KezdőlapAgrárvilágNövényBársonyvirág, avagy a büdöske ismertebb nevén, és amit tudni érdemes róla

Bársonyvirág, avagy a büdöske ismertebb nevén, és amit tudni érdemes róla

A vidéki hangulat és az ablakok, erkélyek elmaradhatatlan növénye a bársonyvirág, ismertebb nevén büdöske. Élénk színű virágaival nincs az a hely, melyet ne dobna fel, legyen szó az említett erkélyről vagy egy sziklakertről, virágoskertről. Erős illata, bársonyos, puha tapintású virága, élénk színe miatt könnyen megjegyezhető fajta. Az őszirózsafélék családjához tartozik. Fehér, a sárga, a vörös, cirmos. Számos színben megtalálható. Talán legjellegzetesebb a narancssárga és rozsdavörös változata.

Népi neve

Büdöske, bársonyvirág, büdös rózsa, borsola, szerelemfű.

Innen származik

Mexikói eredetű növény, Amerika déli részéről került hozzánk 1560 körül.

Egynyári növény. Magját május elején már ki lehet vetni vagy még márciustól bent nevelni magról a palántákat és kitenni ekkor. Napfénykedvelő, kevés vízzel, öntözéssel beér, nincs különösebb talajigénye, bármilyen földben megél. Mondhatni igénytelen növény.

Bársonyvirág hasznossága

A büdöske nem csak mutatós, hanem hasznos is a veteményesek, gyümölcsösök mellé ültetve. Számos kártevőt elűz a gyökere, virágzata. Gyökere távol tartja a fonalférgeket. Védelmet nyújt egyes évelő gyomokkal szemben is, mint a salátaboglárka, podagrafű, kerek repkény, tarackbúza, mezei szulák és a mezei zsurló. Virágzata a fátyolkákat és zengőlegyeket vonzza, melyek a levéltetveket pusztítják, a liszteskét, krumplibogarat, káposztalegyet pedig elűzi. De nem szeretik a hangyák, szúnyogok, poloskák, tetűk, termeszek sem. Kiválóan lehet vele védekezni a rovarok ellen.

A szépségipar is előszeretettel használja virágjából kinyert illóolaját különböző krémek, illatszerek alapanyagaként.

A büdöske szirmai gyógyteához keverve, illetve saláták ízesítésére is alkalmasak. De levesekhez, különböző köretekhez, például rizshez, liszthez is keverhető. Sáfrány egyik legjobb helyettese. A virágzatában található színanyagokat színezékként is hasznosítják. Népi gyógymódként gyógyászati célokra, például láz, fájdalom és köhögéscsillapítóként, szél és vízhajtóként, hasmenés ellen, izomgörcsök és az izomfájdalmakra használják leginkább. Erős antibakteriális, antimikrobiális, fertőtlenítő hatása van az olajának. Felgyorsítja a sebgyógyulást is ezáltal. A rovarcsípések általi fájdalmat és duzzanatot is lelohasztja.

Ajánló