KezdőlapAgrárvilágNövényKertünk csodája az ibolya

Kertünk csodája az ibolya

Az ibolya nem csak külső megjelenésével, hanem illatával is rabul ejti az embereket. Az illatos ibolya nem csak a kertünket tudja színesíteni, hanem akár a parfüm gyártásban vagy  a konyhában is megállja a helyét.

Megjelenése

Az illatos ibolya vagy népiesen lila ibolya, illetve violetta, vénusz virág, vagy esetleg a bájos ibolya néven is szokták hívni ezt a csodálatos növényt. Ez az évelő virág az ibolyafélék családjába és a viola nemzettségbe tartozik. Ázsiában és Európában őshonos, de Észak – Amerikában is elterjedt virág, amely hazánkban rendkívül sok helyen fellelhető. A párásabb mikroklímájú kertekben olyan mértékben képes elszaporodni, hogy a gyepet teljesen eluralja. A gyöktörzséből indák fejlődnek ki ezek segítségével képes hatékonyan terjeszkedni a kertekben. A virágai élénk kék, lila, rózsaszín vagy fehér színeivel nyújtanak szemet gyönyörködtető látványt a kertben.

Nem csak szép, de ehető is

 Az illatos ibolyát az ehető virágok közé sorolják, mivel több különféle ételkülönlegességet lehet belőle készíteni, ilyen lehet az ibolyaszörp, az ibolyazselé vagy akár az ibolya víz is, amely remek alapja lehet különféle koktéloknak.

A belőle készült víz halványrózsaszín színű, és rendkívül illatos és aromás. Az illatos ibolyát a cukrászatban is előszeretettel alkalmazzák kandírozásra, és torta díszítő elemként is.

A világ legdrágább illóolaját is az illatos ibolya virágából nyerik.

De mire is jó az illatos ibolya?

A középkorban elsősorban a fekélyek borogatására használták, de mára már ez eltűnt a népi gyógyászatból. Hatóanyagait tekintve triterpénvázas szaponinok és szalicilsav származékok találhatóak benne, amelyek miatt köptetőként, valamint légcső-és hörghurut kezelésére lehet alkalmas.

A friss vagy szárított virágjának szörpje vagy a forrázata enyhe hashajtó hatású, más teákban pedig alkotórészként találkozhatunk vele.

A népi hagyományok szerint a gyerekeknek régebben állati zselatinnal főzték ki a virágot, amelyből hurutoldó gumicukrot készítettek.

Uralkodó természet

A kertünkbe csak abban az esetben telepítsünk illatos ibolyát, ha nem bánjuk, ha az egész kertünkben elterjed. Az ibolya  jelzőnövénynek is kiváló, mivel megmutatja számunkra a kert párás mikroklímájú részeit.  Tehát ahol a vénusz virág megtelepszik , oda akár érdemes lehet más árnyéktűrő és párakedvelő növényt is ültetni.

A gyep felett , ha átveszi az uralmat azzal együtt meg fog indulni a mohásodás is. Az ibolyát rendszeres fűnyírással sem tudjuk kiírtani.

A magját mind a kertben mind a természetes élőhelyeken a hangyák szállítják.

Ha többet szeretnél tudni a különböző színű ibolyák jelentéséről kattints ide.

Ajánló