KezdőlapAgrárvilágÁllatÍgy segíts a bajba jutott békákon tavasszal

Így segíts a bajba jutott békákon tavasszal

Az MME arra kér mindenkit, hogy segítsen a vízóraaknákban vagy pincékben rekedt békákon, kiemelten a 2021. év kétéltűi a zöld varangyok mentésére hívja fel a tulajdonosok figyelmét.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében olvasható hogy a településeken gyakran előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a bajszos vagy barna békák – erdei, mocsári és gyepi béka -, vagy akár még a vizektől elkalandozó zöld leveli békák is csapdába kerülhetnek, majd éhen halhatnak, ha vízóraaknákba zuhannak, illetve pincékbe esnek.

A ház körüli békák megóvása

A természetvédők álláspontja szerint egy kis odafigyeléssel több ezer szárazföldi életmódot folytató békán lehet segíteni. Tanácsuk szerint a bajba jutott békákat a vízóraaknából vagy a pincéből a lehető leghamarabb ki kell szabadítani és a kertben elengedni őket, valamint ajánlatos ezeket az úgy nevezett „béka csapdákat” szeptember és március között rendszeresen ellenőrizni.

Abban az esetben, ha szeretnénk többet tenni ezekért az érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy csak szeretnénk gyönyörködni a zöld varangyok fuvolázó hangjában, akkor készítsünk számukra peterakó helyet illetve akár békagarázst és nappali pihenő helyet – a természetvédők ajánlása szerint.

A békapusztulás jelentős probléma

A békák pusztulása önmagában is jelentős probléma, azonban a bajt tovább tetézi, hogy ez által csökken a szaporodóképes egyedek száma is. Az állatok pusztulása azért is jelentős probléma, mert a ragadozó életmódot folytató férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi béka fajok jelentős szerepet töltenek be ezen kártevők számának a csökkentésében

A békák életmódja

Azon béka fajoknak is szükségük van a vízre, amelyek életük jelentős részét a szárazföldön töltik. A békák szaporodásában a víz szükséges a peterakáshoz illetve az ebihalak számára is nélkülözhetetlen a víz, hiszen az az életüknek az első két hónapját folyamatosan itt töltik.

A békák és a negatív megítélés

A békák visszataszító külseje és rendkívül érdekes viselkedése miatt nagyon sok emberből negatív érzést vált ki , ezért is lehetséges az, hogy nagyon kevesen segítenek egy bajba jutott békán, pedig akár puszta kézzel lehetőség lenne a megmentésükre. Ugyanis a hazánkban megtalálható béka fajok csak kis mennyiségű méreganyagot termelnek, amely komoly mérgezést nem vált ki a szervezetben. A népi hiedelmek sem sokat segítenek a békák társadalmi megítélésén, hiszen régen a varangyos béka elsősorban a boszorkány hitben kapott szerepet. S ki ne hallotta volna még a mondást mi szerint „kígyót-békát kiállt rá.” amely nem egy pozitív szövegkörnyezetet jelent s ez által a közmondásban megjelenő állatoknak sem kölcsönöz pozitív megítélést.

Ajánló