KezdőlapAgrárvilágKertÍgy csalogasd a lepkéket a kertedbe

Így csalogasd a lepkéket a kertedbe

A lepkék nem csak szemet gyönyörködtető élőlények, hanem igen hasznos a jelenlétük a kertekben is. Elősegítik a virágok beporzását, a növények fejlődését. Igaz nem mindegyik fajtájuk ennyire hasznos számunkra.

Hazánkban közel 3500 faj él. Általában növényi anyagokkal táplálkoznak, de akad néhány avarral táplálkozó, sőt ragadozó, illetve levéltetveket pusztító faj is. Persze olyan is, mely a kertünkben lévő virágokat, gyümölcsöket, zöldségeket vagy akár a ruhánkat, élelmiszereinket (moly) pusztítja és erősen kártékony növényeinkre nézve. De nem ez a jellemző. A legtöbb lepke ártalmatlan, sőt egyenesen hasznos. Tudni kell, melyik fajt szeretnénk kertünkben tudni és aszerint ültetni, cselekedni, becsalni őket.

Hazánkban a legismertebb, legnépszerűbb lepkefajok: citrom lepke, fecskefarkú lepke, közönséges boglárka, atalanta lepke, C-betűs lepke, nappali pávaszem.

Számos dolgot tehetsz azért, hogy becsalogasd kertedbe a lepkéket

Ültess lepkebarát növényeket a kertedbe

A legtöbb fajnak megvannak a kedvenc virágai, zöld növényei, melyekből szívesen táplálkoznak és otthonként használják. Minél illatosabb, színesebb legyen a választék, annál csalogatóbb lehet a számukra.

Ilyen növényeket telepíts bőven a kertbe, meglesz az eredménye: csalán, az orgona, a bíbor kasvirág, cickafark, zsálya, hortenzia, rézvirág, izsópfű, őszirózsa, verbéna, napraforgó, királyliliom, kúpvirág, díszhagyma, levendula, lángvirág, sétányrózsa, pompás titónia, ibolya, százszorszép, pistike, vasvirág, szegfű, lobélia, mályva, murvafürt, bársonyvirág, téli jázmin, lonc, rózsa, pillangóvirág.

Tegyél ki rovarhotelt

A hidegebb, téli időszakban szívesen költöznek bele a lepkék. A madarak ne férhessenek hozzájuk, az a lényeg.

Hagyj a kertedben egy védett zugot

Hagy ki egy növényekkel, fűvel, csalánnal teli, háborítatlan részt, melybe nem ültetsz semmit. Régi korhadt fát is tehetsz ki. Így garantálod, hogy van hol megtelepedni a lepkéknek.

Tegyél ki itatót a számukra

Egy jó adag tiszta vizet állíts ki egy tálba. Akár egy dinnyeszeletet, körtét, almát is bele állíthatsz.

Végezetül a legfontosabb, ne használj vegyszereket a kertedben

Ajánló