KezdőlapAgrárvilágHírekFöldanyánk napja

Földanyánk napja

Április 22-én ünnepeljük egyetlen bolygónk, a Föld világnapját!

Hálásak lehetünk neki, hiszen otthont biztosít nekünk, élelmet, italt, menedéket, látnivalókat, szórakozási lehetőséget, élővilágot és rengeteg szépséget. Érdemes hát megemlékezni róla akár egy természetben tett kirándulással, akár egy kis gondoskodással felé, szemétszedéssel, figyelemfelhívással a környezetromboló hatások ellen.

A Föld világnapját hazánkban 1990 óta rendezik meg, számos a bolygót óvó rendezvénnyel, figyelemfelhívással a természet védelmére. Érdemes kapcsolódni vagy saját rendezvényt, vállalást kitalálni.

Mikor és ki találta ki a Föld világnapját?

Az ötlet John McConnelltől származik, aki még 1969-ben, San Franciscóban megrendezett UNESCO konferencián vetette fel. Végül 1970. március 21-én került megrendezésre első ízben. Azóta több mint 175 ország csatlakozott a kezdeményezéshez és a saját célkitűzéseivel a környezetvédelmet illetően.

A természet szépsége, sokszínűsége hihetetlen! És jó lenne, ha még sok generáción keresztül értékelhetnék az emberek, a gyerekeink, az unokáink és az ő gyerekeik, gyerekei is. Ehhez egyén szinten is tenni kellene fenntartható gazdálkodással, vásárlással és életmóddal, alternatív energiaforrások, megújuló, fenntartható, környezetbarát anyagok használatával, természetvédelemmel, szelektív szemétszedéssel, sok-sok fa, növény ültetésével és az állatok védelmével. Ezek megfelelő oktatásának kiemelkedő szerepe van a jövőre nézve. A gyerekeink jövője csak akkor lehet biztosított, ha nekik már természetes lesz a környezetvédelem, a bolygó és a természet védelme, ez az életmód.

Mindenki, ha egy kicsit is tesz a fenntarthatóságért, a személyes példa mutatásával, már előrébb fog állni a környezetvédelem. Mi magunk tehetünk a legtöbbet a természetért és anyabolygónkért! Akár annyival csak, hogy szelektív gyűjtjük a szemetünk, nem folyatjuk feleslegesen a csapot vagy égetjük a villanyt, fákat ültetünk és gyalog, kerékpárral járunk, autó helyett, vagy természetese, vegyszermentes, állatkísérletmentes kozmetikumokat, öko tisztítószereket és fenntartható gazdaságból származó élelmiszereket vásárolunk, közvetlen a környezetünkből.

Ez az egy bolygónk van, vigyázzunk hát rá!

„A zöld erdő, népünk táplálója az idők kezdetétől, semmivé lesz, és hovatovább mi is semmivé leszünk.”

James Powell

Ajánló