Gyászoltak az elefántok vezérük elvesztése után

0
127

Janurában elpusztult az afrikai Thula Thula rezervátum vezér elfántja, Frankie. Frankie jó, erős és bölcs vezető volt.

Hálás volt a gyógykezelésért Farnkie, az elefántcsorda vezére

Janárban írtunk Anthony Lawrence-ről, az Elefánt suttogóról, aki igen lenyűgöző és már-már spirituális kapcsolatban állt az állatokkal. Halálakor a Thula Thula rezervátumban élő elefántok három napig gyászolták

ÉS MINDEN ÉVBEN UGYANAZON A NAPON ÉS IDŐPONTBAN AMIKOR MEGHALT, MEGJELENTEK A HÁZNÁL CSÖNDBEN ÁLLDOGÁLVA.

A csorda akkori vezetője a Nana nevű nőstény volt, aki a borja megszületésekor bemutatta őt  jótevőjüknek, Anthonynak, elbüszkélkedve a kicsinyével. Anthony Lawrence is ugyanazt tette, amikor világra jött az unokája: bemutatta őt a csordának. 

Amidőn Nana egészsége megromlott és jobb szeme hályogos lett, egy másik tapasztalt elefánt, Frankie vette át a csorda vezetését. Sajnos, Frankie idén januárban májelégtelenségben elpusztult. A lesújtott Francois Malby Anthony – Anthony Lawrence felesége és társa az elefántmentő munkában – valamint a rezervátum többi dolgozója is a végsőkig azt remélték, hogy az állat túléli a betegséget, de nem így lett.

Néhány hónappal a halála előtt megváltozott Frankie viselkedése és végül elkülönült a csordától, ami általában rossz jel a rendkívül erős szociális ösztönökkel rendelkező elefántoknál.

MAGÁNYOSSÁ LETT, DE ÍGY KÖNNYEBBEN TUDTAK RÓLA GONDOSKODNI.

Amikor Frankie külön vált a csordától, kiment hozzá az állatorvos és vért vett, amiből kiderült, hogy májkárosodásban szenved. Rögtön elkezdték kezelni, így többek között  CBD olajat is kapott. Úgy látszott, hogy a gyógykezelés működik, mert Frankie egyre jobban erőre kapott, és már képes volt hosszú séták megtételére. Jó lett az étvágya és úgy tűnt, minden nap várja a kezeléseket. Bár a csordához  még nem tért vissza, de határozott javulást mutatott az állapota.

 Frankie lánya lehet majd az új csordavezér

Francois Lawrence emiatt a rezervátum dolgozóival együtt reménykedni kezdett, ám idén január 9-én az állat eltűnt. Egy helikopter, egy anti-orvvadász csapat és az összes vadőr a keresésére indult, de  napokig nem találták.Január 16-án Francois kapott egy telefonhívást, hogy az anti-orvvadász egység rátalált Frankie-re.

Egy eldugott helyen, Dubi Ridge-nál egy nehezen megközelíthető gázlónál találtak rá, aminek nem is tudtak a létezéséről .

FORRÁS: THE EARTH ORGANIZATION

AMIKOR RÁBUKKANTAK,  FRANKIE-BEN MÁR NEM VOLT ÉLET.

Miután az elefántok elvesztették a vezetőjüket, céltalanul bolyongva szétszóródtak a rezervátum területén, és csak a rákövetkező napokban kezdtek el ismét összegyűlni.

Röviddel azután, hogy Frankie megbetegedett, Nana, a korábbi vezértehén jelezte Francois-nak, hogy átveszi a vezetést, és így is tett. Megdöbbentő, hogy az elefántok ennyire kifinomultan kommunikáltak a jótevőikkel, a rezervátum dolgozóival. Nana visszavette a matriarka szerepet, ami szemmel láthatóan a nehezére esett. A Thula Thula rezervátumban úgy gondolják, lehet, hogy Frankie lánya, Marula veszi át matriarka szerepét, mert már mutatja az erő, az autoritás és dominancia jeleit, és minden  olyan  kvalitással rendelkezik, hogy ő legyen a csorda új vezére.

A gázlót az elefánt után Frankie gázlójának nevezték el, és kiépítettek oda egy utat. Mi emberek is sokat  tanulhatnánk az elefántoktól, akik mindent megtesznek a családjukért. A csordatagok harmóniában élnek, és ha nézeteltérés támad közöttük, akkor képesek azt civilizáltan megoldani egymás közt. 

szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu