KezdőlapAgrárvilágÁllatÉrkeznek a nyári ludak

Érkeznek a nyári ludak

Az évek óta rendszeres madárgyűrűző tevékenységnek köszönhetően nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben rendszeren megfigyelhetők nagyobb számban nyakgyűrűs nyári ludak a Velencei-tónál és a környékén.

A nyári lúd (Anser anser) Eurázsia jelentős részén elterjedt faj. Nagyon korán kezdi a költést, gyakran már márciusban kotlik. Nádasokban mocsarakban költ, fészkét általában nádból építi.

Fészekalja legtöbbször 5-6 tojásból áll, de előfordulhat, hogy több tojó azonos fészekbe rakja a tojásait. A fiókák 27-28 nap múlva bújnak ki a tojásból, fészekhagyóak és mindkét szülő vezeti védelmezi őket. Táplálékukban a szárazföldi fűfélék dominálnak, de kevés vízinövényt is fogyasztanak.  

A színes nyakgyűrűknek köszönhetően az elmúlt időszakban többször is leolvasásra került a H 189 és H 190 számú nyakgyűrűt viselő nyári ludak, amelyek idén is fiókákat vezető libacsaládot alkotnak.

A MME gyűrűzési adatbázisából kiderül, hogy a két öreg madarat 2020. május 16 -án szintén a Velencei-tónál az Agárdi Park Strandon gyűrűzte meg Dr. Koleszár Balázs. A két madár már 2020-ban nagy valószínűséggel egy pár alkotott és együtt nevelték akkor is fiókáikat.

 A gyűrűzés óta is a rendszeres és nagy számú gyűrű leolvasásoknak köszönhetően az is látszik, hogy a két madár azóta még a téli időszakban is együtt mozgott a tó környékén.

szeretemamezogazdasagot.hu / www.mme.hu

Ajánló