Így ültess cukkinit magról!

0
81

Az anyatermészet közel ötvenféle tápanyagot pakolt a cukkinibe, ezért kár lenne kihagyni a tavaszi veteményezések sorából az elültetését. A cukkinit szinte mindenki imádja. Semleges ízű, elkészíthető párolva, főzve, grillezve, savanyítva, sőt még sütemények alapanyagaként is felhasználható 

Ezért szeretjük a cukkinit 

A cukkini egy nyári tökféle, ami a szüretelésekor a legegészségesebb. Héjában koncentrálódik a legtöbb vitamin, rost és tápanyag, ezért a zsenge cukkinit elég alaposan megmosni, hámozni nem kell.

Ez a csodás zöldség a fogyókúrázók és a tudatosan táplálkozók szuper növénye, mert nagy víztartalma miatt alig van benne kalória, mégis laktat.

A héjában lévő rostok mellett – ami gyorsítja az anyagcserét -, egy csésze cukkini biztosítja a napi C-vitamin szükségletet.

Ha eddig nem volt cukkini ágyás a kertedben, mutatjuk, hogyan ültesd el!

Így ültess cukkinit magról! 

A korai terméshez a cukkini magokat áprilisban kezd el elültetni modultálcákban tőzegmentes, multifunkcionális komposzt hozzáadásával. Későbbi terméshez az ültetést késő tavasszal megismételheted.

A palánták szép látványosan elkezdenek növekedni. A gyengébbeket dobd ki, az erősebbeket ültesd nagyobb tárolókba. Ha a cukkinipalánták már elég erősek, és elmúlt a fagyveszély is, ültesd ki őket a kert kijelölt részébe.

A cukkini igen tápanyagigényes növény, ezért komposzttal dúsított talajba helyezd ki a palántáit egymástól 90 centi távolságra. Rendszeresen öntözd és folyamatosan trágyázd. A palánták alját mulcsozd, hogy jobban megtartsa a talaj a nedvességét és távolt tartsd tőlük a kerti kártevőket.

Ideális esetben akkor szedd le a kifejlett növényeket, amikor elérik a tíz centis hosszúságot, ezzel biztosítani tudod a termés folyamatosságát.

Gondoskodj a táplálásáról

A cukkini termesztésének a kulcsa a nedvesség. Ahhoz, hogy sok és egészséges termést hozzon folyamatosan nedvesen kell tartani alattuk a talajt. Ezért a napi rutinodba építsd be az öntözését. Ha ezt kihagyod, akkor a száraz körülmények hatására főleg nem termő hímvirágok fejlődnek ki. Tehát öntözz!

A gyors növekedést és virágzást úgy tudod segíteni, ha kéthetente paradicsomtrágyával dúsítod a termőföldjüket.

A cukkini ellenségei és a megoldás

Bár a cukkini igényli a nedvességet, a túlzásba vitt, vagy rossz technikájú öntözés, illetve a gyakori esőzések könnyen rothadásnak indíthatják. Soha ne locsold a cukkinit felülről! A vizet mindig a szár körüli talajra öntsd. Ha esős és nedves az időjárás, ne öntözd, viszont a vizes virághajtásokat csipkedd le a fejlődő növények végéről.

A cukkini egy másik természetes ellenségei a csigák, akik imádnak lakmározni a zsenge csemegékből. A növények tövei köré tegyél ki összetört tojáshéjakat, amik természetes barikádként védik meg a cukkinit a nyálkás betolakodóktól. Ha ez sem vezet célra, válassz más eszközöket a csigainvázió megszüntetésére.

Amikor végre szüretelhetsz, degeszre eheted magad a termésből. A cukkini frissen a legfinomabb és legegészségesebb, de száraz és hűvös helyen pár hétig eltartható. Készíthetsz belőle savanyúságot, lekockázva lefagyaszthatod, semleges ízének köszönhetően dúsíthatsz vele lekvárokat, sőt különleges chutneykat is főzhetsz cukkiniből.