Így tartsd távol otthonodtól a poloskát

0
153

Büdösbogár invázió

A korábbi évek nem éppen legnépszerűbb bogara a poloska, vagy más, ismertebb néven büdösbogár. A legapróbb lakásba vezető rést is megtalálja, hogy otthonodba jusson és bosszantson téged. Hiába minden óvintézkedés, szinte fix, hogy naponta szembetalálhatod magad vele a legelképesztőbb helyeken is. Ha pedig nem veszed észre és ruhádba jut, rátenyerelsz vagy valamivel összenyomod véletlenül? Még órákkal később is érezheted kellemetlen, szúrós illatát.

Érdekességek a poloskáról, hátha jobban megkedveled

Ez a rovarfajta szeret tömegesen, kolóniában élni és minimum 900 faja van. A főbb fajták szárazföldön élnek, gyümölcsök levével és növényi nedvekkel táplálkoznak. De akad szívósabb is, aki inkább az állatok és az ember nedveit szívogatja és olyan is, aki a vizeket részesíti előnyben élőhelyként. Zöld és a barna különböző színeiben pompázik általában. Hazánkban idegen fajként került be és főként a vándorpoloska, meg az ázsiai márványospoloska a jellemző.

Jól tűri a meleget és a fagyot is. Imágóként avarban, fűcsomók, növények gyökerei között, fakéreg és kövek alatt, ablakrésekben telel. Pete alakban pedig növényi szövetekbe húzza ki a nagy hidegeket. Azután tavasszal megfelelő táplálékot keresve elhagyja telelőhelyét.

Nem csak a felnőtt egyedek, hanem az imágók és a lárvák is károsítják a növényeket. Kedvenc eledele a paprika, paradicsom, uborka, a hüvelyesek, de az alma, körte, őszibarack, a kukorica is terítékre kerülhet, nagy károkat okozva a termelőknek.

Természetes ellensége alig akad, a bűzmirigye és váladéka miatt. Csak a parányfürkészek, fémfürkészek, gyilkosfürkészek, tolvajpoloskák, katicabogarak, rablópoloskák, pókok és egyes madarak fanyalodnak rá. Így ha valahol tömegesen megjelenik, alaposan felköthetjük a gatyánkat, mikor megszabadulnánk tőle, természetes módszerekkel.

Ha nem kedvelted meg így sem őket, akkor mutatunk pár praktikát, amivel elejét veheted annak, hogy tömegével bekerüljenek a lakásba.

Így védekezz a poloskák ellen az otthonodban

– Minden házba bekerülő ruhát, dobozt, szatyrot nézz át alaposan. Hajad, zsebeid is.

– Nézd meg a nyílászáróid állapotát és a réseket, ahogy csak tudod, tüntesd el, zárd be. Minden ablakra, ajtóra, ahol rendszeresen szellőztetsz, szereltess fel szúnyoghálót.

– Nézz szét a házi patikákban, sok dolog hathatósan bevethető ellenük. Például nem szeretik állítólag a szódabikarbóna, ecet és víz kombót. Elméletileg hetekig távol tarthatóak a kis betolakodók, ha minden ajtót, ablakot, növényt ezzel szórunk le. Gyakorlatban nem teljesen így van, teszteltem és nem hozott tényleges és végérvényes eredményt.

– Csapdákat is készíthetsz, légypapírt is kitehetsz, hátha szerencséd lesz és beleragadnak.

– Erősebb illóolajok különböző fajtáit sem kedvelik túlságosan a kis repülő rovarok. Teafaolaj és a menta a legtöbb rovart elriasztja. Egy próbát megér.

– Fokhagyma és víz elegyével is távol tarthatod őket az otthonodtól. De ha mást nem is, a vámpírokat biztos elriasztod ezzel a próbálkozásoddal.