KezdőlapAgrárvilágKertHasznos rovarok a kertben

Hasznos rovarok a kertben

Számos olyan rovar él a kertünkben, amelyek ártalmatlanok növényeink számár sőt még akár a hasznukra is vállhatnak. Nem ajánlatos tehát azonnal megszabadulni a kertünkbe tévedt élőlényektől, ugyanis található közöttük olyan, amelyik a beporzásban segíthet, egyesek a kártevőket pusztítják el, még mások a növényeinket és a talajt teszik egészségesebbé. A továbbiakban megismerkedhetnek a kertünkben lakozó hasznos repülő lényekkel.

Méh

A méhekről mindenkinek a méz készítés jut eszébe először, azonban a méhecske a kert egy igen hasznos lakója más szempontból is, ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen rovar. A virágok legfontosabb beporzói ugyanis miközben a virágok nedveit elfogyasztják be is porozzák azokat.

Katicabogár

Egy igen falánk rovar, amelynek étvágya szinte kielégíthetetlen. A kertünk egy másik nagyon fontos lakója a katicabogár ugyanis kedvenc táplálékai között elsősorban kártevők szerepelnek. Így egyértelmű, hogy nem szabad a kertünkben tanyázó katicáktól megszabadulni ugyanis ők a legjobb természetes kártevőirtók.

Lepke

A lepkéknek szintén nagy hasznát vesszük a kertünkben, ugyanis amellett, hogy szépek és színesek a növények szaporodásában is segítséget nyújtanak. Általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával pedig a növények megtermékenyítésében válnak hasznára a kert tulajdonosának.

 Szitakötő

A szitakötő lenyűgöző külsőjén kívül, a kertünk elengedhetetlen vendége. A szitakötők a katicabogarakhoz hasonlóan a kártevők természetes irtásában játszanak döntő szerepet. Étlapján olyan kártevők szerepelnek, mint a szúnyog, a gyümölcslegyek, illetve azok lárvái, így ők is hatalmas segítségül szolgálnak a kertben.

 Földigiliszta

A kertben a földigiliszták által betöltött fontos szerepet senkinek nem kell bemutatni, ugyanis ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és ezzel együtt a növényeinket is. A termőföld szellőztetésében és levegőztetésében is részt vállalnak, emellett szabályozzák a talajok pH értékét is.

Poszméh vagy dongó

A dongók szintén hasznos beporzónak minősülnek a kertünkben. Méretük miatt viszont sokan tartanak tőlük pedig teljesen ártalmatlanok és csak ritkán csípnek. A méhekhez hasonlóan kolóniákban élnek, azonban lakóhelyük a talajban, avarban vagy üregesfarönkökben található. A poszméhek kedvenc eledele a növények nektárja így a virágzó gyümölcsfák igazi „kánaánt” jelentenek számukra.

Pók

A legtöbb ember számára a pókok félelmetes és ijesztő kis lények, azonban a kertünk igazán hasznos lakói közé tartozik. A pókok jelentős része ártalmatlan, de van néhány olyan egyed is, amely ártalmas lehet. A növények szempontjából a legveszélyesebb kártevők elpusztítása az elsődleges feladatuk. A pókok „étlapján” elsősorban hangyák, legyek, szúnyogok, illetve levél tetvek szerepelnek.  

Ha bármilyen rovar megjelenik tehát a kertünkben érdemes először utána nézni, hogy esetleg a kertünk számára milyen pozitív jelentőséggel bír a jelenléte. 

Ajánló