvóhelyként tudnak szolgálni. Készítsd el tavasszal a bogárhoteled a kertedben, szoktasd oda a kisállatokat, és mire eljönnek a tél fagyok, a kerted lakói elbújhatnak benne a hideg idő elől.

A bogárhotel építése nagyszerű és mókás tevékenység az egész család számára, és nagy eséllyel semmit sem kell hozzá venned, mivel a kertben minden megtalálható hozzá. Ha van pontos elképzelésed, hogy milyen kisállatoknak szeretnél lakóhelyet építeni, kifejezetten rájuk szabhatod a kiskerti szállodát. A szálloda kialakítását annak megfelelően is variálhatod, hogy a leendő lakók fognak-e ott lárvákat rakni vagy kisebb állatokat etetni.

Szeretnél te is gondoskodni a kertedben élő rovarokról és kisállatokról? Kövesd ezeket az egyszerű tippeket, és építs te is bogárszállodát!

1# Gyűjtsd össze az alapanyagokat

Mielőtt nekilátsz az építkezésnek, gyűjtsd össze az alapanyagokat! Válogass össze száraz leveleket, gallyakat, fakérget, tobozokat, üreges szárakat, kilyukasztott fahasábokat, kerítés darabokat és rengeteg talajt. A bogárhotelnek nem kell feltétlen nagynak lenni, de minél több rétegből állítod össze, annál több élőlénynek tudsz menedéket teremteni. 

2# Állítsd fel az alapokat

Miután eldöntötted, hogy a kert melyik részén állítod fel a bogárszállodát, kezd el az építkezést. A kert végi sufni egy részét is kialakíthatod, de felállíthatod téglákból is a talajon. Ha téglákból építed meg az alapokat, hagyj hézagokat, hogy a kis bogarak kényelmesen tudjanak vonulni a különböző szintek között. A padlót béleld ki száraz levelekkel, így utánozni tudod a természetes környezetet. Ha ezzel meg vagy, építsd meg az emeleteket, vagy a fakkokat.

3# Rendezd be a bogárhotelt

Ez az építkezés legizgalmasabb és legszórakoztatóbb része. Ha többféle bogárnak szeretnél szállást adni, akkor minden fakkot más és más alapanyaggal tölts ki, hiszen minden apróság más környezetben érzi jól magát. Figyelj arra, hogy a különféle anyagok között legyen bőségesen talaj is. Ezzel is a természetes élőhelyet tudod imitálni.

4# Fedd le a bogárhotel tetejét

Miután telepakoltad a szálloda minden egyes zegzugát hívogató anyagokkal és textúrákkal, zárd le a tetejét, és várd az új lények érkezését. A tető nem csak abban segít, hogy a ház ne boruljon fel, de esős és nedves időben szárazon is tartja. Hasznos dolog a szállodát nektárban gazdag virágokkal körbe ültetni, ami vonzza a lepkéket, a méheket és más beporzókat.

5# Élvezd

Igaz, eltarthat egy ideig, mire az első rovarok bejelentkeznek a szállodádba, de amikor végre megteszik, bizonyára élvezetes látvány lesz. A bogárhotelekben általában nagyobb a nyüzsgés a melegebb hónapokban és éjszaka is, ezért ne csüggedj, ha nem mindig veszed észre a kis lakókat.

Ajánló