KezdőlapAgrárvilágÁllatGyászoltak az elefántok vezérük elvesztése után

Gyászoltak az elefántok vezérük elvesztése után

Janurában elpusztult az afrikai Thula Thula rezervátum vezér elfántja, Frankie. Frankie jó, erős és bölcs vezető volt.

Hálás volt a gyógykezelésért Farnkie, az elefántcsorda vezére

Janárban írtunk Anthony Lawrence-ről, az Elefánt suttogóról, aki igen lenyűgöző és már-már spirituális kapcsolatban állt az állatokkal. Halálakor a Thula Thula rezervátumban élő elefántok három napig gyászolták

ÉS MINDEN ÉVBEN UGYANAZON A NAPON ÉS IDŐPONTBAN AMIKOR MEGHALT, MEGJELENTEK A HÁZNÁL CSÖNDBEN ÁLLDOGÁLVA.

A csorda akkori vezetője a Nana nevű nőstény volt, aki a borja megszületésekor bemutatta őt  jótevőjüknek, Anthonynak, elbüszkélkedve a kicsinyével. Anthony Lawrence is ugyanazt tette, amikor világra jött az unokája: bemutatta őt a csordának. 

Amidőn Nana egészsége megromlott és jobb szeme hályogos lett, egy másik tapasztalt elefánt, Frankie vette át a csorda vezetését. Sajnos, Frankie idén januárban májelégtelenségben elpusztult. A lesújtott Francois Malby Anthony – Anthony Lawrence felesége és társa az elefántmentő munkában – valamint a rezervátum többi dolgozója is a végsőkig azt remélték, hogy az állat túléli a betegséget, de nem így lett.

Néhány hónappal a halála előtt megváltozott Frankie viselkedése és végül elkülönült a csordától, ami általában rossz jel a rendkívül erős szociális ösztönökkel rendelkező elefántoknál.

MAGÁNYOSSÁ LETT, DE ÍGY KÖNNYEBBEN TUDTAK RÓLA GONDOSKODNI.

Amikor Frankie külön vált a csordától, kiment hozzá az állatorvos és vért vett, amiből kiderült, hogy májkárosodásban szenved. Rögtön elkezdték kezelni, így többek között  CBD olajat is kapott. Úgy látszott, hogy a gyógykezelés működik, mert Frankie egyre jobban erőre kapott, és már képes volt hosszú séták megtételére. Jó lett az étvágya és úgy tűnt, minden nap várja a kezeléseket. Bár a csordához  még nem tért vissza, de határozott javulást mutatott az állapota.

 Frankie lánya lehet majd az új csordavezér

Francois Lawrence emiatt a rezervátum dolgozóival együtt reménykedni kezdett, ám idén január 9-én az állat eltűnt. Egy helikopter, egy anti-orvvadász csapat és az összes vadőr a keresésére indult, de  napokig nem találták.Január 16-án Francois kapott egy telefonhívást, hogy az anti-orvvadász egység rátalált Frankie-re.

Egy eldugott helyen, Dubi Ridge-nál egy nehezen megközelíthető gázlónál találtak rá, aminek nem is tudtak a létezéséről .

FORRÁS: THE EARTH ORGANIZATION

AMIKOR RÁBUKKANTAK,  FRANKIE-BEN MÁR NEM VOLT ÉLET.

Miután az elefántok elvesztették a vezetőjüket, céltalanul bolyongva szétszóródtak a rezervátum területén, és csak a rákövetkező napokban kezdtek el ismét összegyűlni.

Röviddel azután, hogy Frankie megbetegedett, Nana, a korábbi vezértehén jelezte Francois-nak, hogy átveszi a vezetést, és így is tett. Megdöbbentő, hogy az elefántok ennyire kifinomultan kommunikáltak a jótevőikkel, a rezervátum dolgozóival. Nana visszavette a matriarka szerepet, ami szemmel láthatóan a nehezére esett. A Thula Thula rezervátumban úgy gondolják, lehet, hogy Frankie lánya, Marula veszi át matriarka szerepét, mert már mutatja az erő, az autoritás és dominancia jeleit, és minden  olyan  kvalitással rendelkezik, hogy ő legyen a csorda új vezére.

A gázlót az elefánt után Frankie gázlójának nevezték el, és kiépítettek oda egy utat. Mi emberek is sokat  tanulhatnánk az elefántoktól, akik mindent megtesznek a családjukért. A csordatagok harmóniában élnek, és ha nézeteltérés támad közöttük, akkor képesek azt civilizáltan megoldani egymás közt. 

szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu

Ajánló