KezdőlapAgrárvilágHírekElindult Az Év Agrárembere kitüntető díj közönségszavazása

Elindult Az Év Agrárembere kitüntető díj közönségszavazása

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Agrotrend Csoport által megszervezett kitüntető díj átadása, amelyet azok a hazai, mezőgazdaságban dolgozó szakemberek kaphatnak, akik a 10 kategória valamelyikében alkottak maradandót. Jelen cikkünkben bemutatjuk a döntőbe került személyeket, akik az Önök szavazatai alapján elnyerhetik a közönségdíjat.

Agrárgépészet

Ackermann Tamás

Mindig is a mezőgazdaság felé húzta Ackermann Tamást a szíve. Édesapjával sokat dolgozott a földeken, amelyek árva édesanyja révén maradhattak a család használatában a rendszerváltozás előtt is. A gimnáziumi érettségit 1986-ban tette le, majd Ausztriába ment mezőgazdasági technikumba, ahol ismereteit az idegenforgalom területén is elmélyítette. Ez az időszak meghatározó szerepet töltött be életében, hiszen sikerült megismerkednie a magánszektor működésével. Ausztriában tudta meg, hogy a termelés és értékteremtés mellett létfontosságú az értékesítés, de a marketing szerepe is kiemelkedő.

1996-ban tért haza, ahol azonnal a Fliegl gépgyártóhoz került. Eleinte tolmácsolással, majd direkt értékesítéssel foglalkozott, idővel pedig bekerült a vezetésbe is. Szakmai előmenetele a Fliegl magyarországi növekedésével párhuzamosan zajlott. Sikerei a külföldi tapasztalatainak köszönhetők, ugyanis a Fliegl egy alap termékpalettával indult hazánkban, ahol a német technológiát nem volt zökkenőmentes elterjeszteni. A folyamatos igényfelméréseket és konzultációkat követően azonban sikerült olyan fejlesztéseket elérnie, amelyek lehetővé tették a cég magyarországi stabil és kiemelkedő működése mellett a termékpaletta bővítését is. A magyar gyár napjainkra nemcsak a hazai, de az exportpiacokon is elismerést vívott ki magának. Már Japán és Új-Zéland piacaira is kerülnek innen gépek.

A cégvezető két fiúgyermekének is továbbadta az agrárium és az agrárgépészet iránti érdeklődést, szakirányuk választása mindkettőjüknél tükrözi a gépgyártás és a mezőgazdasági gépek üzemeltetése iránti szeretetet.

A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Szövetség napi munkájában aktívan részt vesz, a Mezőgépgyártók Országos Szövetség elnökségi tagjaként segíti az országban működő gépgyárak napi munkáját is. Rendezvények, oktatási intézmények és diákszövetségek (BDSZ) állandó és nagyvonalú támogatója.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Dr. Gulyás Zoltán

Dr. Gulyás Zoltán a Szent István Egyetemen végzett okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként, majd ott is doktorált. Értekezésében a permetezőgépekkel végzett vegyszerkijuttatás környezetterhelő hatásait csökkentő műszaki megoldásokkal foglalkozott.

18 évig a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben, valamint annak jogelődjeinél dolgozott. Szakterülete mindvégig a növényvédelem gépesítése volt. Környezetkímélő és anyagtakarékos műszaki eljárások, technológiák és megoldások kutatás-fejlesztésével és innovációjával, növényvédelmi gépek típusminősítésével, permetezőgépek időszakos felülvizsgálatával foglalkozott.

Munkatársaival számos sikeres gyakorlat- és piacorientált K+F+I pályázatban, továbbá sok piaci megbízás teljesítésében vett részt. Pályázati tevékenységét növényvédelmi gépeket gyártó és fejlesztő vállalatokkal, termelőkkel, más kutatóhelyekkel és felsőoktatási intézményekkel együttműködésben végezte. Az elnyert pályázatok végrehajtásának eredményeként minden esetben sorozatgyártásra alkalmas prototípus, piacképes termék, illetve szolgáltatás jött létre.

Jelenleg a Szóráskép Kft.-nek dolgozik, a használatban lévő permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálati rendszeréből fakadó mérésvezetői feladatokat végzi.

Eredményeit könyv, könyvrészlet, tudományos és ismeretterjesztő cikkek, előadások formájában rendszeresen publikálja, szakmai és tudományos egyesületi tagságokat is vállal.

Irányításával és aktív személyes részvételével korábbi munkahelye markáns szerepet vállalt a Kutatói Utánpótlást Elősegítő Programban és a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatban, népszerűsítve a mezőgépész szakmát, és elősegítve az ágazatban zajló generációváltást.

Témavezetőként, szigorlati bizottsági tagként, műhely- és nyilvános viták keretében opponensként segíti a doktoranduszok, doktorjelöltek fokozatszerzését.

Sporttársaival 20 évvel ezelőtt amatőr labdarúgócsapatot alapított, amit azóta teljeskörűen menedzsel.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Gubacsi Imre

Gubacsi Imre szerény körülmények között, paraszti családban nevelkedett. Pályaválasztáskor szülei kérésére tanulta ki a géplakatos szakmát. Miután levizsgázott, tanulmányait folytatva mestervizsgát is tett, majd a hegesztő szakot is elvégezte. A kötelező katonai szolgálat után, 1976-ban megnősült, és egy állami cégnél helyezkedett el lakatosként. Főtevékenysége mellett maszek munkákat is vállalt, és kisiparosként is dolgozott.

Magyarország nagy hagyományokkal rendelkezett a mezőgazdasági gépgyártás területén. Gubacsi Imre e hagyományt szerette volna továbbvinni, ezért is döntött úgy, hogy saját vállalkozásával szeretné kiszolgálni a hazai géppiacot. Társával 1990-ben megalapították a Kecskeméthez közeli Hetényegyházán az Omikron Kft.-t, amely a mai napig családi vállalkozás. Bérbe vettek egy telephelyet, ahol magágykészítő kombinátorral és sorközművelő kultivátorral kezdték meg a működésüket. A vállalat a termékkörét folyamatosan bővítette, így ma már tárcsákat, hengereket, ásóboronákat, grúbereket és lazítókat is kínálnak partnereik számára. A társaság munkaeszközei saját fejlesztésűek, nagy hangsúlyt fektetnek a korszerű talajművelési technológia energiatakarékos, környezetkímélő elvárásainak figyelembevételére is. Idővel az Omikron Kft. az exportra is fókuszált, s napjainkra hazánk mellett Horvátországba, Szerbiába, Szlovákiába és Romániába is értékesítik munkaeszközeiket.

Az elmúlt évek során üzemcsarnokuk alapterületét is bővítették, ahol környezetkímélő elektrosztatikus porszóró technológiával rendelkező felületkezelőt helyeztek üzembe.

Az Omikron Kft. szép példa arra, hogy nemcsak a cégalapító, de ma már két leánya és a fia is csatlakozott a vállalkozáshoz.

Rendszeresen támogatja az Országos Mentőszolgálatot, valamint Kecskemét-Hetényegyháza helyi rendezvényeit, de a fogathajtó akadálypálya megépítésében is szerepet vállalt. Küldetésének tartja az SMA-betegségben szenvedő gyermekek felgyógyulásának a támogatását is.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Agrárinnováció

Bárány Péter

Bárány Péter 2004-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem Agrármérnöki karán, de közben már a családi vállalkozásban is tevékenykedett a Baromfi Coopnál. Több területet megjárt, mint a kontrolling, az élelmiszeripar, majd az agrárintegráció, a tenyésztés, a takarmányozás, a keltetés és a hizlalás. Napjainkra az agrárterületek irányítása mellett a cég gazdasági ügyeit is felügyeli.

2015-ben a Baromfi Coop olyan baromfitelepet hozott létre, ami többek között kimagasló állatjólétet biztosító műszaki megoldásainak köszönhetően megkapta a világon azóta is egyedüliként a McDonald’s Flagship Farm minősítését. A Cégcsoport fontosnak tartja a termelési folyamat különböző pontjain keletkező melléktermékeket hasznosítását. A telepeken képződött trágyából Bio-Fer márkanév alatt növényi tápanyagot, a vágóhídi melléktermékekből állateledelt, baromfilisztet és baromfizsírt gyártanak.

A folyamatos innováció és a fejlődés áll a cég törekvéseinek fókuszában, így több telephelyet, keltetőket és brojlertelepet is automatizálnak és fejlesztenek, az energiahatékonyság és az állatjólét érdekében. Ezt segíti egy barcelonai startup vállalat, amelynek robotfejlesztését jelenleg tesztelik, a világon egyedülálló módon. A technológia segítségével a csirkék szintjén képesek szenzorokkal és hőkamerákkal olyan méréseket monitorozni, amik lehetővé teszik az állatok komfortosabb körülményeinek a megteremtését, a jobb terméshozam érdekében. A Cégcsoport több mint 9 MW kapacitású naperőművel termel zöldenergiát, így éves szinten közel 5 000 000 kg CO2-t takarítanak meg.

A Cégcsoport hosszú évek óta támogat több sportegyesületet. Mivel fontos számára az utánpótlás, a gyermeksport, komoly összegeket adományoz a jövő sportolói számára. A nyíregyházi, a debreceni és a kisvárdai kórházat is rendszeresen támogatja. A Bárány család a Családokért Alapítványt is azért hozta létre, hogy a környékbeli családokat segítsék, támogassák. A rászorulókat és az iskolákat nemcsak anyagilag, de húscsomagokkal is támogatja.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Szakács Tamás

A Szarvason nevelkedett Szakács Tamás a kézilabdázás miatt került Debrecenbe, azonban sportkarrierje egy sérülés miatt hamar véget ért. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, később gazdasági újságíróként végzett. 1985-től lett a Hajdú-bihari Napló újságírója, 6 évig a gazdasági rovat vezetője. Érdeklődése a nyolcvanas évek végén fordult az üzleti élet felé. 1994-ben egy befektetőcsoport tagjaként többségi részesedést szerzett a Hajdúsági Sütödék Zrt.-ben, ma pedig a társaság és a köré épült vállalatcsoport döntő többségi tulajdonosa, vezetője. Az ezredfordulón kidolgozta a Smart Food (Okos Élelmiszer) élelmiszer-egészség koncepciót. Ennek lényege olyan finom élelmiszerek – főként sütő- és édesipari termékek –kifejlesztése, amelyek tudományosan igazoltan kedvező élettani, nem egyszer betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatást fejtenek ki a fogyasztókra. A sikeres K + F + I + P érdekében professzorokból, orvosokból, közgazdászokból, piackutatókból és biostatisztikusokból álló szellemi holdudvart épített ki cégei köré. A saját forrásaiból megvalósult program során több igényes tudományos eredmény született. Első termékeik 2017-ben kerültek piacra, s ma már 2800 magyar üzletben találhatók meg, 2 milliárd forint piacot generálva. Hazai és nemzetközi terjeszkedésükre speciális franchise rendszert fejlesztett ki. Az Okos Élelmiszer koncepció 2018-ban bekerült Magyarország 100 legérdekesebb innovációja, 2019-ben a Magyar Innovációs Nagydíjon a 40 legelismertebb újítás közé. Első házasságában él, két egyetemet végzett lánya cégei munkáját segíti.

Az ezredforduló előtt aktívan részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének munkájában. Ezt követően – a kutatás-fejlesztés időigénye miatt – háttérbe húzódott. Cégei gyermekek sporttevékenységét és művészeti fejlesztését támogatják. Termékeik rendszeresen eljutnak a rászorulókhoz.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Szolnoky Tamás

Szolnoky Tamás 2001-ben, a gödöllői Szent István Egyetemen végzett okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként, azt követően az Agrogeo Kft. fejlesztőmérnöke, jelenleg már ügyvezető igazgatója.

Fő fejlesztési területe a biomassza hasznosítása, termésnövelő anyagok kifejlesztése és alkalmazása. 2008-2010. között a sikeresen megvalósított BIOKOMP4 Jedlik Ányos projekt témafelelőse volt, aminek középpontjában a bioenergia termeléséből származó melléktermékek komplex hasznosítása állt.

Az AGROGIPSZ készítmény kifejlesztője, ami OTH-engedély birtokában az istállótrágya és a biohulladékok stabilizációjában jutott szerephez.

2014 óriási áttörés volt az életében: azóta a mezőgazdasági, élelmiszeripari, biogáz előállításából származó hulladékok pelletált szerves tápanyagforrássá alakítása szabadalom feltalálójaként jegyzik. Részt vett az Innopellet szerves trágya termékcsalád kifejlesztésében, ami forgalomba hozatali engedélyt kapott. Témavezetésével indult el a GRANOFARM EIP AGRI innovációs operatív csoport munkája, ennek középpontjában a precíziós szerves tápanyag-utánpótlás áll.

A KEFAG Zrt. szakembereivel együttműködve kifejlesztette a fahamu alapú Silvofer talajkondicionáló termékcsaládot. Résztvevője a 2020-ban indult, 12 országból 23 tag együttműködésével megvalósuló WATERAGRI Horizont 2020-as projektnek, melynek fókuszában a vízgazdálkodás korszerűsítése, a vízvisszatartás, a tápanyagok jobb megőrzése áll.

Fontos szerepet vállal az agrárinnováció jelentőségének népszerűsítésében, hogy minél közelebb hozza a gazdálkodói társadalomhoz, a mikro- és kisvállalkozói szektorhoz. A csoport jellegű munkába igyekszik minél több gazdálkodót, különösen fiatal gazdákat bevonni. Fontos számára, hogy a szervezésükben megvalósuló szakmai fórumokon, rendezvényeken az érdeklődők helyi kézműves élelmiszerekkel ismerkedjenek meg.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Állattenyésztés

Holló Mátyás

Az uszódi Holló Mátyást mindig is az állattenyésztés érdekelte. A családi juhászatban töltött gyermekkora meghatározta jelenlegi életét is.

A kalocsai Dózsa György Mezőgazdasági Technikumban állategészségügyi végzettséget szerzett. Részt vett a Guba Sándor emlékversenyen, ahol juhászatukról írt szakdolgozata különdíjban részesült, így felvételt nyert a Kaposvári Egyetemre. Tanulmányait nem kezdte meg, mert édesapja egészségi állapota miatt választani kellett a tanulás és a gazdaság megtartása között. 25 év elteltével kijelenti, hogy jó döntést hozott.

Nős, 3 gyermek édesapja. Családja mindenben támogatja. Nagylánya agrármérnöknek tanul, de a gyakorlati teendőkből is kiveszi részét. Reméli, hogy lesz folytatás.

2001-től juhtörzstenyésztő a magyar merinó, a berrichon du cher és az ile de france fajtákkal. Büszke rá, hogy a veszélyeztetett magyar merinóból Magyarországon egyedüliként mind a 7 még létező vérvonalat tenyészti, és ezzel hozzájárul a fajta fenntartásához. Jelenleg 939 törzskönyvi nyilvántartásban szereplő juha és szaporulata van. Az anyákat meghatározott párosítási terv szerint háremezi.

2004-től a kiállítások állandó és sikeres résztvevője. 2013-ban az „Év juhtenyésztője”, 2017-ben az OMÉK nagydíjasa. 2020-ban meghívták Európa egyik legnagyobb kiállítására, a párizsi Salon International del’ Agriculture show-ra, a berrichon du cher bírálójának.

Hithű reformátusként az Egyházközség presbitere és pénztárosa. Az Uszód KSE elnöke és támogatója. Az MJKSZ elnökségi tagja. A Juh Szakmaközi Szervezet alapító elnökségi tagja, valamint a termelési munkacsoport vezetője. A NAK országos küldötte, gyepgazdálkodási munkacsoportjának tagja és a megyei juhtenyésztési alosztály vezetője. Küldetésének tartja, hogy juhászok érdekeit védje, anyagi és erkölcsi megbecsülésükért kiálljon. Gyermekalapítványok rendszeres támogatója. Mindemellett a település rendezvényeit is aktívan segíti anyagilag vagy éppen egy birkapörkölttel.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Kiss György

Kiss György paraszti családban született 1961-ben, a Bács-Kiskun megyei Borotán. Az állatok iránti szeretete, valamint a velük foglalkozó emberek segítése már gyermekkorában kialakult benne. Főiskolai tanulmányait pénzügyi és számviteli szakon végezte, majd visszatért a gyökereihez és a szülőfalujába, ahol a helyi szövetkezetben kezdte meg pályafutását, miközben a családi gazdaság munkájában is részt vett.

A szövetkezet szétválása után a Borotai Sertéstenyésztő Gazdaságban folytatta tevékenységét, s a földterület nélküli állattartás nehézségeivel megküzdve igyekezett fenntartani a nyereségességet és a dolgozók munkahelyét. 1999-től a Borotai Sertéshús Zrt. igazgatója, ami a település legnagyobb munkáltatója. Sertés tenyésztelepe országos hírű, húsüzeme tájjellegű, kézműves termékei az ország minden tájára eljutottak. Vezetésével létrejött a borotai székhelyű Pannon Sertés Kft., mely az ország második legnagyobb sertéstermelői csoportja. Közreműködött a borotai székhelyű Dél Alföldi Juh Kft. termelői csoport létrehozásában, mivel Kiss György és családja több mint 40 éve foglalkoznak juhtartással. A cég központja jelentős információs központ is, hiszen pályázatírással, könyvelési szolgáltatással és szaktanácsadással segíti a termelői csoportok tagjait és a környékbeli gazdálkodókat.

Elnöke a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesületének, alelnöke a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetségnek. Elnökségi tagja a Magyarországi Sertéstenyésztők és Tartók Szövetségének, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak. Megalakulásától elnöke a helyi földtulajdonosokból álló Borotai Vadásztársaságnak. Alapítója a helyben működő iskolai és óvodai alapítványnak. Több évtizedes munkájával mindig igyekezett a magyar állattenyésztők érdekeit képviselni, és az új technológiákra való nyitottságával az állattenyésztés színvonalát emelni.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Tóth Péter

Tóth Péter 1992-ben végzett agrármérnökként Debrecenben, közben 1989-től 1992-ig a Nemzetközi Agrárhallgatók Szövetségének (IAAS) az alelnöke volt. Spanyol tanulmányútján ismerte meg a minőségi sertéshús-előállítási rendszert. Annak mintájára alapította meg a spanyol Monte Nevado sonkagyár tulajdonosával 1991-ben, és jelenleg is vezeti az Olmos és Tóth Kft.-t. A cég mára vezető szerepet tölt be a magyar mangalicasertés tenyésztése, kereskedelme, feldolgozása és a sonka spanyol exportja tekintetében.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, amely mára a világ legelismertebb őshonossertéstenyésztő szervezetévé fejlődött. Nevéhez fűződik a génmentés, génmegőrzés, génhasznosítás együttes alkalmazásának kidolgozása, amivel sikerült az 1991-ben mindössze 200 egyedet számláló fajtát nemcsak megmenteni a kihalástól, de mára több tízezres létszámúra szaporítani. Ezzel együtt új szektort is megteremtett.

Máig gyakorló sertéstenyésztőként, integrátorként, a MOE elnökeként, az Őshonos Haszonállatok Tanácsának elnökeként segíti a családi gazdaságok létrejöttét, működését, termékeik hazai és nemzetközi elterjesztését.

Az Ökumenikus Segélyszervezet állandó támogatója. A rendszeres adományozás mellett többek között tudással, élő állattal segíti a segélyszervezet kastélyosdombói szociális gazdaságát, ahol közreműködésével a gazdaság szerves részévé fejlődött a mangalicatelep. A halmozottan hátrányos helyzetű Somogy megyei térségben működő modellprogram fő célkitűzése, hogy évről évre több családot vezessen vissza a munka világába, és a vidéki, hosszú távon is önfenntartó életforma kialakításához gazdálkodási, állattenyésztési ismeretek átadásával is hozzájáruljon. Csaknem tíz éve tart kapcsolatot a szalonnai EU ROM Jövőért Egyesülettel, ahol szintén a munkába való visszavezetés a fő cél. Itt is az állattenyésztési, azon belül a mangalicatenyésztési tevékenységet támogatja tanácsokkal, anyagiakkal, hússal, élő sertéssel.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Feldolgozó-élelmiszeripar

Fülöp Gábor

A karcagi születésű Fülöp Gábor a középiskola után a Debreceni Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett. A karcagi TSZ-ben kezdett dolgozni, majd vállalkozó lett. Jó kapcsolatteremtő képessége révén nagy termelői ismertségre tett szert, és 1991-ben megalapította az Agrosprint Kft.-t. 2002-től zöldség- és gyümölcskereskedelmi exportra tért át, majd feldolgozó- és fagyasztó üzemet épített.

2005-ben megalapította az Agrosprint román leányvállalatát, amely fagyasztott termékek értékesítésében mára a román piac vezető vállalata lett. Alapító tulajdonosként elmondhatja, hogy stratégiai sikerének eredménye, hogy az idén 30 éves Agrosprint Zrt. a magyar hűtőipar vezető vállalata, amelyet annak menedzsmentjével vezet a mai napig. Ékes bizonyítéka ennek, hogy 2020-ban újra beválasztották a 100 legnagyobb értékű magántulajdonban lévő vállalkozás közé. A cégcsoport ma már 400 főt foglalkoztat, 18 milliárdos árbevétellel az Agrosprint Európa legnagyobb csemegekukoricát gyártó üzeme lett. Vállalatánál a gyártáshoz szükséges zöldségalapanyag termesztése 7 000 ha-on történik, a termelés szervezésében közel 500 termelővel dolgozik. Az általa stratégiai szinten irányított termeltetési részleg 2019-ben visszatért az állattenyésztéshez és zöldségfeldolgozás melléktermékének hasznosítására húsmarhatelepet vásárolt, amely 500 darabos szarvasmarha-állományt számlál. 80%-os exportértékesítés révén az Agrosprint neve Európa-szerte ismert az iparágon belül, amelyet Fülöp Gábor, mint tulajdonos hosszú évek alatt épített fel, a korrekt üzleti magatartásának köszönhetően.

Tagja az Európai Kukorica Terméktanácsnak, és stratégiai meglátásaival segíti annak munkáját. Kiemelten támogatja a sportegyesületeket, Abádszalók, Nyírlugos és Karcag települések iskoláit. Városi alapítványokon keresztül támogatja a kultúrát, a helyi katolikus egyházat. Segíti a Karcagi Kórház eszközbeszerzéseit. Társadalmi szerepvállalását Karcag város Pro-Urbe Díjjal jutalmazta.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Molitórisz Károly

Magyar bajnokból európai játékossá vált az Univer Product Zrt. Molitórisz Károly vezérigatóságának két évtizede alatt, miközben továbbra is ezer szállal kötődik Kecskeméthez, az itt élőkhöz és a környék agrártermelőihez.

A vállalat vezetőjének szakmai életútja összeforrt azUniverrel, ahol friss diplomásként helyezkedett el, és végigjárta a szakmai ranglétrát. Üzemvezető-helyettesből, majd termelési helyettesből lett igazgató, 2002-től pedig az Univer Product vezérigazgatója. A cég azóta hazai ételízesítő-gyártóból európai szinten is jegyzett vállalattá fejlődött. 2020-ban 674 munkatárssal már 28 milliárd forint árbevételt ért el. A ma is magyar kézben lévő Univer Product vezérigazgatósága alatt története legnagyobb beruházásait hajtotta és hajtja végre. A több milliárdos fejlesztések eredményeként a legmodernebb technológiát képviseli a sűrített paradicsomot előállító gyár és a piacvezető, majonézt, ketchupot és mustárt gyártó üzem. 2021-ben 8 milliárd forintos beruházás keretében elindult a hungarikum Erős Pista és Piros Arany vadonatúj gyártóbázisának építése.

Irányításával az Univer Magyarországon az általa képviselt termékkategóriák többségében piacvezető, és exportja is dinamikusan bővül. Külpiacai közül 4,2 milliárd forintos árbevételével, felépített országos disztribúciójával Románia a legjelentősebb. Az Univer a fejlődése során is óvta azokat a gyökereket, amelyek sok évtizede a helyi közösséghez kötik. Sikereiből részesülhetnek a magyar agrártermelők is, akik közül sokan generációk óta a partnerei. Az Univer 3500 hektárt integráló, közel 500 gazdálkodóra építő termeltetési rendszert működtet. A Molitórisz Károly vezette élelmiszergyártó nemcsak biztos megélhetést nyújt sok kecskemétinek és környékbelinek, de aktív segítője is a helyi közösségeknek. A két évtized során meghatározó támogatója volt olyan sportágaknak, mint a kosárlabda, vízilabda és úszás. Létrehozta a kecskeméti Univer24-et, az ország legnagyobb uszodai tömegsportrendezvényét.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Reng Zoltán

Reng Zoltán a Szent István Egyetem Ybl Miklós Karán végzett építészmérnökként, majd az építőiparban tevékenykedett, mint beruházó és kivitelező. Öt évet élt Írországban, ezután egy ír építőipari vállalat felkérte egy zöldmezős beruházás megvalósítására. A projekt annyira sikeres volt, hogy ezt követően a megépült dunaföldvári etanolgyár vezérigazgatói pozícióját bízták rá, melyet 4 éven keresztül látott el. Ekkor találkozott először a hazai termelőkkel és kereskedőkkel, a gazdafórumokkal, de a minisztériumok munkáját is lehetősége nyílt jobban megismerni.

2016-ban a Hungrana Kft. vezérigazgatójaként folytatta pályafutását. Munkája során az élelmiszeriparon keresztül a vegyiparon át a papíriparig minden szegmenssel találkozik, hiszen az általa vezetett cég különféle iparágak részére gyárt alapanyagokat. A cukorpiac radikális megváltozása komoly kihívások elé állította a vezetőséget, ám a cég piaci helyzete azóta is stabil, és folyamatosak a hatékonyságnövelő beruházások.

2017-ben a CEU-n közgazdász diplomát szerzett. A Szent István Egyetem címzetes docenseként vendégelőadóként oktatja a jövő szakembereit. Fontosnak tartja az agrárium résztvevőivel a folyamatos kommunikációt, a gazdálkodók edukációját, az innovatív megoldások bevezetését a hazai mezőgazdaságba. Állandó szakértői rovata van az Agrárágazat szaklapban és online felületén, melyben az aktuális világpiaci és hazai gabonapiac mozgásairól ad átfogó képet, de a Trend FM-en is jelen van gabonapiaci szakértőként. Cégvezetőként is rengeteg civil szervezetet támogat. Leginkább a megyei közintézményeknek nyújtanak anyagi és tárgyi segítséget. A koronavírus megjelenésekor vezetőként és magánemberként is fontosnak tartotta a gyártókapacitásuk átállítását a fertőtlenítőszergyártásra, melyet nem üzleti, hanem segítő céllal tettek. Az előállított orvosi alkoholt, fertőtlenítőszert kórházaknak, közintézményeknek és szakmai szerveknek biztosították, a járvány visszaszorítására.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Fenntartható gazdálkodás

Dr. Szalay Kornél

Dr. Szalay Kornél a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnök hallgatójaként az ökológiai gazdálkodásra szakosodott. Kutatását a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetében, Dr. Jolánkai Márton iránymutatásával kezdte. Az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási lehetőségeit nagyapja, Dr. Szalay Dezső által nemesített Alföld 90 búzafajtán vizsgálta. Műszaki érdeklődése a méréstechnika és gépesítés világába vezette. Szülei ösztönzésére tanulmányait a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskolában folytatta. A Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben távérzékelést tanult. Távérzékelésre és spektroszkópiára alapozott őszi búza fajtaazonosító eljáráscímű disszertációját summa cum laude minősítéssel védte meg. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen dolgozik, a környezeti és technológiai igények összehangolásával szolgálja a fenntartható fejlődést.

Szerepvállalásában mentorával, Dr. Fenyvesi Lászlóval végzett közös munkájuk motiválta. A fenntarthatóságot az együttműködésben és a szemléletformáló képzésben látja. A Közép- és Kelet-Európa mezőgazdasági gépesítési intézeteit tömörítő szervezet elnöke. A Mezőgazdasági Mérnökök Európai Szövetségének (EurAgEng) alelnöke. Célja a kelet és nyugat szakembereinek összefogása. Létrehozta az EurAgEng Membership Award Díjat. Segítségével a tudományos diákkörben kimagasló hallgatók kaptak ingyenes tagságot.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Kutatói Utánpótlás Elősegítő Program mentoraként fiatal kutatók szemléletét formálta.

A Föld fenntartására irányuló programban képviseli Magyarországot. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének Előkészítő Bizottsága munkáját távérzékelési szakemberként segíti. A Szervezet tiltja a nukleáris kísérleteket, gátolja a nukleáris fegyverek fejlesztését, terjedését. Elhivatottan vállalta a speciális képzést, részvételt a rejtett nukleáris kísérletek feltárásában, a nukleáris katasztrófák megakadályozásában.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Rácz József

Az egri születésű Rácz József szőlész-borász családból származó okleveles kertészmérnök. A Budapesti Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát, s a veszprémi Pannon Egyetem címzetes egyetemi docense.

Nála a gombával és a szőlővel való foglalkozás családi hagyomány, melynek szeretetét édesapjától és nagyapjától örökölte. Gyakornokként az Egri Csillagok Termelőszövetkezetben dolgozott, majd kertészeti főágazatvezető lett. Családjával együtt 1981-ben megalapította az első szőlész-borász szakcsoportot. Mára a gombatermesztés teljes vertikumával rendelkezik: fajtakutatás, üzemi spóra-előállítás, komposztkészítés, gombatermesztés, élelmiszeripari feldolgozás. A fehér és barna csiperke mellett különböző egzotikus gombafajták termesztésével is foglalkozik. Ennek hátterében komplett kutató biológus- és vegyészcsapat áll. Az innovációt rendkívül fontosnak tartja: „…hiszen ha nem mi kutatunk, és alkalmazzuk ennek eredményeit, akkor mindig csak másodikak lehetünk a versenyben.”

Vezetőként termelési és értékesítési szervezetben 47 termelővel dolgozik együtt, a legmagasabb gombapiaci szint elérése és a versenyképesség megtartása érdekében. A gombaértékesítés 70 százaléka exportra történik, amely nyolc országba irányul. 1990-től jelenteti meg a Magyar Gombahíradó gombatermesztési szaklapot, s nemzetközi konferenciákat is szervez. A nemes cél érdekében minden olyan kezdeményezést, civil szervezetet, egészségügyi intézményt támogat, amelyen keresztül segítséget nyújthat a rászorulók számára. Alapítója a Magyar Gombatermesztésért Alapítványnak. Kezdeményezésére alakult meg a Magyar Gombatermesztők, Gombagyűjtők, Gombafeldolgozók és Gombaértékesítők Országos Szövetsége, amelynek jelenleg is elnöke. Társadalmi szerepvállalása az anyagi támogatáson túl (templomtorony-építés, emlékműállítás) a jövő generációjának segítésén keresztül a dolgozóival szembeni lojalitásig tart.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Varga Marianna

Gyerekkora nyarait Varga Marianna a nagyszüleinél töltötte, ahol hatalmas kert, a végében patak, erdő és legelő volt. Nagymamájával sokat járta az erdőt, hamar megismerte a vadontermő növényeket, a begyűjtött gyógynövényekből pedig teát készítettek.

A Szent István Egyetem Kertészettudományi karán végzett okleveles kertészmérnökként. Ezután szőlész-gyümölcsészként tevékenykedett, s közben növényvédő szakmérnöki diplomát is szerzett. Gyakornoki program keretében fél évet dolgozott Ausztráliában borászati laboránsként. Ezt 6 év londoni tartózkodás követte, ahol egy nagymúltú teakereskedés alkalmazta, s belső továbbképzéseken, tanfolyamokon és kóstolókon mélyíthette el ismereteit.

Hazatérve sem távolodott el a teától. Nyolc éve tart tanfolyamokat és teakóstoló workshopokat. Célja minél szélesebb körben megszerettetni hazánkban a teázást.

Mint magánember, elsőként kísérletezik Magyarországon teatermesztéssel, saját költségén kutatja a cserje igényeit és temeszthetőségét. A Magyar Tea Projektjével – a „termelj és fogyassz helyit!” elvet követve – azt vizsgálja, hogy a klímaváltozás miatt mennyire változik a termeszthető növények listája, hogyan érzi magát nálunk a teacserje. Az elmúlt 3 évben több ezer teacserjét ültetett, s szakmai irányítása alatt hat kis teakertben folyik a próbatermesztés. A kísérletekkel az is célja, hogy a tearajongók számára elérhetővé tegye dísznövényként a teacserjét, amiből teát is készíthetnek.

Előadásokat tart szakmai rendezvényeken és egyetemen. Külső szakmai konzulensként segíti a téma iránt érdeklődő diákokat. A Gödöllői Egyetem kísérleti kertjének teacserjéket ajándékozott, és az ültetéstől kezdve a kísérleteken át külső szakmai konzulensként segítette egy diák szakdolgozatát. Másik hallgatóval azt vizsgálja, hogyan változik a tea antioxidáns-tartalma a feldolgozás során, és összehasonlítja a magyar teát az ázsiaiakkal. Májusban nyílik első látogatható teakertje, ezzel is közelebb kívánja hozni a növényt a teakedvelőkhöz.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Fiatal gazda

Dr. Bussay Dorottya

A pécsi születésű Dr. Bussay Dorottya már gyermekként is sokat volt a szőlőben, ott nőtt fel. Egy éves korában költöztek a Zala megyei Csörnyeföldre, ahol édesapja mellett megismerkedett a szőlész-borász szakmával.

A Pécsi Egyetem Általános Orvostudományi karán 2011ben orvosi diplomát, majd háziorvos szakvizsgát szerzett. Édesapja halálát követően átvette a praxisát és a családi gazdaság vezetését is. Az 5 hektáros birtokukon fele-fele arányban található fehér- és kékszőlő, mint az olasz-rajnai rizling, a szürkebarát, a tramini, a Pinot Noir és a csókaszőlő, amely régi magyar szőlőfajta, és a gazdának köszönhetően már Japánban is megismerték a borkedvelők. Megtalálható továbbá a laskaszőlő, a Merlot, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon is. Az utóbbi években számos országba, például az USA-ba is eljutottak a borai. Kislányuk születése óta férje is segíti munkáját, és a családi hagyományokat együtt örökítik tovább a következő generáció számára. 2019 óta a birtok egész területén ellenőrzött ökogazdálkodást folytatnak. A birtok arculatában és üzenetében legfontosabb a Zalai borvidék Muravidéki körzetének kiemelése, a biogazdálkodás és annak a szőlőre való jótékony hatása. A borászat vezetése mellett főállásban négy település háziorvosa. Abban a körzetben, ahol édesapja is dolgozott.

Számos borászati egyesület tagja. Érdeklődésének fókuszában a magyar bor megismertetése, valamint annak kiemelt presztízse áll. Tagja a Fiatal Borászok Egyesületének, ahol a fiatal borászok szakmai előmenetelét kívánja segíteni. A szakmai szerepvállalások mellett állatbarátként rendszeresen támogat állatmenhelyeket is. Fontosnak tartja a páciensek egészséges életformára való nevelését. A pandémia idején be is bizonyosodott, hogy ez mennyire nélkülözhetetlen. Édesapja emlékére létrehozta a Bussay László-emlékdíjat. Az elismerést minden évben olyan neves borász vagy a szakmában kiemelkedő személy kapja, aki valamilyen formában a legtöbbet tesz a magyar bor hírnevéért.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Derdák Gábor

A családi gazdaságnak köszönhetően már gyermekként is élete részét jelentette az agrárium, így a pályaválasztás egyértelmű volt Derdák Gábor számára. A mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetemen 2013-ban mezőgazdasági mérnökként szerzett diplomát, ökológiai gazdálkodási szakirányon. Ezt követően növényorvosi, majd precíziós mezőgazdasági szakmérnöki oklevelet is szerzett. A képzés keretében a kisgazdaságok számára rendelkezésre álló precíziós eszközöket vizsgálta. 2020 őszétől a mosonmagyaróvári Doktori Iskola doktorandusz hallgatójaként a Szaktanácsadás a növénytermesztésben – a precíziós szaktanácsadás témakört kutatja annak tükrében, hogy milyen eszközök és megoldások segíthetik a gazdákat a gazdaságuk és gazdálkodásuk fejlesztésében. Tanulmányai mellett Derdák Gábor a gazdálkodás mindennapi munkáiban is aktívan részt vesz, így az elméleti tudását a gyakorlatban is kamatoztathatja. A családi gazdaságot édesapjával vezeti 50 hektár szántóval és egy sertéshizlaló teleppel. Emellett takarmánykereskedelemmel és a környékbeli gazdák szaktanácsadásával is foglalkozik.

A Győr-Moson-Sopron megyei NAK Vidékfejlesztésért felelős alelnökeként, valamint a megyei MAGOSZ Fiatal Gazda Gazdakör elnökeként nyújt segítséget a térség mezőgazdasági szereplői számára, és fogja össze a fiatal gazdákat. A Magyarok kenyere programban gyűjtőpontként vesz részt. Nagy örömömére szolgál, hogy azóta a környékbeli gazdák is nagyobb érdeklődéssel, és növekvő adományozási kedvvel vesznek részt a programban. A gazdaestek szervezésével szoros kapcsolatot alakított ki a gazdaköri tagok között. Szakmai előadások és üzemlátogatás is szerepelt a programok között. A világjárvány idején a közösségi média felületein és levelezési lista segítségével tartja a kapcsolatot a tagsággal. Szülőfalujában, Egyházasfaluban a falufejlesztő egyesületben nyújt önzetlen segítséget, akár saját munkagépeik használatával is.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Makai Gergely

A nagyszülei szőlőjében eltöltött idő és munka is hozzájárult Makai Gergely szőlészet és borászat iránti szeretetéhez, ami a középiskolai évek alatt tovább erősödött. A pályaválasztása már egyértelmű volt, így a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán 2008ban szerzett okleveles kertészmérnöki diplomát szőlőtermesztés szakon. 2007-ben részt vett a montpellieri agráregyetem szőlész-borász mester szakán részképzésben, és gyakorlati tapasztalatot is szerzett egy borászatban. Az egyetemi évek után a villányi Vylyan Pincészetnél borászati asszisztensként, majd egy szüreti szezonban egy ausztrál borászatnál vezető pincemunkásként dolgozott.

2009 óta él és dolgozik Tokajban. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon szőlészként kezdett, ahol feladata a birtok ökológiai gazdálkodásra történő átállásának kidolgozása és megvalósítása, egy év múlva pedig technikai igazgatóként a borászat irányítása is volt. A szőlőbirtok azóta teljesen átállt organikus gazdálkodásra, a 2017-es évjárattól az összes boruk biocertifikált. 2016-tól birtokigazgatóként a termelés irányítása mellett ügyvezetői feladatokat is ellát. A birtok elsőként nyerte el a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet.

Makai Gergely fontosnak tartja a folyamatos szakmai fejlődést, a nemzetközi, fenntartható technológiák megismerését, ezért több ország borvidékein vett részt gyakorlatokon. Az ökológiai gazdálkodás terjedését a fenntartható gazdálkodás alapkövének tartja: a szemléletet és eziránti szakmai elfogadottságát terjeszti. Ezért is vállalta el a magyarországi magánbirtokokat tömörítő Vindependent Egyesület Ökológiai Szekciójának vezető tisztségét. A Tokaji Borászok Asztaltársasága Egyesület elnökeként folyamatosan és aktívan vesz részt a város borászati életében, rendezvények szervezésében, a tokaji bor megismertetésében, és hírnevének terjesztésében. Nemzetközi szerepvállalásként a Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara felügyelő bizottsági tagja.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Jövő agrárszakembere

Dr. Farkas Alexandra

Dr. Farkas Alexandra táj- és környezetkutató geográfusként a mesterséges fények élővilágra gyakorolt hatásaival foglalkozott, e téma kapcsán szerzett doktori fokozatot az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2019-ben az általa elnyert ösztöndíj segítségével épülhetett ki a világ első olyan innovatív fénysorompó védőrendszere, amellyel a kivilágított hidaknál 80 százalékkal csökkenthető a nyári éjszakákon rajzó védett dunavirág kérészek tömeges pusztulása.

Szakmai elismertsége ellenére máshová is húzott a szíve, így mára legfontosabb szerepvállalása a tudományos felfedezések hiteles és közérthető kommunikációja lett. A napjainkban tapasztalható hatodik kihalási hullámról saját rovatot vezet az Élet és Tudományban, de jelentek meg írásai a Varázslatos Magyarország, A Földgömb és a National Geographic magazinokban, valamint a tudas.hu oldalon is.

Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tartalommenedzsereként segíti az intézmény kommunikációját, ahol tudománynépszerűsítő rendezvények szervezésében is közreműködik, valamint az agrárium világának legújabb tudományos eredményeiről készít közleményeket. Nagy örömmel tapasztalja, hogy egyre többen keresik fel a kutatók közül, hogy újonnan publikált eredményeikkel és szakterületükkel szeretnének megjelenni a sajtóban, és nyitnának a média világa felé. Nekik is köszönhető, hogy most a Jövő agrárszakembere kategória döntősei közé került, hiszen bizalmuk és támogató jóváhagyásuk révén az elmúlt években több mint 250 környezettudományi témájú cikket publikálhatott.

Kommunikációs tréningeket tart a MATE Innopool Campus mentorált tehetségei részére, hogy a fiatalokat is felvértezze olyan készségekkel, amelyek kiemelten fontosak egy innovációs ötlet sikerre viteléhez. 2018-ban a Nemzeti Tehetség Program védnökeként is sokat tett a tehetséggondozásért, hiszen népszerűsítette a Program adó 1%-os kampányát és a fiatalok számára elérhető ösztöndíjakat.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Horváth Bence

Horváth Bence a Busa Bt. fejlesztőmérnöke, résztulajdonosa. Mivel a cég családi vállalkozásuk, így gyermekként is belelátott a folyamatokba. A BME Gépész Karán szerzett géptervező mesterdiplomát, majd belecsöppent a cég irányításába. A döntés nehéz volt számára, mivel az egyetem motorsport csapatával nemzetközi sikereket ért el, így megnyílt előtte az út az autóipar felé is.

A fejlesztéseiről híres vállalkozásukban szerteágazó feladatokat lát el. Géptervezőként hivatása a legnehezebb követelményeknek megfelelő talajművelő gépek kifejlesztése. Kis cégről lévén szó, édesapja mellett a cég szervezeti fejlesztésével is foglalkozik. A siker elérése érdekében nemcsak kiváló munkatársakat kell toboroznia, de vezetőként ismernie kell a különböző területek feladatait és összekapcsolódásait, s víziót kell adnia és kialakítania a termékeny munkakörnyezet számára.

Egyik nagy szakmai sikere, hogy kijuttatta a céget az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításra, ahol nemzetközi sikereket értek el édesapja találmányán alapuló termékeikkel. A gyors termékadaptáció révén pedig Nyugat-Európában is versenyképesek. A Busa termékei hatalmas segítséget nyújtanak a bioszántóföldi növénytermesztőknek, részben ez is a sikerük oka. Horváth Bence a fenntartható jövőt szem előtt tartva olyan új növénytermesztési irányokat is támogat termékeik fejlesztésével, mint a talajmegújító gazdálkodás vagy a szén-dioxid megkötő minimum talajművelés.

Rendszeresen vállal BME-s diplomakonzultációt és bírálatot, valamint előadásokat tart a jövő mérnökei számára a szakma gyakorlati oldaláról. Elkötelezetten igyekszik fiatalokat hozni az elöregedő mezőgazdasági szektorba, így iskolaválasztási kiállításokon, nyílt napokon tart előadást a szakmáról. A MEGFOSZ elnökségi tagjaként szintén foglalkozik a fiatal mezőgépészek programjával, valamint igyekszik lebontani a magyarországi gépkereskedők és gépforgalmazók közt a múltban kiépült ellentéteket.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Koch Pálma

A sváb származású Koch családban generációk óta száll apáról fiúra a szőlészet és borászat tudománya és szeretete. A 24 éves Koch Pálma az első, aki nőként választotta ezt az utat. Már gyermekkorában szabadidejének nagy részét édesapjával a szőlő és a borospince körül töltötte. A Szent István Egyetemen végezte el a szőlész-borász mérnöki alapszakot. Az egyetemi évek alatt borbírálói oklevelet szerzett, azóta borversenyeken bírál. Már tanulmányai alatt elkezdett dolgozni a Hajós-Bajai és a villányi borászatukban, és több vendéglátóhelyen is gyűjtött tapasztalatot Budapesten. Szüretelt a kaliforniai Napa völgyben, a chilei Maipu völgyben és a dél-afrikai Stellenboschban. Az első saját borát, a teljes egészében Syrah fajtából készült vörösbort 2018-ban készítette. Az alapszak elvégzése után a családi vállalkozásban helyezkedett el. Főként a borászati üzemben és a marketingben, de a szőlőtermesztés és a borkészítés teljes folyamatában részt vesz. Jelenleg a Vinifera Euromaster borászati mesterképzést végzi Dél-Franciaországban. Külföldi tapasztalatszerzéseinek célja, hogy minél jobb borásszá és jövőbeli vezetővé váljon. A mesterképzés után Koch Pálma szeretne végleg hazaköltözni a Hajós-Bajai borvidékre, hogy két generáció dolgozhasson együtt borászatuk fejlődéséért, és átvehesse a bioborászati üzemük vezetését.

Kulcsfontosságú számára a hozzá hasonló tudásszomjas fiatalok bátorítása az agrárium irányába, a Corvinus Agribusiness egyetemközi diákszervezet szervezésében előadást tartva. A Supagro egyetemen Montpellierben népszerűsíti a magyar bort, előadásokat tartva ismerteti meg a külföldi diákokkal a magyar szőlőfajtákat, a magyar szőlőágazatot és annak értékes tételeit. Részt vesz a Hajós-Bajai borvidék borversenyein, kóstolóin és kerekasztal-beszélgetésein, mert fontos számára, hogy a borvidék borászatai együtt dolgozva fejlesszék tovább a borvidéket. A pandémia idején a Bajai Szent Rókus Kórházba juttatta el saját készítésű gyümölcsleveiket.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Kertészet

Apáti Ferenc

Apáti Ferenc 1956-ban született Csengerben. Három gyermek édesapja és két unoka boldog nagyapja. Kertésztechnikusi képesítést, majd felsőfokú külkereskedelmi végzettséget szerzett. Pályafutása a csengeri Mg. Termelő Szövetkezetben kezdődött, majd az ÁFÉSZ zöldség-gyümölcs felvásárlási és kereskedelmi részleg vezetője lett. 1990-ben megalapította a Csengerker Kft.-t, ami tovább folytatta a térség kertészeti termelésének integrálását. 1995-ben fektette le a termelés alapját 10 hektár intenzív gyümölcsössel és az infrastruktúra kiépítésével. Az ezredforduló után a cég profilja teljesen a gyümölcstermesztés irányába indult. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a családi gazdaság területe jelenleg 75 hektár intenzív almaültetvény és 15 hektár csonthéjasgyümölcs-ültetvény. Szerepe volt, hogy 2003-ban létrejött a térség első zöldség- és gyümölcstermelői értékesítő szervezte, a Zöld Kert-TÉSZ Szövetkezet. Az integrációs profil tisztításának eredménye lett a 2008-ban megalakult Almarégió Kft., mint TÉSZ, amely európai szintű csomagolóközpontot is épített.

Apáti Ferenc ízig-vérig lokálpatrióta, mindig is szülőföldjén képzelte el jövőjét. A gazdaság irányítását gyermekeivel együtt végzi. A két TÉSZ révén a FruitVeb aktív tagjaként közreműködik az ágazati munkában, a kertészeti szektor működési környezetének pozitív alakításában. A helyi önkormányzat munkájában képviselőként vett részt. Fontosnak tartja az olyan kezdeményezéseket, amelyekkel a helyieknek segíthet. Rendszeres támogatója a helyi sportegyesületnek, az önkormányzati és egyházi idősek otthonának és az iskoláknak. A térségben végzett munkájáért 2013-ban a város „Csenger Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott részére. A Máltai Szeretetszolgálattal együtt részt vett 500 tonna étkezési alma ingyenes szétosztásában. 2019-ben a Csengerker Kft. gyümölcstermesztő birtok kategóriában bejutott a Magyarország Legszebb Birtoka döntőjébe.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Kertészet

Nagy József

Nagy József 1970-ben a gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán ösztöndíjjal szerezett diplomát, majd agrár-gépész gazdasági szakmérnök végzettséget. A középiskolai-egyetemi évek alatt nyaranta a helyi szövetkezetben dolgozott, ott is kezdte pályafutását műhelyvezetőként.

A szabadszállási szövetkezet elkezdett szántóföldi zöldségek (fűszerpaprika, zöldborsó, paradicsom, csemegekukorica) termesztésével foglalkozni, kezdetben a feldolgozóipar számára. A feldolgozott fűszerpaprika magasabb hozzáadott értéke miatt javaslatára egy zöldségszárító üzem épült, a projekt megvalósítását Nagy József irányította. Később más zöldségek termesztésébe is kezdtek, amihez a szükséges művelő- és betakarító-, valamint a szárítmány kiszereléséhez szükséges gépeket saját gépműhelyében gyártatta le.

1987-ben megbízták egy manufakturális konzervüzem megvalósításával és üzemeltetésével, ami hosszú éveken át eredményesen működött.

Megválasztották a Róna Mg. Szövetkezet elnökének, tisztsége a mai napig tart. A cég jelenleg integrálási rendszerben működik. A Szövetkezet a „háztájis” tagjaival megalakította a Róna Ker-Tész Kft.-t, melynek ügyvezetője, ami 20 év alatt stabil infrastrukturális háttérrel működő, folyamatosan fejlesztő szervezetté nőtte ki magát. Az általuk termelt zöldségfélék termelése nyomon követhető, amit a GobalGAP tanúsítványuk biztosít. A hazai friss piacon hagyma- és gyökérfélék értékesítését tekintve 10-13%-os részesedést értek el. A jövőben további fejlesztésekkel, környezetkímélő, energiatakarékos megoldásokat bevezetve kívánja a két cég működését irányítani, növelve ezzel a csomagolás színvonalát, az egészséges feldolgozott termékek értékesítési arányát.

30 évig helyi képviselő volt, egy ciklusban pedig alpolgármester. Mindkét cége munkavállalói béren kívüli juttatásban részesülnek, de a nyugdíjas tagjaikat, helyi alapítványokat és rendezvényeket is támogatják. A FruitVeb szakmaközi szervezetnél TÉSZ-ek és Kereskedők elnökségi tagja.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Dr. Orlóci László

Dr. Orlóci László kertész unokájaként már középiskolai tanulmányait is gyümölcstermesztő szakirányon végezte, majd 1985-ben a Kertészeti Egyetemen faiskolai termesztés szakon szerzett diplomát. Tanulmányai alatt a tanszéken demonstrátorként dolgozott, hétvégeken kertfenntartási, metszési munkákat is végzett. Tanulmányai végeztével az ELTE füvészkertjében főkertészi feladatok ellátására kapott megbízást, 2004 óta pedig igazgatóként végzi az intézmény irányítását és fejlesztését. Közben más szakmai feladatokat is vállalt, így szinte az egész kertészeti ágazatot megismerte. 1986-ban saját vállalkozást is alapított, amelynek keretében faiskolát működtet, főleg növénynemesítőként.

Életét ma is az új ismeretek és a tanulás iránti vágy tölti ki. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen mélyíti tudását növénynemesítő szakmérnökként. Dolgozott tanárként, szakoktatóként a szakképzésben, ahol kutatótanári fokozatot szerzett. Tanított az Agrártudományi és a Kertészeti Egyetemen is. Jelenlenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási kutatócsoportjának vezetőjeként reményei szerint végre a helyére kerül a díszkertészeti szakma, kiváló kollégái segítsége és szakmai tudása által.

Számos bizottsági tagság mellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének létrehozója és elnöke, valamint civil érdekképviseleti szervezet vezetőségi tagja. Folyamatosan vesz részt a szakképzés átalakításában, időszerű feladatok megoldásában a mezőgazdasági és erdészeti készségtanács elnökeként. Kutatási tevékenységéről számos publikáció és könyv jelent meg. A Pannon Breeding kutatási program szakmai vezetőjeként célja a hazai érzékeny ökológiájú területetek mezőgazdasági hasznosíthatóságának javítása. Növénynemesítőként fajtáit nemzetközi szinten is jegyzik.

Számtalan szakmai szervezetben tölt be vezető szerepet, s minden olyan egészségügyi intézményt és alapítványt támogat, amivel jobbá teheti mások életét.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Növényvédelem

Dr. Palkovics László

Dr. Palkovics László 1985-ben a Kertészeti Egyetemen szerzett kertészmérnöki, növényvédő mérnöki diplomát. Az egyetem Növénynemesítési Tanszékén kapott állást, majd 14 évet töltött a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban. Doktori fokozatát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kapta a szilvahimlővírushoz kapcsolódó eredményeiért. 2003-tól docens, majd tanszékvezető egyetemi tanár a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Növénykórtani Tanszékén. A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettese, majd a Budai campus rektorhelyettese, 2018–2020. év között pedig a Szent István Egyetem rektora.

Növényi kórokozókkal foglalkozik, a növényi vírusok, a kórokozók diagnosztikája és az oktatás teszi ki mindennapjait. Munkatársaival számos, hazánkban és Európában megjelent új kórokozót írt le. A Genetikai Tanszék, a Növényvédelmi Kutatóintézet és a Biotechnológiai Kutatóközpont élete legmeghatározóbb időszakai, ahol elismert hazai és külföldi kutatókkal dolgozhatott együtt.

2006-ben elnyerte az MTA doktora címet, kutatómunkájáért Akadémiai Díjban részesült. Entz Ferenc Emlékérmet, Tudományos Diákköri munkájáért pedig Mestertanári Aranyérmet kapott. Linhart György Emlékéremmel, majd a növényvédelem fejlesztésében végzett tevékenységéért Horváth Géza Emlékéremmel tüntették ki. Hallgatói az év oktatójának választották. A hallgatók számára fotópályázatot hirdet, a díjazást maga szponzorálja. Termelőket, gazdaságokat és magánembereket segít tanácsadással. A meggyantraknózis megjelenésekor kollégáival kidolgozta a sikeres növényvédelmi technológiát, együttműködve növényvédőszer-gyártó cégekkel.

Szerkesztőbizottsági tagja a Növényvédelem folyóiratnak. Alelnöke volt a Magyar Növényvédelmi Társaságnak, s titkára a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsának. Tagja az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Agrárszakzsűrinek, elnöke az MTA Agrártudományok Osztálya Növényvédelmi Tudományos Bizottságának.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Dr. Pálmai Ottó

Dr. Pálmai Ottó Keszthelyen, 1976-ban szerzett agrárkémiai diplomát, majd ugyanott végezte szakmérnöki tanulmányait, később doktorált, 2003 óta pedig címzetes egyetemi docens. 30 évesen egy évet töltött egy amerikai farmon. Habár fizikai munkát végzett, nagyon élvezte, és rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Eddig 25 országban fordult meg különböző szakmai rendezvényeken, közel 100 szakcikk szerzője magyar és angol nyelven. Konferenciákat szervezett, ahol sokszor előadást is tartott.

25 éven át, a nyugdíjazásáig hazánk legnagyobb megyei növény- és talajvédelmi intézményének volt igazgatója Velencén, sok külföldi vendéget fogadott. A Velencei Önkormányzat az általa vezetett intézményt jubileumi oklevélben részesítette.

Munkásságáért környezetvédelmi miniszteri, agrárminiszteri és honvédelmi miniszteri kitüntetést kapott. A Fejér megyei közgyűléstől a Széchenyi Viktor-díjat, 2014-ben a köztársasági elnöktől Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át. Emellett Velence díszpolgára, s meg kapta a Pannon Egyetem Pannónia Felsőoktatásáért Díjat is.

Keszthelyen a Georgikon Alapítvány elnöke, amely a hagyományőrzésen kívül fiatal kutatókat, oktatókat és szerény anyagi körülmények között élő hallgatókat támogat. Alapítványi elnökként létrehozta a Belák Sándor-díjat, s kezdeményezésére állítottak szobrot Sáringer Gyula világhírű entomológus professzornak. Elnöke az Agrárkemizálási Társaságnak, amit Nagy Bálint hozott létre. Ötletadója és fő szervezője volt Nagy Bálint halála után szülőfalujában az emléktábla-avatásnak, a Nagy Bálint-emlékérem létrehozásának, illetve a Budaörsi úton a Nagy Bálint-szobor felállításának. A Növényvédő Mérnökök Kamarájának küldöttjeként tagja a mindenkori agrárminiszter mellett működő Agrárgazdasági Tanácsnak, három akadémiai bizottságnak, valamint Keszthelyen a növényvédelem tantárgy záróvizsga bizottságának.

A munkában mindig kedvét leli, szabadidejét pedig szívesen tölti szőlőtermesztéssel.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Pais István

Pais István állatorvosi pályára készült. Az élet azonban Gödöllőre, az agráregyetemre irányította, ahol a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetben végzett. Később, már munka mellett a Budapesti Közgazdasági Egyetemen külgazdasági diplomát is szerzett. Az egyetemi évek alatt Svájcban biodinamikus és „normál” ökofarmi gyakorlaton is részt vett.

Pályafutását a Szekszárdi Zrt.-nél kezdte, mint a német vezérigazgató asszisztense. Később dolgozott termelésben, foglalkozott kereskedelemmel, nem csak mezőgazdasági területen. 2005-ben megkeresték és felkérték egy huminsavas termékeket gyártó vállalkozás kereskedelmének rendbetételére. Munkájának eredményeként a cég 5 éven belül jelentős növekedést ért el. Ott ismerte meg Szele Juditot, akivel később, 2010-ben megalapították a Huminisz Kft.-t, és látják el annak közösen az ügyvezetői feladatait. A Huminisz technológia lényege, hogy az önmagukban is hatékony Kondisol növénykondicionálókat és Solvitis lombtrágyákat az egymást erősítő hatás miatt a termelők együtt juttatják ki. Cégük egyik jelmondata az innováció és a szinergia, ami napi szinten a közös munkában is érvényesül.

Pais István a sportok, kiemelten pedig a röplabda, valamint lakóhelyén, Andráshidán (Zalaegerszeg) a labdarúgás támogatója. Különféle alapítványokat és a helyi állatvédő egyesületet is segíti. Jelmondata, hogy a jövőt építeni kell, de kizárólag a környezetünket megóvva. Összefogásával létesült Andráshidán egy új utca, többségében megújuló energiát felhasználó családi házakkal.

Gazdálkodóként is fontosnak tartja, hogy kiváló minőségű és jó ár-érték arányú inputanyagok jussanak el a gazdálkodókhoz, etikus gyártói és kereskedelmi tevékenység útján. Azt az elvet vallja, hogy a hazai fogyasztók asztalára egészséges magyar élelmiszereket kell tenni, és ezt már az ellenőrizhető eredetű, jó minőségű inputanyagoknál érdemes kezdeni. Ilyen szemlélettel gazdálkodik, és így vezeti üzlettársával közösen a vállalkozásukat is.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Szántóföldi növénytermesztés

Dr. Szabó Péter

Dr. Szabó Péter a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1993-ban, majd további három évet töltött ott a Ph.D.-fokozat megszerzéséért. A Növénytermesztési Tanszék állományában akkor már szemináriumokon is oktatta a hallgatókat. Saját kutatási munkába kezdett Sárvári Mihály professzor mentorálásával, aminek központi témája a kukoricahibridek tőszámsűríthetősége volt.

A doktori képzés után a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-hez került, ahol kiváló gyakorlati szakemberekkel dolgozott együtt. Feladata a termelői integráció kialakítása volt. Karrierjét a Monsantónál folytatta kukoricakutatás-vezetőként, majd a Syngentához került, ahol a hazai kukorica üzletág termékfejlesztési menedzsereként tevékenykedett. Ez az ágazat a vállalat portfóliójának köszönhetően folyamatosan bővült, így termékfejlesztői tevékenységét 2004-től már a kelet-európai piacon folytatta. Legfontosabb feladata volt olyan kísérleti hálózat kialakítása, ahonnan megbízható adatok gyűjthetők a hibridek adaptációs képességéről. Az új piacok megismerése pályafutásának egyik legérdekesebb időszaka volt. 2011-től a Syngenta délkelet-európai vetőmag- és növényvédelmi fejlesztői csoportok munkáját koordinálta, R&D vezetőként.

2013-ban visszatért a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-hez, ahol vezérigazgató-helyettesként a közel 5 000 hektáron történő gazdálkodást szervezi. A növénytermesztési ágazat fő feladata a jelentős létszámú állatállomány ellátása takarmánnyal. Emellett ipari növényeket és kalászosvetőmagot is előállítanak.

Munkája során jó kapcsolatot ápol a környék gazdáival, és szakmai tapasztalatával segíti munkájukat. A GOSZ delegáltjaként megyéje küldöttje a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésein. A társaság korábban is fogadott egyetemi hallgatókat gyakorlati idejük eltöltése céljából, és jelenleg is részt vesz a duális képzésben. Ennek keretében szakmai irányítóként segíti a hallgatókat gyakorlati felkészülésük során.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Berkes Gábor

Berkes Gábor életét születésétől fogva meghatározza szülőhelye. Jelenleg is a Somogy megyei Inkén él feleségével és két leányával. A településen mindig is meghatározó volt a növénytermesztés, állattenyésztés, erdő- és vadgazdálkodás, amik a pályaválasztását is jelentősen befolyásolták. Erdészeti szakközépiskolában végzett, erdésztechnikusként. Ezt követően Mosonmagyaróváron, az akkor Pannon Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki, majd levelező tagozaton növényvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett.

A berzencei Solanum Kft.-nél kezdett dolgozni burgonyatermesztési ágazatvezetőként, ahol sok tapasztalatot szerzett a szakmáról, az emberekkel való bánásmódról és a csapatmunkáról. 2000-ben alapították saját gazdaságukat 80 hektár területtel, 2001 óta pedig a BASF Hungária Kft.-nél is dolgozik mint szaktanácsadó. A család szorgalmas munkájának köszönhetően jelenleg már 500 hektár területen végeznek szántóföldi növénytermesztést, aminek kétharmada saját tulajdon. Tavaly zöldberuházás keretében létesített új telephelyet szárítóval, terménytárolóval és irodával. Folytatásaként a térség kisebb gazdálkodóinak összefogásával komplett integrátori tevékenységet szeretne kiépíteni, amelyhez további terménytárolókat kíván megvalósítani. A család 100 hektár erdőterülettel is rendelkezik, ahol a közeljövőben erdőgazdálkodási tevékenységet terveznek végezni.

Az Inkei Református Egyházközség gondnokakéntBerkes Gábor a gyülekezet lelki és anyagi javainak gyarapítását is felvállalta feladataként. A Magyar Falu program keretében egy pályázatnak köszönhetően a megrendezett ünnepségeiken mintegy 700 főt mozgattak meg, hívtak a templomba. A pályázat részeként a parókián teljes homlokzati és födémszigetelés valósult meg. Emellett egy napelemrendszer telepítésével a parókia és imaház fűtését elektromossá alakították. A református egyházban a 2020. novemberi tisztújításon egyházmegyei és egyházkerületi tanácsos megbízatást kapott.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

Nagypál Zsolt

Nagypál Zsolt a Szolnoki Főiskolán végzett külkereskedelmi közgazdászként, majd a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett másoddiplomát gazdasági elemzőként. Feladatai maximális ellátásához elvégezte a mérlegképes könyvelői képzést is.

Kontrollerként pénzügyi elemzésekkel, üzleti tervezéssel foglalkozott. Gazdasági vezetői pozíciót töltött be a Securitas Kft.-nél, majd a Konica Minolta Magyarország Kft.-nél, utána egy nemzetközi érdekeltségű környezetvédelmi szervezet pénzügyi osztályvezetője lett.

2013-ban, visszatérve a gyökerekhez, a mezőtúri MENTÉSZ Zrt. értékesítési vezetője, majd vezérigazgatója. A NAK Mezőtúri Települési Agrárgazdasági Bizottság tagja, a Mátragabona Mátravidéki Gabonatermelők Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatósági tagja, s a Magyarországi Rizstermesztők és Feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. A 25 vállalkozást képviselő szövetség vezetőjeként fontosnak tartja megismertetni a magyar emberekkel a hazai, kiváló minőségű rizseket és a belőlük készített puffasztott és más élelmiszeripari termékeket.

2020-ban az Év Mezőtúri Vállalkozója Díjat vehette át. Fontos számára a fiatal mezőgazdász-generáció nevelése. Vállalkozásában szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a közép- és felsőfokú tanulmányaikat végző fiatalok számára. A kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak tanulmányaik befejezésével munkalehetőséget ajánl fel, ezzel is ösztönözve a vidéken maradást. A puffasztott rizsből készült termékekkel rendszeresen támogatja a helyi sportrendezvényeket, kulturális és gyermekprogramokat, ezzel is népszerűsítve az egészséges táplálkozást. Környezetvédőként az ökológiai gazdálkodás híve, folyamatosan növeli a cég használatában lévő bioterületek arányát. Sportemberként elkötelezett az egészséges és minőségi élelmiszergyártás felé, ennek keretében vállalkozásával gluténmentes puffasztott termékek előállításába kezdett, és Moonrice márkanév alatt hamarosan vadonatúj termékcsaláddal jelenik meg a piacon.

A jelöltre az alábbi linken ide kattintva lehet leadni a szavazatot

A szavazással kapcsolatos rövid információ itt érhető el: https://azevagrarembere.hu/szavazas

Ajánló