KezdőlapAgrárvilágKertEzeket a virágokat ültesd el márciusban

Ezeket a virágokat ültesd el márciusban

Márciusban már számtalan virágot el lehet ültetni. Az éjszakai fagyok miatt egyes virágmagokat azonban ilyenkor még csak konténerekben vagy melegházakban érdemes talajba helyezni, a szívósabb egynyári növényeket viszont már közvetlenül a szabadba is el lehet ültetni. Az utóbbiak „szegényes” talajban jobban járnak, ezért ilyenkor még ne trágyázd a frissen elültetett magokat.

A félszívós egynyári növényeknek, például a dáliák vagy a kleopátra tűjének gumóit, valamint az évelőket márciusban érdemes melegházba vagy a lakáson belül cserépbe ültetni. Ezek a melegkedvelő virágok ugyanis könnyen elpusztulhatnak még a kora tavaszi hajnali fagyokban.

Szívós egynyári virágok

Az úgynevezett szívós egynyári növények a leginkább hidegtűrő virágok. Mivel jól tolerálják az enyhén fagyosabb időjárást és talajt, ültetésüket kora ősszel vagy tavasszal is elvégezheted.

A szívós egynyári növények jobban járnak, ha közvetlenül a talajba ülteted őket, nem pedig konténerekbe, mivel a talaj jobban szigeteli a gyökereiket, mint a virágládákban lévő kis mennyiségű talaj. Ezeket a növényeket azért is illetik a szívós jelzővel, mert van idejük alkalmazkodni a hideghez, így ellenállóbbá válnak a szélsőségesebb időjárási viszonyokkal szemben is.

Ilyen virágok a:

borágó

clarkia

búzavirág

pipacs

levendula

orvosi zsálya

sudárzsálya

cipruska

cserjés pimpó

orvosi barátcserje

kínai kékszakáll

varjúháj

kövirózsa

napvirág

kokárdavirág

pillangóvirág

porcsinrózsa

örökzöld zabfű

árvalányhaj

fotó: pixabay.com

Félig szívós egynyári virágok

A félig szívós egynyári növények gyorsan kivirágoznak, üde és vidám színt hozva a virágcserepekbe és a kertbe. Számos márciusban vagy áprilisban beltéren elvetett fajta már júniusban virágozni kezd.

Ha minél tovább szeretnéd élvezni a színpompás virágzást, ne odázd el az elültetésüket. Bár néha hűvös és szeles március elveheti e kedved, a csodás nyári kertedért márciusban kell megdolgozni. A félig szívós egynyári virágok viszont nagyon érzékenyek a hidegre, ezért ezeket virágcserepekben vagy ládákban ültesd el, és tartsd őket a lakáson belül a kiültetési időig, vagy amikorra véglegesen elmúlnak a hajnali fagyok.

Félig szívós egynyári virágfajták:

kerti pillangóvirág

szárnyalt díszdohány

nagy büdöske

ricinus

kleopátra tűje

dália

serleglonc

disznóparéj vagy amaránt

kerti sarkantyúka

kerti verbéna

fotó: pixabay.com

Gyorsan növő évelők

A legtöbb évelő növény kifejlődése eltarthat egy ideig, ezért, ha minél hamarabb szeretnél a színes és illatos kertedben gyönyörködni, érdemes gyorsan növő évelőket is elültetned márciusban. Ezek a virágok viszonylag gyorsan virágoznak, és óriási hatással lehetnek a kerted megjelenésére addig, amíg a többi szépség utoléri őket.

Gyorsan növő évelő virágok:

sáfrányfű

gyöngyvirág

gólyaorr

repcsény

medveköröm

gyömbérgyökér

lampionvirág

bugatölcsér

édeskömény

Bár a kertészetekből később félkészen is beszerezheted a palántákat, amiket bármikor kiültethetsz a kertedbe, a saját keze munkájában mindenki jobban szeret gyönyörködni. A márciusban elültetett évelők most még úgy nézhetnek ki, mint egy cserép föld, de kivirágzásuk olyan lesz, mintha egy vadállatot engednél el a ketrecéből.

Ajánló