KezdőlapAgrárélményEgyre több látogatót vonzanak az erdők a koronavírus helyzetben

Egyre több látogatót vonzanak az erdők a koronavírus helyzetben

A pandémia következményeként a szokásosnál is népszerűbbek a pécsi turistautak – az idei tél komolyabb károkat az erdei utakban nem okozott, a helyreállítási munkálatokat már az év elején megkezdte a városüzemeltetés.

Beköszöntött a tavasz, egyre többen töltik szabadidejüket az erdőben túrázással. A pécsi turistautakat kezelő Biokom Nkft. tapasztalatai szerint már a pandémia előtt is igen terheltek voltak a malomvölgyi, illetve a Mecsek déli oldalán található erdei utak, és ez az elmúlt évben csak fokozódott. A Mandulásban vagy az állatkerttől, a Dömötörkaputól induló kirándulások mindig is népszerűek voltak, de a mostani tavasztól ugyanez mondható el a Tubes, a Lapis és a Remeterét környékéről is – mindez annak tudható be, hogy most azok is a friss levegőre vágynak, akik eddig inkább más szabadidős tevékenységet helyeztek előtérbe – írja a bama.hu cikke alapján az agrotrend.hu.

Fotó: pxhere.com

A tél által megtépázott turistautak rendbe tételét már az év elején megkezdte a városüzemeltetés – a Biokom tájékoztatása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy szerencsére az elmúlt, viszonylag enyhe tél nem okozott jelentős károkat a pécsi erdei utakban, azaz nem mosta el azokat például a hóolvadás patakokban csurgó vize.

A malomvölgyi területen már végeztek is a szükséges munkálatokkal. – A tavakat körbeölelő sétány 6 km hosszan erősen elhasználódott, felsározódott, továbbá több helyen a parti rész leerodált, ezáltal csökkentve a turistaút keresztmetszetét. Március közepén álltunk neki a nyomvonal szélesítésének, majd a zúzalékborítási munkák elvégzésének. A körsétány felújítása április közepére el is készült, beleértve a teljes nyomvonal gépi vibrációs hengerrel történő stabilizálását is – közölte a Biokom.

A mecseki túraútvonalak felületével kevesebb probléma adódott, ott jellemzően karbantartási munkákra volt csak szükség. Az elmúlt évben benőtt hajtások visszametszése, az időközben elszáradt, vihartört ágak levágása volt az elvégzendő feladat.

– A déli oldal 450 hektáros területén csak néhány helyen kellett veszélyesen dőlt, turistaútra húzó száradékot termelni, illetve az autós utakat is csak négy helyen érintette veszélyes fa eltávolítása, tehát összességében nyugodt időszaknak mondható útfenntartási szempontból az elmúlt téli időszak – foglalta össze a városüzemeltetési társaság.

agrotrend.hu

Ajánló