KezdőlapAgrárvilágKert5 konténeres növény, amit márciusban ültess el

5 konténeres növény, amit márciusban ültess el

Mindenféle zöldség termeszthető konténerekben, beleértve a chilit, a paradicsomot, a snidlinget és még a burgonyát is. Még ha a kertedben már kijelöltél a kedvenc zöldségeidnek külön kis parcellákat, néhányukat érdemes márciusban konténerekbe, dézsákba vagy egyéb edényekbe ültetni. Márciusban még gyakoriak a fagyok, ezért ezeket az érzékenyebb zöldségeket így védheted meg a növekedésük kezdeti szakaszában.

Ne feledd, hogy az edényekben elültetett növényeket rendszeresebben kell etetni és öntözni, mint a földben termesztetteket. Ha hosszabb időre elutazol, gondoskodj valamilyen öntözéses módszerről, vagy kérd meg a szomszédodat, hogy öntözze őket. Ha a szabadba helyezed ki a konténereket, folyamatosan figyelj a kártevőkre, például a csigákra és a meztelencsigákra.

Íme öt növény, amiket márciusban kell konténerekben elvetni. 

Paradicsom

A paradicsom igen termékeny zöldség cserépbe ültetve. A konténeres termesztéshez válassz bokros-, fürtös-, vagy cseresznye paradicsomokat, ne pedig a nagyobb és húsos fajtákat.

Tölts meg a tárolókat kb. 9 cm magasságig magvető komposzttal, alaposan öntözd meg, majd tegyél négy magot a komposzt felületére. A tetejére szórj vékonyan komposztot. Fedd le szaporítófedővel, vagy átlátszó műanyag zacskóval, amit fixálj a cseréphez rugalmas szalaggal. Így mini üvegházat tudsz kialakítani. Végül helyezd a cserepeket napos ablakpárkányra. Amint megjelennek a palánták, vedd le a zacskókat a tetejükről. A törpebokrokhoz és a függesztett kosaras paradicsomokhoz válassz 25 cm átmérőjű konténereket. A nagyobb borokhoz a 30 centis konténerek az ideálisak.

fotó: pixabay.com

Paprika

Az érzékeny paprikáknak melegségre és napfényre van szükségük. Ha konténerben szeretnél paprikát termeszteni, válassz korai termésű fajtákat, magjaikat pedig a paradicsomhoz hasonló módon ültesd el. A mini üvegházakat helyezd kinti, szélvédett és napos helyre. 

fotó: pixabay.com

Chili

A chili termesztése nagyon eredményes, ha cserépben ülteted el. A konténeres ültetéshez válassz apró termésű és korai érésű fajtákat, hogy még hűvösebb időben is garantáltan legyen mit betakarítanod. A chili magokat a paradicsomhoz és a paprikához hasonló módon vesd el, és napos ablakpárkányon kezd el nevelni. Ha a szabadban szeretnéd tartani, a paradicsomnál leírt módon készíts a cserepek tetejére mini üvegházat. Az ideális cserépméret 22 centi átmérőjű, de a magasabbra növő fajtákhoz nagyobb edényre lesz szükséged.

fotó: pixnio.com

Burgonya

A kisebb saláta-, vagy parázsburgonya fajtákat könnyű konténerekben termeszteni. Ezeket nem kell rendszeresen kapálni úgy, mint a nagyobb fajtákat.

Március elején kezd el a burgonya csíráztatását úgy, hogy a gumókat helyezd régi tojásos dobozokba vagy vetőmagtálcákba, és helyezd őket hűvösebb ablakpárkányra. Miután kicsíráztak a gumók, és melegszik az idő, ültesd át a gumókat nagyobb edényekbe. A konténerek aljára önts kb. 10 centi magas komposztot, erre helyezd a kicsírázott gumókat, majd fedd le szintén 10 centi komposzttal. A burgonyás konténer legalább 40×40 centi legyen.

fotó: pixabay.com

Metélőhagyma

A metélőhagyma kiválóan alkalmas konténeres termesztésre, mivel nem sok helyet foglal el. A metélőhagyma vetéséhez válassz nagyjából 13 centi átmérőjű edényeket, és töltsd meg őket komposzttal. Szórj 1-1 csipet vetőmagot a modulokba, majd fedd le mindegyiket 1 centi vastag komposzttal. Öntöz meg, címkézd fel, és helyezd őket napos ablakpárkányra. Amikor kihajtanak, rendszeresen válogasd át a leveleket, és a gyengébb palántákat szedd ki.

fotó: pixnio.com

A saját termesztésű, friss és szezonális zöldségeknél finomabb nincs a világon. Kezd el most a vetést, hogy munkádat mielőbb gyümölcs koronázza!

Ajánló