Kert nélküli zöldségtermesztés otthon

0
160

A saját magunk által előállított zöldségeknél nincs is hasznosabb dolog a konyhában, azonban nem mindenkinek van otthon kiskertje. Ám nem feltétlenül kell kert a finom zöldségek termesztéséhez. Egy kisebb konyhakertet bármikor létre tudunk hozni egy szűkebb helyen. A konyha kertünk számára kiváló választás lehet a keleti vagy déli fekvésű ablakok párkánya.

A levágott növényeket tegyük vízbe

Egy éles kés vagy olló segítségével vágjunk le 7-10 cm-t a szárakból, ezt követően pedig távolítsuk el az alsó leveleket majd ezeket a szárakat tegyük bele egy kis vizes tálba. Ha a párkányunkat még színesebbé szeretnénk tenni akár választhatunk színes edényeket is a növények számára. A vízben való gyökereztetés a konyhai növények legegyszerűbb szaporítási módszere, viszont fontos, hogy ez nem minden növény esetében működik jól. A vizet hetente cserélni a kell a növények alatt, mert a víz zavarossá válhat és az esetlegesen megjelenő baktériumok egy egészségtelen közeget alakítanak ki a növények számára.

Az átültetés fontossága

A növények többsége csak rövid ideig képes virágba borulni talaj nélkül, amiben egyébként hosszú távon a gyökereiket képesek terjeszteni. A cserépbe ültetésnél szem előtt kell tartani, hogy a vízben kialakuló gyökerek finomabbak és törékenyebbek, mint a talajban kialakultak. Az átültetés után fontos, hogy a cserépben található talajt folyamatosan nedvesen tartsuk, annak érdekében, hogy a növény újabb gyökereket fejleszthessen. A növényt az áthelyezést követően mindig meg kell öntözni, hogy a növény fejlődése elinduljon, ezt követően pedig csak akkor locsoljuk meg őket, amikor már majdnem száraz a föld.

„Konyhakert” a zöldségek részére

A zöldségek naponta minimum 6 órás napsütést igényelnek, így számukra megfelelő választás a napsütötte ablakok lesznek. Ha a választás megtörtént akkor a zöldségeinket kreatívan is elhelyezhetjük például úgy, hogy vörös és zöld levelű növényeket egy cserépbe ültetünk.  Gondozásuknál fontos, hogy minden második héten adjunk szerves anyagot a földhöz, a talaj öntözése is fontos tényező, mivel az egyenletesen nedves talaj elengedhetetlen a zöldségek számára, különösen akkor, amikor azok virágozni kezdenek. A zöldségek közül a legjobb választás ehhez a módszerhez a bab, a retek, a spenót, a paradicsom, a sárgarépa, a koktélparadicsom és az uborka.

Ha ezeket a fontos tényezőket szem előtt tartjuk nincs más dolgunk csak élvezni a munkák gyümölcsét-, vagyis inkább zöldségét.