KezdőlapAgrárvilágÁllatKülönleges madárka a búbos cinege

Különleges madárka a búbos cinege

„Tíz évvel ezelőtt, egy őszi terepbejárás alkalmával a Nyugat Mecsek Tájvédelmi Körzet egy eldugott szegletében kollégánk búbos cinegéket figyelt meg (maximális megfigyelt egyedszám 8 példány). A néhány hektáros, telepített lucfenyvesben a madarak jelenléte a rákövetkező tél folyamán állandónak bizonyult” – írja Völgyi Sándor a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A térségben addig egyébként meglehetősen ritkának számító madarak számára a DDNP munkatársa a fenyvesbe odútelepet létesített, remélve, hogy a cinegék elfoglalják az odúkat és ezzel a faj első baranyai költését is bizonyítani tudják.

Az odútelep sikerrel járt, az azt követő négy évben háromszor is költöttek búbos cinegék a mesterséges fészekodúkban. A búbos cinege monitoringja az erdőben azóta is folyik, változó egyedszámban, de jelenlétük folyamatosnak mondható. Így volt ez az elmúlt télen is, a kis fenyvesben más cinegék és királykák között 2-3 búbos cinege is mindig feltűnt, és megtöltötték kedves hangjukkal az erdőt. A búbos cinege hangját ide kattintva meg is tudjátok hallgatni.

A búbos cinege (Parus cristatus) Magyarországon legnagyobb számban a nyugati határvidéken figyelhető meg. A fenyőkön élő rovarokkal táplálkozik, télen magokat is eszik. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

szeretemamezogazdasagot.hu / turistamagazin.hu

Ajánló