KezdőlapAgrárvilágÁllatMentsük meg a süniket! Így készül a sündisznó ház!

Mentsük meg a süniket! Így készül a sündisznó ház!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület évek óta hívja fel a figyelmet a sündisznók védelmére. Ez az aprócska, tüskés hátú kisállat gyakran megjelenik a kertekben, és a lehullott lombok alatt rendezi be az ellőhelyét.

A kertrendezési munkálatok során így akaratlanul is áldozatai lehetnek a kert csinosítgatásának, vagy az avar elégetésének. Különösen veszélyeztetettek a májusi-júniusi hónapokban, amikor megszületnek a kis sünök, hiszen egy óvatlan pillanatban akár egy egész család is könnyedén elpusztulhat.

Sajnos világszerte megfigyelhető a sünnépesség csökkenése, ezért nagy óvatossággal és elővigyázatossággal kell őket védelmezni.

Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan készül a sündisznó ház, ami gyerekekkel még nagyobb móka.

Milyen az ideális sündisznó ház?

A sündisznóház biztonságos élőhelyet kínál a sündisznóknak egész évben az alvásra, a fészkelésre és a hibernálásra. Az ideális kialakítás lehetővé teszi a sündisznók be- és kilépését a dobozból, de megakadályozza a nagyobb emlősök, például a macskák, a rókák és a borzok bejutását. Ez biztonságban tartja a sündisznókat, vagyis mindig van egy kis lyuk a kertben, ahová besurranhatnak, ha éppen szükségük van rá.

Így készül a sündisznó ház!

A sündisznóház elkészítéséhez szükséged lesz egy régi dobozra, például egy fa borládára, deszkákra az alagút készítéséhez, valamint száraz falevelekre, szénára vagy szalmára a doboz kitöltéséhez, hogy a sündisznók otthonosan érezzék magukat benne.

A sündisznó házat a kert legcsendesebb részébe helyezd, és takard le levelekkel vagy kisebb farönkökkel, hogy a lehető legtermészetesebbnek tűnjön.

A sündisznó ház készítéséhez nagyjából 2 szabad órára és az alábbi felszerelésre lesz szükséged:

fa borláda

kezeletlen fa (15 cm x 2 cm, 1,2 m széles)

horganyzott szegek (25 mm)

tömlőcső (1 m hosszú)

lombfűrész

kalapács

fúró

25 mm-es fa fúrófej

1. lépés

Először készíts egy alagutat a sündisznó házhoz. Vágd a deszkát négy nagyjából 30 cm hosszúságú darabra, és szögezd őket össze hosszában. Ezen az alagúton keresztül tudnak majd gyorsan a házuk ajtajáig szaladni.

2. lépés

Fogd a borládát, majd a fűrésszel vágj az egyik keskenyebb oldalának az aljára egy körülbelül ki egy 11 cm x 15 cm-es bejárati lyukat, azaz egy kis ajtót. Ezen a sünik könnyen ki-be mászkálhatnak, de nagyobb kerti ragadozók nem tudnak átjutni rajta.

3. lépés

Ha az előkészületekkel megvagy, az alagutat szögezd a ládához belülről. Ezzel már majdnem el is készült a lakájos süni ház, de még vissza van egy fontos mozzanat.

4. lépés

Fúrj egy lyukat a láda hátuljába, és helyezz bele egy tömlődarabot a szellőzés érdekében. Fontos, hogy az újszülött kis sünik is folyamatosan friss levegőhöz jussanak. A szellőztetés télen is hasznos, amikor téli álmot alszik a süncsalád.

5. lépés

Amikor a praktikus kialakítással elkészültél, jöhet a csinosítgatás. Töltsd meg a ládát száraz levelekkel, szénával vagy szalmával, majd tedd rá a fedelét. A sündisznóházat a talaj és a levelek közé rejtsd, vagy tedd kisebb farönkök alá, hogy a bejárat és a légcső ne tudjon eltömődni a különféle szennyeződésektől. A házikót takard be levelekkel, de a bejárata és a körvonala maradjon látható, hogy a sünik és te is észrevedd.

Ha gyakorlott barkácsoló vagy, gyakorlatilag bármilyen házikót összeeszkábálhatsz a kert kis lakóinak. Ha az alagút “túl egyszerű” lenne neked, készíts a bejárathoz lengőajtót, vagy kombináld ezeket a nagyobb védelem érdekében.

Ugye milyen egyszerű a süniház készítése? Már csak arra kell várni, hogy megjelenjenek az első bérlők.  

Ajánló