KezdőlapAgrárvilágKertÍgy varázsold a kerted pillangó-baráttá

Így varázsold a kerted pillangó-baráttá

A legtöbb kerttulajdonos örömmel élvezi a virágágyások között kecsesen repkedő pillangók látványát. Számos lepkefaj olyan színes, mint a legszebb kerti virágok, és tökéletesen kiegészítik egymást.

Sajnos az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek használata és az élőhelyek elvesztése miatt sok pillangófaj veszélyeztetetté vált. Azonban sokat tehetünk a megsegítésükért, ha a kertjeinket vonzóvá tesszük számukra. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy márciustól novemberig folyamatosan virágozzanak a kertünkben nektárban gazdag virágok. Sőt! Ha olyan növényeket is ültetünk, amikből a lepkehernyók jóízűen lakomázhatnak, akkor az egész életciklusukat leélhetik a kertünkben.

1# Napos és védett területen ültess virágokat

A pillangók egyszerűen imádnak ragyogó napsütésben sütkérezni, ezért a nektárban gazdag virágokat napos helyre ültesd. Például a sövények elé.

2# Nektárban gazdag növények tavasszal

A tavaszi virágok létfontosságúak a hibernálásból éledező vagy az ide vándorolt ​​pillangók számára.

Nektárban gazdag tavaszi növények: a repcsény, a mályva (ami nyáron és ősszel is virágzik), a pázsitviola, az ibolya, a falvirág, a kankalin, a jácint, a kékcsengő, szőlőjácint vagy a tátika.

3# Nektárban gazdag virágok nyáron

A pillangók legédesebb nyári virágai: a nyári orgona, a vasfű, a levendula, a majoránna, a vörös macskagyökér és az örökzöld veronikacserje. De jó választás lehet a lonc virág, a kék muskátli, a macskamenta, a kerti pillangóvirág, az őszi margitvirág vagy a kasvirág.

4# Nektárban gazdag virágok ősszel

Az őszi virágok segítik a pillangók téli energiakészleteinek a felhalmozását. Jó források a pompás varjúháj, a százszorszép, a borostyán, egyes krizantémok és a heather virág. 

5# Öntözd a virágokat

Ahhoz, hogy a virágok a szárazabb időszakokban is bőségesen termeljenek nektárt, ne feledd el öntözni őket.

TIPP: Ha a virágágyások alját talajtakaróval is lefeded, jobban megtartják a nedvességet. 

6# Gyomláld ki az elhalt virágokat

A pompás virágok előbb vagy utóbb elszáradnak. Ezeket az elhalt szirmokat tépkedd le, hogy újra virágozhassanak a növények, és legyen elegendő nektár utánpótlás.

fotó: pixabay.com

7 # Gondoskodj a hernyók etetéséről

Míg a kifejlett lepkék nektárral táplálkoznak, hernyóik bizonyos növények leveleit és rügyeit fogyasztják örömmel. Ilyen például a csalán, a magyal és a borostyán. Ha a hernyók táplálásáról is gondoskodsz, akkor a pillangók az egész szezonban színesítik a kertedet. 

8# Ne használjon rovarirtó szereket

A rovarölő szerek, különösen, ha virágos növényeken vagy hernyós tápláléknövényeken, vagy azok közelében használják, elpusztíthatják a pillangókat és más beporzókat is.  A gyomirtók pedig kipusztítják a kertből a hernyók táplálékait. 

9# A lehullott gyümölcsöket hagyd a földön

A földre hullott gyümölcsök, mint a körte, az alma vagy a szilva „váratlan” desszertjei a pillangóknak. Ne szedd fel őket, akár mennyire is zavarja a szemed, hiszen ezekért a csemegékért nagyon hálásak lesznek a színes szárnyú barátaink.   

10# Alakíts ki egy kis rétet

Számos pillangó hernyója füvekkel táplálkozik. Egyszerűen hagyj szabadon egy füves területet, hogy ott szaporodhassanak a pillangók. A vadvirágokkal tarkított gyep ráadásul a kifejlett pillangókat is mágnesként vonzza. 

11# Gondoskodj a sütkérezési helyről is

A pillangók széttárt szárnyaikkal előszeretettel sütkéreznek a napon. Így melegítik fel magukat, hogy aztán legyen energiájuk repülni. Ha teheted, ültess nagy levelű növényeket a napfürdőzéshez, de a sziklák, a lépcsők és a csupasz talaj is ideálisak a feltöltődésre.

Ajánló