KezdőlapAgrárvilágKertVízinövények, amik a kerti tóba kívánkoznak

Vízinövények, amik a kerti tóba kívánkoznak

A tavi növények fontos szerepet játszanak a kerti tó ökoszisztémájában. Táplálékkal és élőhelyekkel látják el a szabadon élő állatok változatos körét. Az elmerült levelek, a szárak és a gyökerek árnyékot és védelmet nyújtanak a vízi lárváknak, a sekélyvízi növények pedig tojásrakó helyet biztosítanak számos olyan állatnak, mint a gőte vagy a szitakötő. Az elmerült növényzet optimális oxigénszintet tart fenn a vízben, míg a felszín jelentős részét lefedő lebegő növények megakadályozzák az algák és a tó gyomnövekedését.

Amikor növényeket választasz, győződj meg arról, hogy legyen elegendő vízalatti, sekélyvízi, úszó és vízpartra ültethető növény a majdani tavadban. A vízalatti növények termelik az oxigént a tó élőlényei számára, és felfogják a szennyeződéseket is. Az úszó és a felfelé kúszó növények árnyékot és védelmet adnak a tavacska élővilágának.

Mikor kezd el beültetni a kerti tavad?

A kerti tó legalább olyan csodás eleme a kertednek, mint a sziklakert vagy a buján növő sövények. Látványa örömmel tölt el, és úgy érezheted, mintha a vad természet lágy ölén lennél.

Ahogy a legtöbb kerti munkát, úgy a kerti tó beültetését is márciusban érdemes elkezdeni, hogy mire a rovarok, a madarak és más vízi állatok megérkeznek, készen álljon a „feladatára”.

Az igazán természethű hatást úgy érheted el, ha őshonos vízi, mocsári és vízparti növénytársulásokat telepítesz a tavadba. Menj ki a természetbe egy tóhoz, fotózd le, gravírozd az emlékezetedbe milyen, és utánozd le a kertedben!

Segítségképp megmutatjuk a legkedveltebb kerti tavi növényeket, amik közül te is biztosan megtalálod az elképzelésednek megfelelőket.

Vízpartra ültethető növények:

Mocsári nőszirom

Vízi hídőr

Gyékény

Virágkáka

Nyíllevelű nyílfű

Mocsári gólyahír

Borzas füzike

Óriás hibiszkusz

Bókoló gyömbérgyökér

Réti füzény

Foltos/japán/sárga nőszirom

Libapimpó

Orvosi vízitorma

Mocsári nefelejcs

Csombormenta

Víz felszínén úszó növények:

Kolokán

Rence

Vízisaláta

Vízijácint

Moszatpáfrány

Kagylótutaj

Békatutaj

Oxigéntermelő tavi növények és hínárok:

Töndérhínár

Hippurus vulgaris hínár

Átokhínár

Rence

Csavarhínár

Süllőhínár

Tócsagaz

Ne feledkezz meg a tavirózsáról! 

A tavirózsákat sokan a kerti tó ékszereinek tartják. Nem csak csodás látványt nyújtanak, de fontos szerepet játszanak a tó ökoszisztémájának támogatásában is. Színes virágaikkal, vad zöld leveleikkel életet lehelnek a tó felszínébe, miközben védelmet és árnyékot biztosítanak a tó lakóinak. Az árnyék különösen a forró nyári napokon jelent biztonságot, mert nem engedi felforrósodni az alatta lévő vizet. Így a napfény elzárásával a tavirózsák segítik a hínárféléket a folyamatos növekedésükben. Árnyékuk menedéket nyújt a tóban élő halaknak, gőtéknek, békáknak a közelben leselkedő ragadózókkal szemben. Gyökereikkel pedig felszívják azokat a tápanyagokat is, amik a nemkívánatos gyomnövények szaporodását segítenék. A tavirózsa így a tó vízkarbantartója. Nem csak látványossá, de tisztává is varázsolja.

Ajánló