KezdőlapAgrárvilágHírekKi lesz hazánk legjobb természetfotósa?

Ki lesz hazánk legjobb természetfotósa?

Az idén 30 éves naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége a megalakulásakor többek között azt is célul tűzte ki, hogy a hazai természetfotózást egy pályázat formájában népszerűsítse, amely segítségével a magyar fotósok a nagyközönségnek is bemutathatják alkotásaikat, nem mellesleg össze is mérhetik képességeiket, és még inspirálódhatnak is egymás munkáiból.

Idén 29. alkalommal rendezik meg a pályázatot, „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021” címmel, amelyre bárki nevezhet, legyen akár profi vagy amatőr fotós. Sőt! Sokan nem tudják, de a pályázat nemcsak hazai fotósok számára nyitott, hanem a világból bárki nevezhet rá, tavaly egy osztrák fotós például több kategóriában is az elsők között végzett. A 2020-as eredményekről készült összefoglaló cikkünket és a tavalyi győztes képeket ide kattintva nézheted meg, amelyben az osztrák díjazottal és a pályázat legjobb hazai fotósaival is beszélgettünk.

A galériát megtekintheted ide kattintva.

A pályázat szervezői idén is arra törekszenek, hogy a magas színvonalú és etikus természetfotózást ösztönözzék.

Az igazi természetfotós teljesítményt akarjuk kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Ezért – bár nem zártuk ki a fizetős lesekből készült képeket – Az év természetfotósa-cím odaítélésénél ezek nem vesznek részt a számításban, csak olyan képek, amelyek valóban egyéni teljesítmény eredményei.

Ezen felül fontosnak tartják, hogy a pályázók tudják, az értékelésnél nem történhet részrehajlás, ezért azon felül, hogy a képek név nélkül kerülnek a zsűri elé – amely egyébként az összes fotós pályázatnál alap –, a többkörös zsűrizés 2. és 3. fordulóját élőben közvetítik. Az utolsó, 4. fordulót pedig az eredményhirdetés után teszik nyilvánossá. A „minimum-maximum” szabály is a verseny tisztaságát igyekszik erősíteni, azaz a héttagú zsűritől kapott legkisebb és legnagyobb pontszám kiesik az adott kép értékelésénél, valamint az utolsó körbe bejutott kb. 400 képnek bekérik a nyers verzióját, ezzel a fotók kidolgozása során nem megengedett korrekciókkal készült képeket szűrik ki, így az etikátlan manipulációkat is.

Összesen 15 kategóriában lehet nevezni a fotókat, a 18 év alattiak pedig külön ifjúsági kategóriában mérhetik össze képeiket. A pályázatra tehát május 15-ig lehet fotókat beküldeni, a részletes pályázati feltételeket pedig ide kattintva nézhetitek meg.

szeretemamezogazdasagot.hu / turistamagazin.hu

Ajánló