KezdőlapAgrárvilágKertFinom eper termesztése otthon? Lehetséges!

Finom eper termesztése otthon? Lehetséges!

Nyáron szinte mindenki számára megszokott a friss, finom szamóca jelenléte. Azonban, ha többfélét termesztünk ,akkor nem csak nyáron élvezhetjük a méz édes gyümölcsöt, hanem akár tavasztól az első őszi fagy megjelenéséig. Vannak olyan praktikák, amelyek alkalmazásával kiváló minőségű földi epret termeszthetünk otthon.

Eper vagy földieper?

Sok emberben felmerülhet a kérdés mi a különbség a két növény között, az eper fán terem még a szamóca vagy más néven földi eper a földhöz nagyon közel található, egy kis méretű lágyszárú évelő bokron.

Ültetés

A szamóca ültetésénél a legfontosabb, hogy a választott területet legalább 6 órán keresztül érje a napfény. A jó termés eléréséhez pedig nélkülözhetetlen a jó vízelvezetésű talaj.

Első lépésként a földet 20-25 cm mélységig felássuk. A palántát igyekezzünk mindig megbízható helyről vásárolni, hiszen, ha esetleg egy ismerősünktől kapjuk a palántát megvan az esélyünk arra, hogy egy pár év múlva sajnos búcsút mondhatunk a finom szamócánknak. Ez azért történhet meg mivel a földieper évről évre egyre fogékonyabb a betegségekre, ezért érdemes „új” növényekkel kezdeni a termesztést és ha lehetőségünk van rá a bokrokat 4-5 évente cseréljük ki.

A legjobb földieper termesztési módszer

A júniusban érő szamócát kora tavasszal szükséges elültetni. A legjobb termés elérése érdekében 4 méteres sorokat szükséges kialakítani, a töveket pedig egymástól 60 centiméteres távolságokra kell elhelyezni. A földi eper termesztés egyik legjobb módszere az úgy nevezett négyparcellás módszer. A legjobb megoldás az lenne, ha 3 évente mindig más-más helyre tudnánk telepíteni a szamócát, de ezt a legtöbb esetben nem tudjuk kivitelezni. Ezért érdemes ezt a módszert választani, mert ekkor csak egy napos helyen elterülő parcellát kell választani, amit négy egyenlő részre osztunk, viszont fontos, hogy a területet nem ajánlatos magas fák gyökeréhez közel helyezni, mert az elszívhatja a palántától a tápanyagokat és a vizet is.

Szamóca termesztés cserépben

Kis gyökérzete miatt kiválóan alkalmas cserépben történő termesztésre is. A cserepes ültetés esetén is fontos, hogy keressünk egy olyan helyet, ahol a növényt elegendő napfény fogja érni. A cserepes növények gyorsabban kiszáradhatnak, ezért fontos, hogy a talajnedvességet folyamatosan ellenőrizzük. A cserép választásnál előnybe kell részesíteni azokat, amelyek alján lyuk van , így a megfelelő vízelvezetéssel sem lesz probléma.

Szüretelés

A szamócák szeretnek a levelek alatt megbújni, ezért fontos, hogy jó alaposan nézzük át a bokrokat, nehogy elkerülje a figyelmünket egy-két rejtőzködő gyümölcs. A leszedéskor a szem felett található szárat törjük le. A legjobb íz érdekében ajánlatos a földi epret közvetlenül a fogyasztás előtt leszedni a bokorról, s már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét.

Ajánló