KezdőlapKreatív ötletek5 szórakoztató kerti elfoglaltság kisgyerekeknek

5 szórakoztató kerti elfoglaltság kisgyerekeknek

Koronavírus ide-oda, a digitális oktatásba kényszerült, otthon ragadt gyerekek számára nélkülözhetetlen a mozgás és a friss levegő. Kiváltképp a hosszú és sötét tél után, amikor az első tavaszi napsugarakból bőven magukba szívhatják az éltető D-vitamint.

A kerti munkálatok nagyszerű módjai annak, hogy kirángassuk a kicsiket a szabadba, hogy a TV bámulás helyett hasznos és mókás tevékenységekkel kössék le magukat.

Cikkünkben öt olyan kerti tevékenységet gyűjtöttünk össze, amiket kisiskolások is elvégezhetnek, de szülői segítséggel a kisebbek is belevághatnak.

1# Ültessetek virágokat színes konténerekbe

Látogassatok el egy faiskolába, és hagyd, hogy gyermeked kiválassza a neki tetsző szezonális virágokat. Biztasd arra, hogy válasszon a virágjainak színes konténereket, vagy válasszatok egy fehér tárolót, amit majd otthon kedvére kifesthet. Vegyetek virágföldet, majd otthon essetek neki a piszkos munkának. Lurkód töltse meg a lyukas aljú tárolókat kétharmad részig földdel. Vegye ki a palántákat a kis dobozokból, és helyezze át a konténerbe. A gyökerek köré szórjon további virágföldet, és finoman lapogassa le. Ha ezzel megvan, öntözze meg, de figyelmeztesd arra, hogy a virágok folyamatosan szomjasok és öntözni kell őket a későbbiekben is.

2# Készítsetek tündérkertet

Segíts szemed fényének egy elvarázsolt kertet létrehozni az egyik fa tövében vagy a virágoskert egy szegletében. A gyerekek imádják a kövek gyűjtését az utakhoz és a gallyak keresését a kerítésekhez. A nagy kutatásban pedig biztosan rátalálnak pár nem várt kincsre is.

Ha a faiskolában megtetszik egy-egy különleges házikó vagy mini kerámia figura, vásároljatok azokból is, hogy igazán mesés legyen a kerti tündérország. Az építkezés akár napokig is eltarthat, a későbbiekben pedig remek helye lehet a szerepjátékoknak.

3# Építsetek faágakból odút

A tavaszi kerti munkálatok során sok faág és gally várja a legkisebbeket, hogy valamilyen titkos rejtekhelyet építsenek belőlük. Segíts gyermekednek az ágak gyűjtésében, hogy legyenek köztük erősebb tartóoszlopok és vékonyabb fedő ágak a gunyeszhoz. Az erősebb ágakból építsétek meg a házikó (vagy sátor) vázát, és ezt rakjátok körbe a vékonyabb ágakkal. Erős és száraz fűszálakkal, vagy zsinórokkal meg is lehet erősíteni a házikó falát. Arra azért figyeljetek, hogy hagyjatok egy nyílást a kis ház ajtajának, hogy ki és be lehessen rajta menni.

4# Készítsetek bogárdobozt

Ehhez az egyszerű bogárdoboz-projekthez csak egy nyitott doboz szükséges, és pár, a kertben található anyag (toboz, üreges ágak, fakéreg stb.). Keressetek egy kisebb farönköt, vágd méretre, majd nagyobbacska gyerekednek engedd meg, hogy lyukakat fúrjon bele. Ezekben a résekben kellemesen pihenhetnek majd később a kerti bogarak. A kész dobozt helyezzétek ki a kertbe, majd figyeljétek, kik költöznek bele. Ha szerencsétek van, beköltözhet a dobozba egy aranyos kisegér vagy egy csúf varangy is.

5# Alakítsatok ki egy konténer tavat

Konténertavat könnyű készíteni, és a gyerekek ráadásul imádják a pacsálást és a sarazást. A vizes feladathoz válasszatok egy napos és szélcsendes időt, hogy ne fázzon meg a gyermeked.

A tóhoz egy teli talpú konténert válasszatok, tegyetek az aljára kavicsokat és vízinövényeket. Töltsétek fel vízzel, majd tegyétek ki árnyékos helyre, hogy a tó ne tudjon felforrni. Ezután jöhet a vadmegfigyelés. A kis tó vélhetően vonzani fogja a kismadarakat, a békákat, a süniket és a kertben élő bogarakat.

Ajánló