KezdőlapAgrárvilágNövényA málna, mint gyorsan termőre forduló gyümölcsünk

A málna, mint gyorsan termőre forduló gyümölcsünk

A zöldség és gyümölcs kínálat átalakulásához nagy mértéken hozzájárul a munkaerő piaci helyzet változása is. Az alma, körte, barack, vagy éppenséggel a meggy egy könnyen gépesíthető és üzemszerűen termeszthető gyümölcs, amelyekkel szemben a nagy kézimunka igényű fajok vagy teljesen eltűnnek vagy pedig jelentős drágulásuk lesz tapasztalható. A málna ezen ok miatt is lassan újra a kiskertekben termő gyümölcsök közé sorolható, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találniuk a málna betakarítására.

A málna, az eper, a ribizli, és a szamóca gondozása és betakarítása sem gépesíthető folyamat, így egyre többször jelennek meg a házkörüli kiskertekben ezek a gyümölcsök. Akik a kertjükben ezeket a gyümölcsöket választják nagyon jó döntést hoznak, hiszen kis helyigénnyel rendelkeznek és nagyon gyorsan képesek termőre fordulni, ugyanakkor hamarosan tapasztalható lesz, hogy ezekhez a gyümölcsökhöz csak nagyon drágán lehet majd hozzájutni a piacokon és a boltokban egyaránt.

„Folyton” termő gyümölcsünk a málna

A málnát egy viszonylag egyszerűen nevelhető gyümölcsnek tartják, ám a metszésénél fontos pár alapszabályt betartani annak érdekében, hogy nagy mennyiségű és kiváló minőségű termés álljon a rendelkezésünkre. A málnák közül kétfajtát különböztetünk meg, az egy éven belül egyszer, illetve a kétszer termő fajtákat. Az utóbbit már folyton termő fajtának is szokták nevezni hiszen, ha az első termés hullámot a megfelelő gondozással sikerül jól elhúzni, akkor a másodikkal szinte teljesen összeér, és egy minimális kihagyással azt tapasztalhatjuk, hogy az egész nyári időszakban van málna termésünk.

Piros vagy sárga málna?

A fajtától függően a piros málna lehet egyszer , kétszer vagy „folyton” termő, ezzel szemben a sárga gyümölcsű málnafajták mind kétszertermőek. A növény érdekessége, hogy a málna vesszők maximum csak két évig élnek.

Az egyszer termő fajták azokon a vesszőkön hoznak termést, amelyek az előző nyáron fejlődtek ki, majd átteleltek. Ezzel szemben a kétszer termő fajtákon az előző nyáron kifejlődött vesszőkön és az adott évben kihajtott fiatal új vesszőkön is terem a gyümölcs.

De vajon melyik a legjobb választás?

Ha kitűnő minőséget és bő termést szeretnénk akkor a folyton termő piros vagy sárga gyümölcsöt érdemes választanunk, valamint fontos lehet a választásnál az a tényező is, hogy ezen fajták metszése sem okoz akkora nehézséget a kert tulajdonos számára, mint az egyszer termő fajták.

A málnatő gondozása

A málna a tápanyagokban gazdag talajokat és a kiadós öntözést kedveli. Abban az esetben, ha a kertben csak olyan területre tudjuk elültetni, amely száraz és meleg, akkor a málna töveket rendszeresen öntözni kell. A legnagyobb előnye, hogy gyorsan termőre fordul, a vegetációs időszak első szakaszában a vesszők fejlesztésére koncentrál, viszont a rákövetkező évben már megízlelhetjük az első gyümölcsöket.

A szabad gyökerű málna márciusban és áprilisban, valamint októberben és novemberben ültethető. A faiskolákban konténeres málna is kapható, amely kicsit ugyan drágább, de akár nyáron is ültethető, és már az első évben is termést hozhat a tulajdonosa számára.

Ajánló