KezdőlapAgrárvilágÁllatA kacsafarkú szender hamarosan megérkezik Magyarországra

A kacsafarkú szender hamarosan megérkezik Magyarországra

A 2021-es évben a szavazatok felével lett az év rovara a kacsafarkú szender, amely áprilisban tűnik fel először hazánkban. A vándorlepke egy-két nemzedéket nevel fel hazánkban, amely egy egyhelyben lebegő zümmögő rovar.

Elterjedése és megjelenése

A lepke Magyarországra a mediterrán régióból érkezik, de az utóbbi egy-két évtizedben már áttelelő példányt is találtak belőle a déli országrészben.

Áramvonalas de vaskos testfelépítés jellemzi, elülső szárnya barna és keskeny, amelyen hosszúkás halvány sávok láthatóak, hátulsó szárnya jóval kisebb az elülsőnél és feltűnő sárga színben pompázik. A hazai szender fajok között 4-5cm-es szárnyfesztávolságával viszonylag kicsinek számít. Pödörnyelve nagyjából olyan hosszúságú, mint a teste, amelyet nyugalmi állapotban spirál alakban felcsavar.

Nevét a potroha végén két oldalt található fekete-fehér pikkelypamacsokról kapta, amelyek a kormányzásban vannak segítségére rendkívül sebes röpte során. Repülése közben szárny csapásai olyan gyorsak, hogy szemmel nem tudjuk követni azt, csak egy elmosódott foltnak látszanak, viszont jól hallható zümmögő hangjuk messziről elárulja őket.

Életmódja

Nagyobb eséllyel nappal lehet a kacsafarkú szenderrel találkozni, de nem lehetetlen alkonyatkor, illetve csendes esőben sem, hogy zümmögő hangját halljuk.

Elsősorban virágok nektárjával táplálkozik, amit különleges módon a levegőben lebegve kinyújtott hosszú pödörnyelvével szív. A vándorlepke hazánkban szinte bárhol megtalálja a számára kiváló élőhelyeket, így az sem ritka, hogy nagyvárosok központi részén is felbukkanjon.  Abban az esetben, ha az erkélyeken megtalálj a kedvenc tölcséres virágait, a petúniát vagy a levendulát, ne lepődjünk meg ha zümmögő hangját halljuk. A kertek gyakori lakója akkor, ha a kertben virágzik a láncvirág, a lonc, a nyáriorgona vagy esetleg a szarkaláb, és a virágzó réteken is bárhol Magyarország területén találkozhatunk vele. A kacsafarkú szender nagyon jó repülő, ezáltal hatalmas távolságok megtételére képes.

Szaporodása

Hazánkban szaporodik, a nőstény leggyakrabban galajra, vagy müge-és csillaghúrfajokra, rakja le petéit egyesével, de csak olyan növényekre, amelyek napsütésben állnak.  Hernyója vaskos, fényes zöld színű, világos hosszanti csíkokkal, amit apró fehér pöttyök és kis kék farkocska díszít. A bábozódáskor előnyben részesíti a növényi törmelékeket és a kövek alatti területeket.

A második nemzedék kacsafarkú szenderek visszarepülnek délre a téli időszakban, egy néhányuk viszont itthon marad és itt keres magának telelőhelyet, barlangokban, faodúkban vagy akár egy épületben.  

Ha szeretnél egy kacsafarkú szendert látni repülés közben kattins ide.

Ajánló