KezdőlapAgrárvilágHírekIndul a tavaszi nagytakarítás!

Indul a tavaszi nagytakarítás!

Országos tavaszi nagytakarítás indul az erdők és a mezők megtisztítása érdekében. Az Aktív Magyarország mindenkit invitál arra, hogy közösen tisztítsuk meg a természetet a pandémia alatt felszaporodott szeméttől- közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Hogyan kerülhet a szemét a természetbe?

Az Aktív Magyarország és az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tavaszi kampányában mindenkit a természetbe szólít. A kirándulók jó esetben a természetet járva nem szemetelnek, azonban a túrák alatt felgyülemlő hulladékot a helyszínen kihelyezett kukákba hagyják. Ezeket a szemétgyűjtőket az üzemeltetők nem tudják mindig időben kiüríteni, mivel nem a heti rendszerességű szemét szállításra vannak berendezkedve.

Az erdőkben és a kiránduló helyek környékén ettől függetlenül is felgyülemlik a szemét, ami a figyelmetlen túrázóknak vagy a szélnek köszönhetően jelenik meg, az ételmaradékokat viszont akár az állatok is széthordhatják a területen.

A cél egy tisztább környezet

A kampány felkéri a túrázókat, hogy ragadjanak kesztyűt  szemeteszsákot és gyűjtsenek össze annyi szemetet amennyit csak tudnak. A Facebookon vagy az Instagramon mindenki megoszthatja az akcióról készült képeket #aktívmagyarország vagy pedig a #tavaszinagytakarítás hashtagekkel megjelölve. A képek segítségével mindenki megtudja mutatni, hogy mennyit tett a szebb és  élhetőbb környezetért.

Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben!

Az ember által létrehozott szemét nem tartozik a természetbe, ezért azt túrázásod során ne hagyd ott, mert a szemét elrondítja a tájat. Senki nem örül annak, ha túrája vagy kirándulása során az ösvényen eldobott papírzsebkendőt vagy banánhéjat kell kerülgetni, mert ezek nem szerves részei a természetnek. Fontos kérdés, hogy például az almacsutka és a banánhéj eldobható-e útközben, mert az úgy is komposztálódik, melyre a válasz egyértelműen az, hogy nem, mivel ez a cselekedet a túraútvonalak mellé szoktatja az állatokat. Ezek után fontos, hogy ami nem tartozik a természetbe azt ne is hagyjuk ott, hanem vigyünk magunkkal egy tasakot abba gyűjtsük össze , melynek segítségével könnyen haza tudjuk vinni vagy az első legközelebbi kukába bele tudjuk tenni.

Teendő abban az esetben, ha túl sok a szemét

A tavaszi nagy takarítás során előfordulhat olyan eset is, amikor olyan mennyiségű szemetet találsz, amelynek eltakarítása már egyénileg nem megoldható. Ebben az esetben is megtudod azt oldani, hogy segíts a természetnek „megtisztulni”, ugyanis okos telefonod segítségével használd a Hulladékradar nevű ingyenes alkalmazást, ahol be tudod jelenteni az illegális szemétlerakatot.

Ha többet szeretnél megtudni a kampányról kattints ide.

Ajánló