KezdőlapAgrárélményLátványfőzéssel népszerűsítették a helyi alapanyagok fontosságát

Látványfőzéssel népszerűsítették a helyi alapanyagok fontosságát

Látványfőzéssel a helyi alapanyagok fontosságát is népszerűsítette kedden délután Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stúdiókonyhájában Győrffy Balázs országos, dr. Kulcsár László megyei elnök, valamint Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács. A szamóca fóliás szezonjában, a hamarosan kezdődő szabadföldi idény előtt főszerepet játszott a krémlevesben a földieper. A főételnek kiváló, plusz ízt adott a Békés megyei paraj, amit sokan spenótként ismernek.

A NAK-konyha alapanyag-kínálatát meglátva Győrffy Balázs elmondta: itt van minden földi jó, Prohászka Bélát ismerve pedig kiváló ételeket készítünk belőle. Dr. Kulcsár László kiemelte, a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Így a paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa – írja a beol.hu cikke alapján az agrotrend.hu.

Fotó: beol.hu

– Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! – hangsúlyozta dr. Kulcsár László – A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek. Ezzel együtt várhatóan csökken a következő hetekben a jellemzően mediterrán térségből származó importkínálat. Az pedig nem is kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják a behozott árut.

Közben Győrffy Balázs és Prohászka Béla az ételkészítésnél beleadott mindent. Már ami a következő ételsorhoz kellett: eperkrémleves pisztáciás túrógombóccal, jércemell java fokhagymás parajjal csőben sütve és sült fagylalt. A receptek és az ételek elkészítése hamarosan megtekinthető lesz Győrffy Balázs Facebook- és Youtube-oldalán.

Kérdésünkre Győrffy Balázs kiemelte, a konyhaművészet reneszánszát éli, a családtagoknak is minél élvezetesebb ételekkel, ízekkel kedveskedünk, és a sütés-főzés a magunk szórakoztatását, kísérletezgetését is szolgálja.

– Nem mindegy, hogy ehhez utaztatott vagy helyi alapanyagok állnak-e rendelkezésre – ecsetelte a NAK országos elnöke. – Felelősséget érzünk a termelők, a feldolgozók iránt, és mindent megteszünk, hogy a Kárpát-medence sokszínűsége, ízvilága a mindennapi gasztronómiában is jelen legyen. A húsoknál, zöldségeknél, gyümölcsöknél, az egyéb kiegészítőknél a legnagyobb minőségbiztosítás, ha tudja az ember, kinek a földjéről, kertjéből, óljából származik a portéka. A helyiek pontosan tisztában vannak azzal, kitől kell vásárolni, és egészen más az íze egy ételnek, ami házilag készül, minőségi alapanyagokból.

Győrffy Balázs kitért arra, a termelők, feldolgozók szakmaisága adott, Békés megyében kiválóak a termőtalajok és a klíma is, a hagyományokat pedig őrzik. Nem egyszer apáról fiúra száll a gazdálkodás tudománya, és ez kiegészül az innovatív szemlélettel, ugyanis gazdasági eredményt kell produkálni, közben a jövőt építeni. – A fogyasztói bizalom megszerzése és megtartása a legfontosabb – emelte ki az agrárkamara elnöke. – A magyar termékek párjukat ritkítják és nagyságrendekkel jobbak az importnál. Idehaza valamiért mindennek jobb az íze, mert csak hazai, és nem behozott.

agrotrend.hu

Ajánló