Így segítsd a fecskéket, fogyatkozik a számuk

0
156

Kedves kis költöző madaraink vidám csivitelését hamarosan újra hallhatjuk. Már biztosan úton vannak felénk a fecskék. Általában március végén, április elején, közvetlenül a gólyák érkezése után ők is hazaérnek. A népi megfigyelés Sándor, József, Benedek napra teszi az eljövetelük, azaz március 17-18-19-re.

Hazánkban három fecskefaj honos, a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske.

Sajnos mindhárom faj populációja erősen fogyatkozni látszik. A hosszú utazás, a kevesebb élelem, a jelentős klímaváltozás és bizony a nehezebb szaporodás, fészkük rendszeres leverése, odújuk betemetése alaposan megtizedelte a számukat. Ha megismernéd mindhármat egy kicsit jobban, íme egy rövid leírás róluk.

Füsti fecske

Ennél a fajnál a teste felső részén kékesfekete tollazat látható, illetve villás farktollairól és ívelt, hegyes szárnyairól ismerhetjük még fel, színén kívül. Kedveli az ember és a háziállatok közelségét, így fészkét régi épületekben, istállókban sárgolyóból készíti, csésze alakúra. Szeptember elején indul útnak, a nyarat nálunk tölti, és itt neveli fel 4-6 fiókáját is. Főként bogarakkal táplálkozik. Korábban 220-320 ezer párra volt tehető a száma, ami ma már drasztikusan több mint a felére lecsökkent. Hazánkban épp ezért védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Molnárfecske

A molnárfecske hasonlít megjelenésében a füsti fecskére. Kékesen fénylő fekete háta, fehér begye, hasa és a lábait borító fehér tollazata van. A kis fecskefiókák barnás-feketék. Az áprilisi enyhülést követően érkezik és egészen októberig nálunk tartózkodik. Addig kétszer-háromszor is költ. A fészek gondosan, sok munkával agyagból, sárból készül, egészen közel az emberekhez. Ereszek alatt, házak oldalához tapasztja. Jelenlegi becsült, hazai állománya 27 000 – 36 000 pár.

Partifecske

A folyópartok mentén, talajban, lyukakban, omlásos partfalakban készíti fészkét a partifecske. Gyakori agyag és homokbányák közelében. Április és október között tartózkodik hazánkban. Nagyobb kolóniákban, csapatokban él, közlekedik. A háta és szárnyai barnák, hasa része fehér. Felismerhető a mellén lévő barna keresztszalagról. Nálunk védett madár, eszmei értéke 50 000ft. Sajnos a fészekrakási nehézségek, a leomló falak, a homokkitermelés, az építési területek és a nagy szárazság is megritkította számukat. Jelenlegi becsült állománya 15 000 – 50 000 párra tehető.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a fecskék rohamosan csökkenő száma számos okkal magyarázható.

 „Az élőhelyek átalakítása; az őszi gyülekezőhelyek felszámolódása; a települési szúnyogirtás és az intenzív mezőgazdálkodás jelentette környezetszennyezés; a közvetlen emberi zavarás, a vadászat, a fészkek elpusztítása; a klímaváltozás hatására az extrém száraz, vagy éppen ellenkezőleg a csapadékos időszakok gyakoriságának és időtartamának növekedése.”

Így tudod segíteni a fecskefajokat

Zavartalan fészekrakással, fióka neveléssel segítheted elő a számuk növekedését. Előre kirakott, mesterséges fészkekkel vagy azzal, hogy a már meglévő fecskefészkeket nem vered le, semmilyen körülmények között sem. Hidd el, meghálálják! Minden bogarat összeszednek a házad körül, panaszra nem lesz okod!