KezdőlapAgrárvilágNövényFogyassz sok gombát!

Fogyassz sok gombát!

Az érkező tavasz és az ősz az igazi gombavadászat időszaka, mivel a nyirkosabb, esősebb időjárást kedvelik. Ilyenkor az erdő, a rét egy kifogyhatatlan éléstár, ha tudjuk nagyjából, mit kell keresni és merre. Viszont a gondtalan gombászathoz pár dologra nem árt odafigyelni.

Erre figyelj gombaszedésnél

– Személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be saját felhasználásra, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól.

– Fokozottan védett területeken a gombák begyűjtése tilos!

– Ne használj műanyag zacskót, műanyag tálat, a begyűjtéshez, tároláshoz, mert befülled. Hűvös helyen tárold, míg meg nem nézi egy szakértő.

– Ne zavard meg az erdő nyugalmát szedés közben. Ne szemetelj! Ne bántsd azokat a gombákat sem, amik nem ehetőek. Vadászati idényre és a szarvasok párzására is figyelj oda!

– MINDIG ellenőriztetni kell a leszedett fajtákat gombaszakértővel, hogy biztosan ehető-e mindegyik. Számos app, könyv, oldal részletezi a mérgező gombafajtákat, mégis arra kérünk mindenkit, ellenőriztesse le inkább a leszedett darabokat. Évente 100-150 gombamérgezés fordul elő, az enyhébbtől a halálosig. Sokszor utólag, akár 24 órával a gomba megevése után érezhető csak a mérgezés hatása. Az ehető gombák száma népes, ám könnyen összetéveszthetők mérgező társaikkal.

fotó: pixabay.com

Hazánkban mintegy 270 ehető gombafajta van, melyre jut 35 mérgező faj.

A gombamérgezés tünetei: izzadás, verejtékezés, a test kipirulása és szapora pulzus, hányás, hasmenés, szédülés, gyomorfájdalom, hallucináció.

fotó: pixabay.com

Gomba fogyasztása

Egy jól elkészített gombapörkölt, gombával ízesített szósz, leves vagy gombás rántotta, rántott gomba ízletes, ám egészséges is, hiszen hasznos tápanyagokat, fehérjéket, vizet, ásványi anyagokat, illetve vitaminokat (D vitamin, Káliumot) tartalmaz. Ráadásul kalóriatartalma alacsony, így bármilyen diétába könnyen beilleszthető.

Így tárold

Mindig hűvös, sötét helyen kell tárolni a gombát. A gombával készített étel hamar romlik, gyorsan el kell fogyasztani, nem tartható el sokáig hűtőben sem. Leszedéskor, hogy ne nyomódjon össze, ne fülledjen be, érdemes kosárba, dobozba vagy papírzacskóba gyűjteni.

Ajánló