KezdőlapGasztronómiaEger híres fehér bora

Eger híres fehér bora

Ha az egri borvidéket említjük kinek ne jutna eszébe az Egri bikavér. Az egri borvidék borászainak fő célja az volt, hogy híres vörösboruk mellett, legyen egy kiváló minőségű fehér boruk is, amelyet 2010-ben meg is valósítottak Egri Csillag névvel.

Az Egri Csillag története

2010-ben a Borászok Éjszakáján 60 borász volt jelen, amikor az Egri Csillag névre keresztelt fehér bor „megszületett”.

Az új bor nevére pályázatot írt ki az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, ahova 3149 javaslat érkezett a névvel kapcsolatban. A borászok által felkért zsűri tagjai egyhangúlag az Egri Csillag mellett tették le a voksukat. Ezzel létrejött az első fehér cuvée Magyarországon és Európában is, ami egy hatalmas mérföldkő volt az egri borászok életében. 2015-ben 50.000 palackot készítettek belőle, amelyet nem csak a magyar piac értékesített, hanem Lengyelország, Belgium, Franciaország és New York is.

Miért olyan érdekes az Egri Csillag?

Az Egri Csillag egy fiatalos száraz könnyed fehér bor, melynek színe a zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig változhat, amelyet az befolyásol, hogy a készítés során milyen szőlő fajtákat használtak fel.  Íze friss és üde, intenzíven gyümölcsös, illatában a gyümölcsök mellett a virágos jegyek is visszaköszönnek. A bor készítése során legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készült el a kiváló minőségű Egri Csillag. Fontos megemlíteni azonban, hogy a házasítás során a borok legalább felének magyarnak kell lennie, az illatos fajták aránya pedig nem érheti el a 30%-t a borban. Ezen okok miatt tapasztalható, hogy minden borászatnál más és más az Egri Csillag íze és illata.

Az Egri Csillag kategóriái

A borból három kategóriát lehet elkülöníteni a classicus-t, a superior-t és a grand superior-t, amelyek mind száraz borok.

A classicus általában egy friss és üde ízű bor, melyben a gyümölcs és virág aromákat érezni lehet, s ezt a kategóriát aperitifként, önállóan vagy fehér húsokból készült ételekhez ajánlják.

A superior kategória már egy koncentráltabb hordós érlelésen átesett fajta. Ezt a kategóriát az Egri Bikavér fehér párjaként szokták emlegetni, amely megjelenhet érleltebb, érettebb és testesebb formában is. Fontos, hogy az előállításához használt alapanyagok az Egri Borvidék területéről származzanak ebben az esetben is. Egy gazdag ízű teltebb fehér bor, amely magában hordozza a kitűnő gyümölcs és virágillatokat is. A superior-t önállóan aperitifként, de szárnyasokhoz, illetve fehér húsokból készült ételek mellé is ajánlják.

Az Egri Csillag grand superior egy testes, gazdag telt száraz fehér bor, amely az érett szőlőtermésnek és az érlelésnek köszönhetően kifejezetten érett illatokkal és ízekkel bír. A grand superior kategóriát igazán izgalmassá teszi az a tény, hogy a belekerült szőlőszemek mind egy dűlőről származnak. Szintén fogyasztható önállóan, aperitifként, de szárnyasokból vagy fehérhúsból készült ételek mellé is ajánlott.

Az elmúlt 10 évben a borpiac egy nagyon meghatározó szegmensévé vált az Egri Csillag. A három kategóriának köszönhetően széles körű vásárlói réteget tudott megcélozni. Ha Egri Csillagot választunk a címkén ellenőrizni tudjuk milyen alapborokból készült, így a hozzánk legközelebb álló ízvilággal rendelkező Egri Csillagot tudjuk választani.

Ajánló