KezdőlapAgrárvilágNövényA földi eper szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A földi eper szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sok rétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

A szamóca egy ellenálhatatlan illatú, édes, lédús gyümölcs, amely szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Azon kívül azonban, hogy egy szép és nagyon ízletes gyümölcsről beszélünk számos jótékony egészségügyi hatása is van. Nagy mennyiségű antioxidáns tartalommal rendelkezik, illetve kalóriaszegény is mivel 15 dkg eper csak 43 kalóriát tartalmaz. A továbbiakban azonban nézzük a földi eper jótékonyhatásait.

Az eper egészségügyi hatásai

A szamóca antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedi kombinációját tartalmazza, amely a szervezet több területén is kifejti jótékony hatását. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására, illetve egyes ráktípusok kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

Az eper és a szív kapcsolata

Ha jól szemügyre veszünk egy epret észrevehetjük, hogy formája és színe is nagyon hasonlít a szívére, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eper a szív egyik őre. Klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszerre a földi eper fogyasztása. A benne található tápanyagok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, biztosítják a megfelelő véráramlást és csökkentik a mikroszkopikus gyulladások jelenlétét.

A vércukorszint alakulása földi eper hatására

A szamóca rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, melyet számos tanulmány erősített meg az elmúlt időszakban. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy eme jótékony hatását csak abban az esetben képes kifejteni a szervezetre, ha legalább heti 2-3 alkalommal rendszeresen fogyasztjuk azt.

fotó: pixabay.com

Az eper és a rák elleni védelem

A rák kialakulásának elsődleges tényezői a krónikus gyulladások jelenléte, a túlzott mértékű stressz, illetve a szervezet védelmét biztosító antioxidánsok alacsony szintje. Az eper bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát jelentős mértékben csökkenti mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő fitonutrienseket.

Vitamin és ásványi anyag tartalom

A szamóca kiváló forrása a C-vitaminnak, illetve a mangánnak is, de tartalmaz még folsavat, természetes rostot és jódot is. Az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6- vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, K-vitaminhoz, illetve még omega-3 zsírsavakhoz is juttathatjuk a szervezetünket.

Ezen ismeretek birtokában, ha legközelebb epret fogyasztunk gondoljunk arra is, hogy az elfogyasztott szamócával milyen sok vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienst juttatunk a szervezetünkbe.

Ajánló